CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, Suriye Tezkeresi'ni eleştirirken, ''Tezkerenin sınırı bile belli değil. Siz bu tezkere ile cihan savaşı yapabilirsiniz'' dedi.

Genel Kurul'da, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu imzasıyla, tezkerenin görüşmelerinin kapalı oturumda yapılmasına ilişkin önerge okunmasın ardından usul tartışması açıldı.

CHP Grubu adına konuşan Muharrem İnce, görüşmelerin kapalı oturumda yapılamasına karşı olduklarını, milletin her şeyi bilmesi gerektiğini söyledi.

İnce, ''Bunu milletten niye saklayacaksınız, bu ülkeyi savaşa soktuğunuzda sizin çocuklarınız mı fakir fukaranın çocukları mı gidecek savaşa. Bu millet çocuklarını savaşa gönderecek ama neden gönderdiğini bilmeyecek'' diye konuştu.

Tezkeredeki ifadeleri de eleştiren İnce, şöyle devam etti:

''Tezkerenin sınırı bile belli değil. Siz bu tezkere ile cihan savaşı yapabilirsiniz. ''TSK'nın yabancı ülkelere gönderilmesi...'' diyor. Kim bu yabancı ülkeler, belli değil. Suriye Hükümeti açıklama yapıyor ve 'saldırdım' demiyor, 'olayları araştırıyorum' diyor ve özür de diliyor. Siz Türkiye'yi, bu ülkenin gelmiş geçmiş en çapsız Dışişleri Bakanı'nın maceraları ile başını belaya sokuyorsunuz. Dik durun, onurlu durun, milletin vekili olun.''

-''Diplomasi iflas etmiş''-

Türkiye'nin kritik bir dönemden geçtiğini vurgulayan MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da dış politikanın başarısız olduğunu, diplomasini iflas ettiğini savundu. Vural, asıl sorgulanması gereken konunun böyle bir fiili tehdidin, neden diplomasi yoluyla engellenemediği olduğunu dile getirdi.

Meseleye yönelik tavırlarını Türkiye'nin milli menfaatleri doğrultusunda ortaya koyacaklarını anlatan Vural, ancak düşüncelerini kapalı oturumda değil milletle de paylaşmak istediklerini kaydetti.

Oktay Vural, Hükümet'in konuyla ilgili bazı bilgileri kapalı oturumda paylaşmasını anlayışla karşılayabileceklerini, ancak kendilerinin açık oturumda konuşmak istediklerini ifade etti.

Vural ayrıca, devletin, Suriye ile ilgili gelişmeler konusunda kendilerini yeterince bilgilendirmediğini söyledi.

BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan da kapalı oturum yapılmasını eleştirerek, ''Tezkere kapalı oturumda konuşulacak. Suriye'ye ile savaş çıkaracaksınız, yoksul Anadolu çocuklarını savaşa göndereceksiniz ve bundan kimsenin haberi olmayacak. Kamuoyu burada neler tartışıldığını öğrenmeyecek'' dedi.

Savaşa karşı olduklarını belirten Buldan, BDP olarak tezkereye ''hayır'' diyeceklerini söyledi.

-''Herkes safını belirlesin''-

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, Türkiye'ye yönelik bir saldırı yapıldığına ve bu saldırıyı Suriye Hükümeti'nin üstlendiğine işaret ederek, ''Herkesin safını belirlemesi gerekiyor, Türkiye'den mi yoksa zalim Esed'den mi yanasınız- Çoluk çocuk demeden halkını bombalayan Esed'den mi yanasınız- Bunun kararını vermeniz gerekiyor. Suriye'nin Bakanı 'Biz yaptık özür diyoruz' diyor, bir arkadaşımız 'hayır Suriye yapmadı' diyor. TBMM'de hiç kimse bu ülkeye saldırı yapan bir ülkenin politikasını savunamaz, görevimiz bu ülkeyi savunmaktır'' diye konuştu.

Geçen hafta AK Parti'nin kongresini yabancı medyanın da yer aldığı 100'den fazla basın organının takip etiğini kaydeden Canikli, şöyle devam etti:

''Bütün belli başlı gazetelerde, hem kongre ile ilgili hem de konuşmalarla ilgili haberler çıktı. Dış politikanın başarısı bu gibi hususlarla ortaya çıkıyor. CHP ya da herhangi partinin geçmiş dönemde iktidar olduğunda onun kongresini kimler izliyordu- Dünyanın herhangi bir yerinde onunla ilgili haberler görüyor muydunuz- Bu, dış politikadaki başarıdır, teknik mimarı da Dışişleri Bakanımızdır.

Başka devlet başkanları da 'Türkiye bugün kendi topraklarını aşmış bir ülkedir' diyor. Sizde bu yüzden kıskançlık olabilir ama bu onur Türk milletinindir.''

Canikli, kapalı oturumu milletten bir şey saklamak için talep etmediklerini belirterek, ''Fakat açık olursa sadece millet değil, bütün dünya izleyecek. Milletten değil ama başkalarından saklamamız gereken şeyler olabilir'' dedi.

Yeniden söz alan Muharrem İnce ise kendi saflarının belli olduğunu ifade ederek, ''Esad'ın canı cehenneme. Biz bağımsız Türkiye Cumhuriyeti'nden yanayız'' dedi.

