Ömrünü verdiği mesleği müzede anlatıyor - BİLECİK

- Müzeden detaylar - Öğrencilerin müzeyi ziyareti - Terzi Bilal Gülen ile röportaj - Terzi Gülen'in ceket dikmesi - Yaşayan Şehirler Müzesi sorumlusu Yurdanur Kırlı ile röportajÖmrünü verdiği mesleği müzede anlatıyor - Bilecik 'te çıraklığı da dahil 66 yıldır terzilik yapan 78 yaşındaki Bilal Gülen, müzelerde ve bazı etkinliklerde mesleğini anlatıyor, anılarını paylaşıyor - Gülen: - "Düğün öncesi bana gelirlerdi. Damada ne lazımsa dikiyorduk. Hanımına, kardeşine, kayınçosuna elbise dikiyorduk. İki ay önceden sipariş olurdu ancak biterdi. Bu meslekte 66 yılımı iğneye iplik geçirerek geride bıraktım." - "Eskiden kumaş çok bulunmazdı, köylüler pamuk dokur getirirlerdi. Biz onu dikerdik. Önceden bir ceketi iki kez ters çevirerek diktiğimi bilirim"BİLECİK (AA) - HARUN KAYMAZ - Bilecik 'te ömrünü terzilikle geçiren 78 yaşındaki Bilal Gülen, tecrübelerini bazı etkinliklerde vatandaşlarla paylaşıyor.Kömürlü ütülerle ütü yaptığı günleri, eski dönem terzilerin toplumda terzilerin bulunduğu konumu, yaşadıklarını anlatan Gülen, mesleğinde son temsilcilerden olmanın hem gururunu hem de üzüntüsünü yaşıyor.Yaşayan Şehirler Müzesi'nde kömürlü ütüleri, o zamanın kumaşları, sehpası ve taburesiyle çoğunluğu çocuk ve gençlerden oluşan ziyaretçilere mesleği hakkında bilgiler aktaran Gülen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1952'de bir terzi dükkanında çıraklığa başladığını söyledi.

Gülen, 2 yıl içinde ceket dikebilecek seviyeye ulaştığını ifade ederek, askerliğini yaptıktan sonra kendi dükkanını açtığını anlattı.O günden bu yana mesleğimi kendi başına icra ettiğini dile getiren Gülen, "İç çamaşırdan kravata, gömleğine kadar dikiyordum. Düğün öncesi bana gelirlerdi. Damada ne lazımsa dikiyorduk. Hanımına, kardeşine, kayınçosuna elbise dikiyorduk. İki ay önceden sipariş olurdu ancak biterdi. Bu meslekte 66 yılımı iğneye iplik geçirerek geride bıraktım." dedi.
Yılların getirdiği tecrübe birikimini müzeye gelen ziyaretçilere aktarırken duygulandığını belirten Gülen, şöyle devam etti:"Yaşadığımız ilginç olaylar var. O zamanlar geçim sıkıntısı nedeniyle bazı işlemler yapardık mesleğin incelikleriyle ilgili. Eskiden kumaş çok bulunmazdı, köylüler pamuk dokur getirirlerdi. Biz onu dikerdik. Önceden bir ceketi iki kez ters çevirerek diktiğimi bilirim. Kumaşın rengi solardı farklı işlemlerle tekrar giyilecek hale getirirdik. Ama o zaman kumaşlar sağlamdı, şimdikiler gibi değil."Müzede kendisi için tahsis edilen alanda 60 yıl önce kullandığı iğne, iplik, ütü, dikiş makinesi ve prova aldığı kumaşlara ziyaretçilerin ilgi gösterdiğini anlatan Gülen, kömürlü ütülerle çalıştığı dönemlerin zor olduğunu ama buna rağmen çok mutlu günler geçirdiğini söyledi.

Yaşayan Şehirler Müzesi sorumlusu Yurdanur Kırlı ise daha önce "Geçmişimizi Yaşatıyoruz Projesi" kapsamında etkinlikler düzenlediklerini ifade etti.
Son etkinliklerinde terzilikle ilgili anıların ziyaretçilerle paylaşıldığını belirten Kırlı, "Burada 66 yıllık Bilal amcamız kendi alanını kendisi düzenledi.
Kömürlü ütüleri, o zamanın kumaşları, sehpası, taburesi halen duruyor. Biz ve gelen ziyaretçilerimiz terzi amcamızın geçmişini dinleyerek ders alıyoruz. Özellikle hafta sonları çok ziyaretçimiz oluyor. Bilal amcamızın terzilik odası büyük ilgi görüyor." ifadelerini kullandı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile