Mikro mozaik çalışmasından detay
-Yapılan çalışmalardan detay
-Hataylı taş ustası Sümeyya Duran röportaj
( HATAY -ÖZEL)- Hataylı taş ustası Sümeyya Duran: "Mozaik firmaları ile tanıştıktan sonra mozaikler üzerinde detaylı çalışmalar yapıp yerde, duvarda tavanda kullandığımız mozaikleri daha nerelerde kullanabiliriz düşüncesiyle yola çıkarak mikro mozaiği araştırdık ve bunu geliştirdik. Bunları da ev dekorasyonlarında kullandıktan sonra daha küçük birimlere indirgedik" HATAY
- Hataylı taş ustası Sümeyya Duran, kendi çabasıyla öğrendiği mozaik sanatını ilerleterek mikro çalışmalarla kolye, broş ve yüzük gibi küçük objelere hayat veriyor. Duran ayrıca bu zanaate ilgi duyan diğer kadınlara da beceri kazandırarak, satışlar sayesinde ekonomilerine de katkı sağlıyor. Antakya ilçesinde Sümeyye Duran isimli kadın girişimci, staj gördüğü sırada öğretmeninin kendisine öğretmediği mozaik sanatını kaçamak bakışlarla izleyerek öğrenip geliştirdikten sonra mikro çalışmalarla başarısına başarı kattı. Duran, mozaik firmalarıyla tanıştıktan sonra mozaikler üzerinde detaylı çalışmalar yaparak yerde, duvarda, tavanda kullanılan mozaikleri farklı alanlarda kullanabilecekleri düşüncesiyle yola çıktıklarını ve mikro mozaiği araştırarak geliştirdiklerini söyledi.
Duran, mozaikleri ev dekorasyonlarında kullandıktan sonra daha küçük birimlere indirdiklerini ve bunları kolyelerde, broşlarda, yüzüklerde, tokalarda kullanmaya başladıklarını belirterek şunları söyledi: "Adıyaman Üniversitesi Mimari Dekoratif Sanatlar mezunuyum. Sadece kullanmış olduğumuz ürünlerde, sadece takı ve toka üzerinde değil, bijuteri üzerinde değil, bunların kullanım alanları daha fazla. Bunların üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. Rozetlere kadar indirgedik. Genelde yarı değerli taşları kullanıyoruz ve bu şekilde yapmış olduğumuz ürünleri dünyaya ve Türkiye'ye yaymaya çalışıyoruz." Duran, mikro mozaik çalışmalarını ihtiyacı olan ve ekmeğini taştan çıkartmak, alnının teriyle para kazanmak isteyen hanımlara yönelik gerçekleştirdiklerini kaydetti.
Duran, kendi işletmesinde çalışan bir kişiye deneme amaçlı çalışma yaptırdıklarını güzel sonuçlar gördüklerinde ise bunu diğer kadınlara yaygınlaştırdıklarını vurgulayarak, "Biz bu ürünleri yaptırmadan önce bunun bir hikayesi var. Ürünler tasarım aşamasındayken, AR-GE aşamasındayken yanımızda çalışan hanımefendi 'Bu ürünlerden bende yapabilir miyim? Ben de bir şeyler yapmak istiyorum' diye hevesleniyor. İlk etapta kadınların da bu üründen kazanç sağlayacağı düşüncesi olmamıştı. Denettiğimizde çok güzel sonuçlar elde ettik ve sonra bunu yaygınlaştırmak istedik. Kadın arkadaşlarımızın yaptığı ürünleri onlardan alıp artık satışa sunuyoruz. Yapmış olduğumuz ürünlerin tasarımları tamamen hanımların kendi akıllarındaki, fikirlerindeki tasarımlar sayesinde ortaya çıkıyor. Herhangi işte renk yelpazesi olsun, renk düzenlemesi olsun, tasarım düzenlemesi olsun, bunların hepsini kendileri yapıyorlar. Biz sadece onların kontrollerini yapıyoruz. Bir uyumsuzluk durumu varsa onları düzeltiyoruz. Onun haricindeki bütün tasarımlar onların oluyor" ifadelerini kullandı.
Mozaik eserler mikro işlemiyle aksesuara dönüşüyor
İLGİLİ VİDEOLAR
Maltepe’de elektrikli otomobillerden ‘sessiz’ 30 Ağustos konvoyu
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Diyarbakır’da eğitim hazırlıkları başladı
29 Ağustos 2021 Pazar
Çorum’da okullar yüz yüze eğitime hazır
29 Ağustos 2021 Pazar
Engelliler Zafer Bayramını denizin altında bayrak açarak kutladı
29 Ağustos 2021 Pazar
Bakıra talep arttı, yetiştirilecek usta bulunamıyor
29 Ağustos 2021 Pazar
Van Gölü’ndeki mikrobiyalitlere dalış eğitimi
29 Ağustos 2021 Pazar
Annesinin gözyaşlarına dayamadı iki buçuk ayda 20 kilo verdi
29 Ağustos 2021 Pazar
Tayini çıkan Kaymakam Çorumluoğlu, Ereğli’deki çalışmalarını değerlendirdi
28 Ağustos 2021 Cumartesi
Coğrafi işaretli Ardahan balında ?sağım dönemi başladı
28 Ağustos 2021 Cumartesi
Bayburt’ta Üreten Eller Kadın Kültür Sanat Festivali
28 Ağustos 2021 Cumartesi