İnce'nin konuşmasının bitmesinin ardından CHP'liler ile AK Parti'li bazı milletvekilleri arasında tartışma çıktı.

CHP'li milletvekilleri, AK Parti Kütahya Milletvekili Soner Aksoy'a tepki gösterdiler. CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç ''Ceylan derisinde oturmak kolay. Ceylan derisinde savaş kararı'' diye bağırdı.

CHP İçel Milletvekili Aytuğ Atıcı ile AK Parti Samsun Milletvekili Çağatay Kılıç'ın da bağırdıkları görüldü.

TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam, tartışmanın bitmemesi üzerine birleşime ara verdi. Daha sonra kapalı oturuma geçildi.

-Başbakan kuliste sohbet etti-

Öte yandan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genel Kurul çalışmalarına başladıktan kısa süre sonra Meclis'e geldi. Genel Kurul'a girmeden önce kuliste oturan TBMM Başkanı Cemil Çiçek'i gören Erdoğan, Çiçek ve AK Parti Grup başkanvekilleriyle sohbet etti.

Erdoğan, daha sonra yanına gelen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, milletvekilleriyle sohbet etti, kulise getirilen börek, boğaça, kurabiye ve çayla kahvaltı yaptı.

Kapalı oturuma geçildikten sonra Genel Kurul tarafındaki basın odaları boşaltıldı.

Muhabir: Kubilay Çelik-Alp Özden-Melda Çetiner

Yayıncı: Sefa Salantur

Muharrem İnce Suriye Tezkeresini Değerlendirdi

Muharrem İnce Tezkere Konuşması. Muhalefet tezkere üzerine söz aldı ve CHP'li Muharrem İnce konuştu. Suriye konusunda, TSK'nın yabancı ülkelere gönderilmesi ve görevlendirilmesi de dahil Hükümete 1 yıl süreyle yetki verilmesini öngören Başbakanlık Tezkeresi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, Suriye konusunda verilen tezkerenin görüşmelerinin, TBMM Genel Kurulu'nda, kapalı oturumla yapılacağını bildirdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla TBMM Başkanlığı'na gönderilen tezkerede, şunlar kaydedildi: ' Suriye'de devam etmekte olan krizin bölgesel istikrar ve güvenliğe olduğu kadar, ulusal güvenliğimize menfi etkisi giderek artan şekilde görülmektedir.Suriye Arap Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetlerince yürütülen askeri harekatlar kapsamında, 20 Eylül 2012 tarihinden itibaren ülkemiz topraklarına da saldırgan eylemler yönelmiş ve müteaddit uyarılarımıza ve diplomatik girişimlerimize rağmen bu eylemler devam etmiştir. Ülkemiz topraklarına yönelik söz konusu saldırgan eylemler silahlı saldın eşiğindedir.Bu durum, ulusal güvenliğimize ciddi tehdit ve riskler oluşturan bir aşamaya ulaşmıştır. Bu itibarla, ülkemize yönelebilecek ilave risk ve tehditlere karşı zamanında ve süratle hareket etmek ve gerekli tedbirleri almak ihtiyacı hasıl olmuştur. Bu çerçevede, hudut, şümul, miktar ve zamanı Hükümetçe takdir ve tespit edilmek kaydıyla, Türk Silahlı Kuvvetlerinin yabancı ülkelere gönderilmesi ve görevlendirilmesi ile bununla ilgili gerekli düzenlemelerin Hükümet tarafından belirlenecek esaslara göre yapılması için bir yıl süreyle izin verilmesini Anayasanın 92. maddesi uyarınca arz ederim. '

Kapalı oturum yapılacak

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, Suriye konusunda verilen tezkerenin görüşmelerinin, TBMM Genel Kurulu'nda, kapalı oturumla yapılacağını bildirdi.Canikli, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'la yapılan toplantının ardından gazetecilerin sorusunu yanıtladı. Canikli, Suriye konusunda verilen tezkerenin görüşmelerinin, TBMM Genel Kurulu'nda, kapalı oturumla yapılacağını bildirdi.

MHP: ' Türkiye'nin menfaatine göre davranacağız '

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, partisinin Suriye konusundaki tezkereye ne oyu vereceğine ilişkin soruya, ' Sağlıklı bir değerlendirme yapıyoruz. Türkiye'nin menfaatine göre davranacağız ' dedi.Vural, TBMM'de, gazetecilerin, MHP'nin, Suriye konusunda TSK'nın yabancı ülkelere gönderilmesi ve görevlendirilmesi de dahil Hükümete 1 yıl süreyle yetki verilmesini öngören Başbakanlık Tezkeresi'ne ne oyu vereceğine ilişkin soruya, ' Sağlıklı bir değerlendirme yapıyoruz. Türkiye'nin menfaatine göre davranacağız ' karşılığını verdi.

İLGİLİ DİĞER VİDEOLAR

Muhalefetin tezkere tepkisi

5 Ekim 2012 Cuma

Tezkereye sert eleştiri

5 Ekim 2012 Cuma

Kapalı oturumda tezkere

5 Ekim 2012 Cuma

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile