Başbakan Erdoğan, merakla beklenen konuşmasına Sezai Karakoç'un bir şiirini okuyarak başladı. Erdoğan’ın şiiri birçok partiliyi gözyaşlarına boğdu.

Kongre nedeniyle Ankara'ya gelen partililer, Ankara Spor Salonu çevresinde sabah erken saatlerde toplanmaya başladı.

Arena spor salonunun kapıları sabah saat 06.00'da açıldı. Bir saat içinde, saat 07.00'den itibaren ise halka ayrılan tüm tribünler doldu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan merakla beklenen konuşmasına şiirle başladı.

Erdoğan'ın salona girişinde ise büyük coşku yaşandı. Başbakan konuşmasına Sezai Karakoç'un 'Sürgün ülkeden, başkentler başkentine' adlı şiirini okuyarak başladı. Şiir esnasında salonda bulunanların bir kısmı göz yaşlarını tutamazken, Erdoğan'ın da gözlerinin dolduğu görüldü.

AK PARTİ'DE KONGRE HEYECANI


AK Parti'nin 4. Olağan Büyük Kongresi, Ankara Spor Salonu’nda yapılıyor. AK Parti'yi 3 kez seçime götürecek kadro bu kritik kongrede belirlenecek. 3. kez genel başkanlığa aday olacak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bu son adaylığı olacak. Kongre nedeniyle Ankara'ya gelen partililer, Ankara Spor Salonu çevresinde sabah erken saatlerde toplanmaya başladı.

Salona girmek isteyen vatandaşlar için tek arama noktası oluşturulması özellikle 19 Mayıs Spor Kompleksi önünde büyük yoğunluk yaşanmasına neden oldu. Delegeler için 2 ayrı arama noktası oluşturuldu.

Spor salonuna akın eden partililere, AK Parti teşkilatı tarafından kumanya dağıtıldı. Ankara dışından gelen konuklar, davul ve zurna ekipleri tarafından karşılanıyor. Salona giremeyen vatandaşların kongreyi izlemeleri için de salon bahçesine dev ekran kuruldu.

Salonun birçok yerine kongrenin ana sloganı olan "Büyük Millet Büyük Güç Hedef 2023" afişleri asıldı.

Sahne tasarımında mavi zemin üzerine, mavi ışıklarla belirginleştirilen büyük bir dünya haritası kullanılırken Başbakan Erdoğan'ın, konuşma yapacağı sahne Türk ve AK Parti bayraklarıyla süslendi.

CEZAEVİNE GİRERKEN YAPTIĞI KONUŞMA

Sahne kenarındaki ekranlardan da Erdoğan'ın, ilk olarak Siirt Milletvekili seçilmesi ve TBMM Genel Kurulu'nda yemin etmesi yansıtıldı.

Salondaki ekranlardan Başbakan Erdoğan'ın, hapse girerken yaptığı konuşmanın yayınlanması seyircilerden büyük alkış aldı. Erdoğan'ın değişik tarihlerdeki konuşmaları ve AK Parti hükümetlerinin icraatları da alkışlarla izlendi.

Salonda, kongrenin sloganı olan ''Büyük Millet, Büyük Güç, Hedef 2023'' başta olmak üzere, ''Hayallerimiz Var, Sevdamız Var'', ''Bir Olduk, Birlik Olduk, Birlikte Türkiye Olduk'', ''Durmak Yok, Yola Devam'', ''Tükiye'nin Partisi, Türkiye'nin Lideri'', ''Her Şey Türkiye İçin, Bu Işık Sönmeyecek'', ''Biz Birlikte Türkiye'yiz'' pankartları dikkati çekti.

Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı kongre salonu önünde bulunan Cumhuriyet Caddesi trafiğe kapatıldı.

ERDOĞAN SALONA GELDİ

Başbakan Erdoğan, kongre salonuna geldi. Erdoğan, kapıda bekleyen partillere kısa bir konuşma yaptı.

Kongrede bazı yabancı konuklar da konuşacak. Başbakan Erdoğan, konukların ardından kürsüye gelerek konuşma yapacak.

Kırmızı halı üzerinde yürüyen Erdoğan, podyumdan katılımcıları selamlayarak karanfil dağıttı.

NEŞET ERTAŞ UNUTULMADI
Kongre'de, geçtiğimiz hafta içinde hayatını kaybeden Neşet Ertaş da unutulmadı. AK Parti'nin şarkılarına ara verilerek, "Neşet Ertaş anısına" anonsu yapıldı ve Neşet Ertaş'ın türküleri yayınlanmaya başladı. Kongre, Neşet Ertaş'ın sesiyle coştu.

ŞARKI VE KLİPLİ KONGRE
Bu arada, Türkiye’de ilk kez bir siyasi parti kongre için şarkı ve klip hazırlattı. Sözleri ve bestesi Özhan Eren’e ait olan şarkı için klip çekildi.

BEŞ AYRI DİLDE SİMULTANE
Kongrede 200 yabancı konuk için İngilizce, Fransızca, Rusça, Portekizce ve Arapça olmak üzere 5 ayrı dilde simultane çeviri yapılacak.

Kongrede 3 işaret dili tercümanı da görev yapacak.

İKİ ONUR KONUĞU

AK Parti'nin kongre için 2 onur konuğu bulunuyor. Partinin Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik'in davet ettiği 4 onur konuğundan ikisi kongrede yer alacak.

Kendisini yakarak Arap Baharı'nı başlatan Muhammed Bouazizi'nin annesi ve kız kardeşi ile Nobel Barış Ödülü sahibi Yemenli aktivist Tevekkül Karman kongrede hazır bulunacak.

İsrail ordusuna ait tankın ezerek öldürdüğü ABD'li aktivist Rachel Corrie'nin ailesi ile Van depreminde hayatını kaybeden Japon doktor Atsushi Miyazaki'nin ailesi ise mazereti olduğu için daveti kabul etmedi.

HD YAYIN
Parti yetkilileri, ilk defa bir siyasi parti kongresinden full HD canlı yayın gerçekleştirileceğini belirtti.

12 kamerayla yapılacak canlı yayın, yurtiçi ve yurtdışındaki televizyonlara ücretsiz bir şekilde verilecek.

Nagehan Alçı AK Parti Kongresi'ni Yorumladı

AK Parti'de kongre günü! AK Parti Kongresi için Ankara Spor Salonu'nda büyük güvenlik önlemleri alındı. AK Parti kongresinin nabzı Beyaz Gazete'de. AK Parti'de kongresi canlı yayın ve canlı anlatım. AK Parti kongresi canlı izle AK Parti 4. Olağan Büyük Kongresi'nin yapılacağı Ankara Spor Salonu ve çevresi, kongre başlamadan saatler önce partililerce dolduruldu. 1490 delegenin katılacağı ve ana konsepti 'Büyük millet, büyük güç, hedef 2023 ' olan AK Parti, 4. Olağan Büyük Kongresi'ne katılım büyük oldu. Büyük katılıma karşın kaos yaşanmaması dikkat çekti

1490 delegenin katılacağı ve ana konsepti 'Büyük millet, büyük güç, hedef 2023 ' olan AK Parti, 4. Olağan Büyük Kongresi'ne katılım büyük oldu. TBMM'de grubu bulunan siyasi partilerin hiçbiri kongrede temsil edilmiyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ' ın son kez Genel Başkanlığa aday olacağı AK Parti ' nin 4.Olağan Büyük Kongresi saat 10.00 ' da Ankara Spor Salonu ' nda başladı.
Başbakan Tayyip Erdoğan salona 10.30 civarında salona ulaştığında salon önünde bekleyen partililere kısa bir hoş geldiniz konuşması yaptı. Erdoğan daha sonra salona yöneldi. Kongrede Divan Başkanlığı'na TBMM eski başkanı ve Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin seçildi.

6 GAZETE ENGELLİ, TBMM'DEKİ PARTİLER YOK

Bu arada Kongre'de protesto ve akreditasyon krizleri de yaşanıyor. AK Parti, Cumhuriyet, Aydınlık, Sözcü, Yeni Çağ, Evrensel ve Birgün gazetelerini kongreyi takip etmek üzere akredite etmedi. Parti kaynakları söz konusu gazetelerin neden akredite edilmedikleri yönünde bir açıklama yapmazken Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Ahmet Abakay, AK Parti ' nin tutumunun basın özgürlüğü anlayışını yansıttığını söyledi.

TBMM'de grubu bulunan siyasi partilerin hiçbiri de kongrede temsil edilmiyor. CHP 6 gazetenin kongreyi izlemesine engel olan akreditasyon krizi, MHP Barzani'nin katılımı nedeniyle temsilci göndermedi. BDP ise zaten davet edilmediği için temsil edilmiyor.

SALON DÜZENİ

Spor Salonu ' nun dışı ve içi bu konsepte uygun şekilde donatılırken, salon süslemelerinde partinin kurumsal renklerinden olan mavi renk ağırlıklı olarak kullanıldı. Salonun ortası delegeler için ayrılırken, Genel Başkan ve Erdoğan ' ın katılımcıları selamlaması için yerden 1,5 metre yükseklikte ve salonu çevreleyen bir de platform kuruldu. Salonda, “Her şey Türkiye için, bu ışık sönmeyecek”, “Şimdi Türkiye zamanı”, “Hayallerimiz var, sevdamız var”, “Durmak yok, yola devam” yazılı pankartlar yer aldı. Sahne tasarımında mavi zemin üzerine, mavi ışıklarla belirginleştirilen büyük bir dünya haritası kullanıldı.

Sahnenin sağ tarafındaki locada Bakanlar Kurulu üyeleriyle eski bakanlar, sol taraftaki locada ise Erdoğan ile AK Parti MKYK üyeleri kongreyi izliyor. Salonda hazırlanan 9 locadan 7 ' sinde yabancı konuklar, 2 ' sinde ise siyasi parti temsilcileri yer alıyor. Türkiye ' de ilk defa bir parti, kongre için şarkı ve klip hazırlattı. Sözleri ve bestesi Özhan Eren ' e ait şarkı için klip de çekildi. Klipte 81 il teşkilatından partililer rol aldı. Özel ışıklandırma sistemiyle görsel şovların da yapıldığı kongrede, salon içi ve dışında büyük LED ekranları yer alıyor. Kongre salonunda “Engelleri Aşan Büyük Güç, Hedef 2023” sloganıyla engelli vatandaşlar için de özel düzenlemeler yapıldı. Davetli engelliler, sahne önünde yer ayrılırken, kongreyi izlemeye gelen engelli vatandaşlar için de 3 özel loca bulunuyor. Erdoğan ' ın konuşması da 3 işaret dili tercümanı tarafından çevriliyor.

Salon erken saatlerde partililer tarafından dolarken, salona giremeyenler de salon dışana kurulan dev ekranlardan salonu izleyebiliyor. Erken saatlerden itibaren Ankara dışından gelen partililere, AK Parti teşkilatı tarafından kumanya dağıtıldı. Sahne kenarındaki ekranlardan Erdoğan'ın, ilk olarak Siirt Milletvekili seçilmesi ve TBMM Genel Kurulu'nda yemin etmesi yansıtıldı. Tayyip Erdoğan'ın, hapse girerken yaptığı konuşmanın yayınlanması seyircilerden büyük alkış aldı. Erdoğan'ın değişik tarihlerdeki konuşmaları ve AK Parti hükümetlerinin icraatları da alkışlarla izlendi.

SON KEZ ADAY

14 Ağustos 2001 ' de kurulan AK Parti, 3 Kasım 2002, 22 Temmuz 2007 ve 12 Haziran 2011 seçimlerinde tek başına iktidar oldu. Tüzük gereği Erdoğan son kez Genel Başkanlığa aday olacak. Önceki kongrelerde olduğu gibi Erdoğan ' a rakip çıkmadı. Genel Başkan dışında, Merkez Karar ve Yürütme Kurulu (MKYK), Merkez Disiplin Kurulu ve Genel Merkez Parti İçi Demokrasi Kurulu üyeleri seçilecek. AK Parti ' de 3 dönem milletvekili seçilenler 4. dönem yeniden aday olamıyor. Bu nedenle özellikle MKYK ' da yapılacak görev dağılımı 3 dönemi dolduran 70 ' e yakın milletvekili için büyük önem taşıyor. 50 asil, 25 yedek üyeli MKYK ' nın yüzde 15 ' inin değişmesi öngörülüyor. Geçen günlerde partisini feshederek AK Parti saflarına katılan HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş ile Demokrat Parti ' nin eski Genel Başkanı Süleyman Soylu ' ya parti yönetiminde görev verilip verilmeyeceği de merak konusu.

İLGİLİ DİĞER VİDEOLAR

İşte A takımı

5 Ekim 2012 Cuma

Ak Parti'de yeni yönetim

5 Ekim 2012 Cuma

Ak Parti'nin A takımı

5 Ekim 2012 Cuma

Ak Parti MYK

5 Ekim 2012 Cuma

Ak Parti'de yeni yönetim

5 Ekim 2012 Cuma

Erdoğan'ın A takımı

3 Ekim 2012 Çarşamba

Akreditasyon polemiği

3 Ekim 2012 Çarşamba

Erdoğan'ın A Takımı

2 Ekim 2012 Salı

İşte yeni A takımı

2 Ekim 2012 Salı

Kürtçe savunmaya vize

2 Ekim 2012 Salı

63 maddelik yol haritası

2 Ekim 2012 Salı

Dünya AK Parti'yi konuştu

2 Ekim 2012 Salı

Erdoğan'dan terör vurgusu

2 Ekim 2012 Salı

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile