- Bebek ören kadınların görüntüsü - Örülen bebeklerden görüntü - Kurs sorumlularından Gülşen Yıldız'ın konuşması - Kursiyerlerle röportajOrganik örgü bebekler Hozatlı kadınların ekmek kapısı - Tunceli 'nin Hozat Kaymakamlığınca kadınların ev ekonomisine katkı sağlayabilmeleri için 5 ay önce hayata geçirilen oyuncak organik örgü bebek yapımı kursu kadınlar için gelir kapısı oldu - Kursiyer ev hanımları, el emeği göz nuruyla örerek ürettikleri 5 bin oyuncak bebeğin kısa sürede satılıp ilgi görmesi üzerine 5 bin sipariş daha aldı - Kurs sorumlularından Yıldız: - "Sürekli ev işleriyle uğraşan kadınlar, buraya gelince hem stres atıyor hem de mutfak masraflarını karşılayacak miktarda para kazanıyor" - Kursiyer Varol: - "Talebi karşılayamıyoruz gece saatlerine kadar oturup bebek örüyoruz"TUNCELİ (AA) - Tunceli 'nin Hozat Kaymakamlığınca kadınların ev ekonomisine katkı sağlayabilmeleri için 5 ay önce hayata geçirilen oyuncak organik örgü bebek yapımı kursu, buraya devam edenlerin ekmek kapısı oldu.Hozat ilçesinde, 5 ay önce kaymakamlığın öncülüğünde Halk Eğitim ve Tunceli İş - Kur İl Müdürlüklerinin desteğiyle kadınların ev ekonomisine katkı sağlaması amacıyla oyuncak organik örgü bebek yapımı kursu başlatıldı. Tunceli Valisi ve Belediye Başkan Vekili Tuncay Sonel ile Hozat Kaymakamı Hüseyin Çam'ın katkılarıyla devam eden kursu başarıyla tamamlayan 40 kursiyer, 5 ayda yaklaşık 5 bin oyuncak bebek üretti.Yaşları 18 ile 60 arasında değişen ve haftada 250'inin üzerinde oyuncak bebek üreten ev hanımlarının kursa ilgisi sürüyor. Ev hanımları, oyuncak bebeklerin beğenilmesi üzerine piyasadan 5 bin sipariş daha aldı.Kurs sorumlularından Gülşen Yıldız AA muhabirine yaptığı açıklamada, 5 ay önce kursa başladıklarında ilk etapta zorlandıklarını anlattı.Eğitimin pekişmesiyle ustalaşıp el örgüsü organik bebek üretmeye başladıklarını belirten Yıldız, üretim oldukça bebeklere talebin arttığını söyledi.
- Dokuma bebekler çocukların ilgisini çekiyorPiyasadaki oyuncakların büyük ölçüde plastik, kendi yaptıkları bebeklerin ise organik olduğunu vurgulayan Yıldız, "Bebek üretirken genellikle çocukların ilgisini çektikleri için çizgi film karakterlerini yapıyoruz. Bazen bebek üretimi 1,5 günümüzü alıyor çünkü zahmetli iş. Bütün parçaları ayrı ayrı yapıp birleştiriyoruz." dedi.
Kursiyerlerin ister evde, isterse kursta oyuncak bebek yapabildiğini anlatan Yıldız, şunları söyledi:"Sürekli ev işleriyle uğraşan kadınlar, buraya gelince hem stres atıyor hem de mutfak masraflarını karşılayacak miktarda para kazanıyor, aylık 600 - 700 lira kazanıyor. O yüzden kadınların da kursa talebi arttı. 20 kişiyle başladığımız kursumuz şimdi 40 kişiyi geçti. Böylelikle kadınlar ekonomik olarak sıkıntı yaşamadılar. Üretip satılan bebeklerin paralarını aldılar, stres attılar, sosyalleştiler." - Organik bebeklere yoğun talepYıldız, kursu başarıyla tamamlayan kadınların işlerini büyük ustalıkla yaptığını vurgulayarak, her türlü çizgi film karakterini örme tekniğiyle ürettiklerini kaydetti.
Bebeklerin anında satıldığını aktaran Yıldız, şunları söyledi:"Ürettiğimiz bebekler bayağı talep görmeye başladı.
İnternetten paylaşımlar yaparak talebi artırdık ve büyümeye başladık. İlerleyen zamanlarda bir kooperatif ya da vakıf kurmak istiyoruz. Bu anlamda yardım bekliyoruz. Maddi, manevi her anlamda yardım bekliyoruz. Kadınlarımız daha sosyalleşecek, daha gelişecek. Hozat gibi işsizliğin olduğu bir yerde yaptığımız bu çalışmalar kadınların ekmek kapısı oldu. Kadınlar üretime katkıda bulundukları için mutlu oluyor."Kursiyerlerden 51 yaşındaki Naciye Varol da Hozat'ta kadınlar için işsizliğin önemli sorun olduğunu belirti. - "El emeğim, göz nurum ile evime katkıda bulunuyorum"Kursa başlamadan önce sürekli ev işleri yaptığını ve sıkıldığını anlatan Varol, şunları söyledi:"El emeğim, göz nurum ile evime katkıda bulunuyorum. Burada stres atıyoruz, arkadaş çevremiz çok güzel ve para kazanıyoruz. Hozat'ta fabrika, iş yok, hayvancılık bitmiş. Burada gelip çalışıp tığ ile bebek yapıyoruz. Bebeklerimiz çok güzel ve organik. Çamaşır makinesine atılıp yıkanabiliyor. Bebeklerimize çok fazla talep var. Yetiştirebilirsek üretip Türkiye'nin her tarafına göndermek istiyoruz. Bebeklerimiz plastik bebeklerden çok çok kullanışlı. Bebekleri hem çocuklarımıza oynasın diye verebiliyoruz hem de evimize süs olarak koyuyoruz. Talebi karşılayamıyoruz gece saatlerine kadar oturup bebek örüyoruz."Necla Gencero ise oyuncak bebek üreterek ev ekonomisine katkıda bulunduklarını belirtti.
Bebek yapımının zor ve sabır istediğine işaret eden Gencero, "Bir bebeği 3 - 4 kişi yapıyoruz. Birimiz bedenini, diğeri kollarını yapıyor. Sonra dikişini yine aynı anda yapıp birbirimize yardım ediyoruz. Bir kişi günde 2 bebek ancak yapabiliyor çünkü evde de işimiz, çocuklarımız var." dedi.
Gencero, projeye destek veren herkese teşekkür etti.
Organik örgü bebekler Hozatlı kadınların ekmek kapısı - TUNCELİ
İLGİLİ VİDEOLAR
Yorulan koyunu ahıra kadar sırtında böyle taşıdı
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Bayburt’ta 100- 150 yıllık sandıkların yer aldığı 'Sandıkların Hikâyesi' yarışması sona erdi
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Pandemiye rağmen tarımsal üretim değeri 1 yılda 2 milyar TL arttı
29 Ağustos 2021 Pazar
Oltu’da kurt dehşeti: 40 koyunu telef etti, 6 koyunu yaraladı
29 Ağustos 2021 Pazar
Kampa katılan öğrencilere tarla ve mandıralarda uygulamalı eğitim
28 Ağustos 2021 Cumartesi
Bu traktör diğerlerinden çok farklı
28 Ağustos 2021 Cumartesi
Karadeniz'in son sürü sahipleri
28 Ağustos 2021 Cumartesi
Afrika belgesellerini aratmayan görüntüler
27 Ağustos 2021 Cuma
Silajlık mısır hasadı başladı
27 Ağustos 2021 Cuma
Nakliyecilerden tomruk iddialarına yanıt: “Algı operasyonu”
26 Ağustos 2021 Perşembe