Türk Halk Müziği’nin efsane ismi Neşet Ertaş'ın 74 yaşında vefat etmesi, memleketi Kırşehir’de büyük üzüntü yarattı. Diğer yandan Belediye de kent merkezinde bulunan hoparlörlerden Neşet Ertaş'ın türkülerini çalmaya başladı.

İzmir'de tedavi gördüğü hastanede vefat eden Türk Halk Müziği Sanatçısı Neşet Ertaş'ın, memleketi Kırşehir'de hüzün var.

Kırşehir Belediyesi, sanatçının babası Muharrem Ertaş'ın mezarının da bulunduğu Bağbaşı Mezarlığı'ndaki mezar açma çalışmalarını sürdürüyor.

Sanatçının, 16 yıl yaşadığı evde de bakım yapılıyor.

Neşet Ertaş'ın halasının oğlu Aydın Çekiç, kendisinin mahalli sanatçı Çekiç Ali'nin oğlu olduğunu belirterek, Neşet Ertaş'ın hakkın rahmetine kavuşmasından dolayı çok üzgün olduklarını söyledi.

''Muharrem Ertaş dayım olur. Merhum Neşet Ertaş şu anda hakkın rahmetine kavuştu. Dayımın öz oğlu. Birinci derece akrabam. Şu anda ne düşüneceğimi bilemiyorum. Şaşkın bir vaziyetteyim. İnanamıyorum. Böyle bir dev sanatçının kaybolması bizim ve memleketimiz için ülkemiz için çok büyük bir kayıp. Türkü baba idi. Türkü olarak saz olarak, eser olarak bir Neşet Ertaş daha duyulmuş değil. Babam vardı rahmetlik oldu, babası vardı rahmetlik oldu. Yaşayan efsane olarak bir bu vardı. Hakkın rahmetine kavuştu.''

Arkadaşı Mehmet Polat da Çiçekdağı'nın İbikli köyünde birlikte çocukluklarını geçirdikleri Neşet Ertaş'ın 1952 yılından 1956 yılına kadar bu köyde yaşadığını belirtti.

Polat, şöyle devam etti:

''Babam o zaman muhtardı. Bizim köylüler bunlara hep yardım etti. Kışlık yazlık yiyecekleri köy adına toplanıyordu. Kendisi benim okul arkadaşımdı. Bizim evlerde büyüdü hep. Çocukluğumuzda çiğdeme giderdik, beş taş oynardık. Annesi ölünce babası bunu Yozgat'a götürdü. Orada da evlendi. Allah gani gani rahmet eylesin. Memleketimizi üzüntüye boğdu. Küçüklükte babası buna köçeklik öğretirdi. Saz çalmasını, türkü söylemesini öğretirdi. Ondan sonra Neşet Ertaş'ın kabiliyeti varmış, ondan sonra aldı yürüdü. Türkiye çapında, dünya çapında eseri kaldı türkücü olarak.''

Kırşehir'in Bağbaşı Mahallesi'ndeki komşularından Serkan Ertem de, ''Onun vefatını öğrendik. Çok özgünüz. Bizim hayatımız, abdallık, ustalık örf ve adedimiz sona ermiştir'' diye konuştu.

ADINI YAŞATACAKLAR
Bu arada, Neşet Ertaş'ın İzmir 'de oturduğu Karabağlar Yunus Emre Mahallesi'nde de hüzün yaşanıyor. Ertaş için mahallede taziye alanı oluşturuldu.

Ertaş'ın adının yaşatılacağını belirten Karabağlar Belediyesi Başkan Vekili Vahap Batuhan, ''O, efsane bir sanatçıydı. Sağlığında da yanındaydık. Vefatının ardından da adını ilçemizde yaşatacağız. Belediye meclisinde bir karar alarak Neşet Ertaş'ın ismini bir kültür merkezine ya da caddeye, sokağa verebiliriz'' dedi.

Ertaş'ın komşusu Kezban Gürsoy, ''Yürüyecek hali kalmamıştı. Konuşacak durumu da yoktu. Bize 'hakkınızı helal edin' dedi. Mahallemizin babasıydı, babamızı kaybettik. Sürekli ağlıyoruz. Onun adını mahallemizde yaşatacağız'' diye konuştu.

Aynı mahallede yaşayan müzisyen Şafak Arıkan da Neşet Ertaş 'ı örnek aldığını belirterek, ''Başımız sağ olsun. Bizlere emeği büyük'' dedi.

Hoparlörlerden Neşet Ertaş'ın türküleri çalınıyor

Kırşehir'de cenaze töreni nedeniyle kentteki bazı otellerde rezervasyonların dolduğu, tur şirketlerinin cenaze törenine katılacak vatandaşları Kırşehir'e getirmek için çalışma başlattığı öğrenildi.

Belediye de kent merkezinde bulunan hoparlörlerden Neşet Ertaş'ın türkülerini çalıyor, esnaf da iş yerlerinde büyük ustanın türkülerini dinliyor.

Kentte bulunan bir otelin müdürü İbrahim Yaşasın, AA muhabirine, otellerindeki doluluk oranının yüzde yüz olduğunu, otelde misafirlere Neşet Ertaş'a ait türküleri dinlettiklerini ve binanın içini Ertaş'ın fotoğrafları ile donattıkları söyledi.

Bu arada, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Gökgül de Neşet Ertaş'ın cenazesinin yarın ikindi vaktinde Ahi Evran-ı Veli Camisi'nde kılınacak cenaze namazının ardından Bağbaşı Mezarlığı'nda toprağa verilmesinin planlandığını'' kaydetti.

Neşet Ertaş'ın Cenaze Namazı

Tedavi gördüğü hastanede dün sabah vefat eden Türk halk müziğinin ünlü ismi, halk ozanı Neşet Ertaş'ın cenazesi, İzmir'den uçakla Ankara'ya, oradan da Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın eşlik ettiği konvoyla memleketi Kırşehir'e getirildi. Sanatçının naaşının getirildiği Ahi Evran Camii'sinde onbinlerce kişi yerini aldı.

Cenaze namazının kılanacağı Ahi Evran Camii'sinin avlusunda ise kalabalık giderek artıyor. Başbakan Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın yanı sıra Orhan Gencebay, Arif Sağ, Edip Akbayram, Bediha Akartürk, Kubat, Hasan Saltuk gibi sanat dünyasınn ünlü isimleri Ahi Evran Camii'sinin avlusunda Neşet Ertaş'a son görevlerini gerçekleştirmek üzere yerlerini almaya başladı.

Neşet Ertaş'ın cenazesi, vasiyeti üzerine, Bağbaşı Mezarlığı'nda babası Muharrem Ertaş'ın ayağının ucuna açılan mezara defnedilecek. Neşet Ertaş'ın ölümüyle sarsılan Kırşehir'de Belediye binasının üstüne, ünlü halk ozanın fotoğrafının yer aldığı 'Başımız sağolsun' yazılı dev bir pankart asıldı. Belediye hoparlörlerinden de ozanın türküleri çalındı.

Ankara'da uçaktan alınan Neşet Ertaş'ın cenazesi, Kırşehir Belediyesi'ne ait soğutmalı cenaze aracına konularak, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın bulunduğu makam minibüsünün de eşliğinde Ankara'dan yaklaşık 3 saatte Ahi Evran Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi morguna getirildi.

Ankara'dan yola çıkarılan Ertaş'ın cenazesinin hastaneye getirilişi sırasında konvoya Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Kırşehir Valisi Özdemir Çakacak, Ak Parti Kırşehir Milletvekili Muzaffer Aslan, Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, Ertaş'ın oğlu Hüseyin Ertaş ve yakınlarının da bulunduğu çok sayıda araç eşlik etti.

Bakan Günay, cenaze morga konulduktan sonra, Ertaş'ın oğlu Hüseyin Ertaş ve Kırşehir Valisi Özdemir Çakacak ile birlikte, Bağbaşı Mezarlığı'nda Neşet Ertaş'ın vasiyeti üzerine gömüleceği, babası Muharrem Ertaş'ın mezarının bulunduğu bölüme gitti.

Baba Ertaş'ın 'ayak ucu' hazır

Türk Halk Müziği sanatçısı ve söz yazarı Neşet Ertaş'ın mezar yeri, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın talimatı ile değiştirildi. Kırşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, Bakan Günay, Kırşehir'e gelişinde Neşet Ertaş'ın oğlu Hüseyin Ertaş ile birlikte sanatçının Bağbaşı Mezarlığı'ndaki mezar yerinde incelemelerde bulundu.

Günay, kazılan mezar yerinin, Neşet Ertaş'ın babası Muharrem Ertaş'ın mezarına uzak olması nedeniyle, vasiyetine uygun olarak, ayak ucuna yeniden kazılmasını istedi. Mezarlıklar Müdürlüğü ekipleri, eski mezar yerini kapatarak, Muharrem Ertaş'ın ayak ucunda yeni mezar yeri açtı.

Muharrem Ertaş'ın 'İşte geldim, işte gittim. Güz çiceği gibi bittim. Yalan dünyada ne iş tuttum. Ömrüceğim geçti, gitti' yazılı mezar taşının ayak ucuna belediye görevlileri tarafından açılan yeni mazarın etrafı iş makineleriyle düzeltildi.

Çok sayıda polis önlem aldı

Bu arada mezarlığa giden yolda ve cenaze namazının kılanacağı Ahi Evran Camii'nde çevresinde günün erken saatlerinden itibaren Kırşehir ve çevre illerden gelen çok sayıda polis önlem aldı. Ahi Meydanı'nda ise Kırşehir Belediyesi tarafından taziye çadırı kurularak, konuklara ikramlarda bulunuldu.

Öte yandan Neşet Ertaş'ın ölümüyle sarsılan Kırşehir'de Belediye binasının üstüne, ünlü halk ozanın fotoğrafının yer aldığı 'Başımız sağolsun' yazılı dev bir pankart asıldı. Belediye hoparlörlerinden de ozanın türküleri çalındı. Kırşehir kent merkezi Türk bayraklarıyla donatılırken, işyerlerinin vitrinlerine ve kapılarına 'Bozkır'ın tezenesi hep kalbimizde yaşayacaksın' yazılı, ünlü ozanın fotoğraflarının bulunduğu afişleri asıldı.

Ünlü ozanın cenazesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılacağı Ahi Evran Camii'nde kılınacak ikindi namazının ardından hazınlanan mezara defnedilecek. Cenazeye katılmak üzere çevre illerden de çok sayıda kişi Kırşehir'e geldi.

Baba evine ziyeretçi akını

Türk Halk Müziği sanatçısı ve söz yazarı Neşet Ertaş'ın baba evinin yanında kurulan taziye çadırı vatandaşların akınına uğradı.

Bağbaşı Mahallesi'nde bulunan Neşet Ertaş'ın baba evinin bulunduğu sokağa taziye çadırı kuruldu. Vatandaşların akınına uğrayan taziye çadırında, Neşet Ertaş'ın sevilen türküleri dinlendi.

Ertaş'ın akrabalarından olan müzisyen Hüseyin Çakıcı, “Neşet Ertaş, ölmedi yaşıyor. Onun türkülerini biz yaşatacağız. O, unutulacak bir sanatçı değildi. Neşet Ertaş'ın ölümüyle bozlağın teli koptu. Bizim mahallemizde artık en az 3 ay saz çalınmaz” dedi.


İLGİLİ DİĞER VİDEOLAR

''Yazımı kışa çevirdin''

29 Eylül 2012 Cumartesi

Usta Mezarı Başında Anılıyor

28 Eylül 2012 Cuma

İşte Adına Türkü Bestelenen Leyla

27 Eylül 2012 Perşembe

Bozkırın Tezenesi'ne Veda

27 Eylül 2012 Perşembe

Bozkırın Tezenesi'ne Veda

27 Eylül 2012 Perşembe

Neşet Ertaş'a Veda

27 Eylül 2012 Perşembe

Büyük Ozan Veda Etti

27 Eylül 2012 Perşembe

Büyük Ozan'a son görev

27 Eylül 2012 Perşembe

Yalan Dünya'ya veda etti

27 Eylül 2012 Perşembe

Babasının ayakucunda yatacak

27 Eylül 2012 Perşembe

'Yalan Dünya'ya veda!

27 Eylül 2012 Perşembe

3 askerin kimlik tespiti yapılacak

27 Eylül 2012 Perşembe

''Bu sazın devamını bekliyoruz''

27 Eylül 2012 Perşembe

Neşet Ertaş'a veda

27 Eylül 2012 Perşembe

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile