Ormanlar kırsal kalkınmanın lokomotifi oluyor...10 yıl önce dikimi gerçekleştirilen ceviz ağaçları havadan görüntülendi

ağaçlandırmanın drone görüntüsü

( EDİRNE -HD)- Edirne’de 10 yıl önce dikilen ceviz fidanları artık köylüye yıllık 17.400 lira gelir sağlıyor EDİRNE

- Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) ormanları kırsal kalkınmanın lokomotifi yapmak için başlattığı gelir getirici tür ağaçlandırmalarının meyvelerini almaya başladı.
Bu çerçevede Edirne Değirmenyeri köyünde 10 yıl önce yapılan ve ilk fidan dikimini Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun yaptığı ceviz ağaçlandırmasında, köylüler artık hane başı yıllık 17.400 lira gelir sağlıyor. Ormanları, ormanlarda ve orman kenarlarında yaşayan köylülerin kalkınması için bir lokomotif yapmak için çalışmalarını sürdüren Orman ve Su İşleri Bakanlığı, bu hedef doğrultusunda yaptığı çalışmaların meyvesini almaya başladı.
2008 yılında Edirne merkeze bağlı Değirmenyeri Köyünde köy tüzel kişiliği adına yapılan 535 dekarlık alandaki ceviz ağaçlandırmasında artık ağaç başına 10 kg ceviz toplanabiliyor. İlk Fidanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu Dikmişti 10 yıl önce ilk ceviz fidanını Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun diktiği projede, araziye 5.200 adet ceviz ve 260 adet badem fidanı dikilmişti. Araziye dikilen bu fidanlar ise köy tüzel kişili tarafından köyde bulunan 63 haneye 8,5 dekar olarak taksim edilmişti. Ayrıca bu ağaçlandırma projesi için köy tüzel kişiliğine yaklaşık 68 bin lira kredi desteği verilmişti. Ceviz Ağacı Başına 17.400 Lira Gelir Elde Ediliyor Bu fidanların toprakla buluşturulmasının ardından 10 yıl sonra hane başı düşen ortalama 87 ceviz ağacı, ağaç başına 10 kg ceviz verebilecek düzeye ulaştı. Cevizin kg’ının 20 lira olduğu hesaplanırsa köyde hane başı brüt 17.400 lira gelir elde edilebiliyor. Ayrıca Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2014 yılında başlattığı Ceviz Eylem Planı kapsamında köyde 950 dekar alanda 14.850 adet daha aşılı ceviz fidanı toprakla buluşturuldu. Henüz meyve vermeye başlamayan bu fidanların meyve vermeye başlamasının ardından orman köylülerinin refah düzeyinde önemli yükselmelerin olacağı bekleniyor. Bozuk Ormanlar Orman Köylüsüne Gelir Kapısı Oluyor Bu hafta sonu için Bakanlığının inşa edeceği 60 milyon liralık 4 tesisin toplu temel atma merasimi için Edirne’de bulunduğunu vurgulayan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise “Edirne’mizde 10 yıl önce toprakla buluşturduğum ceviz fidanlarının bugün orman köylümüze yıllık 17.400 lira gelir sağladığını öğrenince gerçekten gururlandım. Köylülerimizin böyle bir gelir elde etmesi bizim doğru bir proje yürüttüğümüzü gösteriyor “dedi.
Orman köylüsüyle hasım değil hısım olduklarının altını çizen Prof. Dr. Veysel Eroğlu “ Biz orman köylümüzün refah düzeyini artırmak için projeler üretiyor ve onları destekliyoruz. Bu projelerimizden birisi de 5000 Köye 5000 Gelir Getirici Orman Projesi’dir. 2015 yılında uygulamaya koyduğumuz bu proje ile atıl durumdaki bozuk ormanları orman köylüsüne gelir kapısı yapıyoruz” diye konuştu.
3 Yıl Boyunca Bakımını ve Masraflarını Orman Teşkilatı Karşılıyor “Kırsaldaki vatandaşlarımızı yerinde kalkındırmak maksadıyla uyguladığımız bu proje ile bölgeye göre ceviz, badem, kestane, dut, fıstıkçamı, alıç, ahlat, kuşburnu, defne, keçiboynuzu, aşılı zeytin gibi gelir getirici fidanları toprakla buluşturuyoruz” diyen Prof. Dr. Eroğlu “Bu ağaçlandırmalar tamamen orman teşkilatı tarafından yapılıyor. Yani bu alanların etrafının çevrilmesi, fidanların temini ve dikilmesi, 3 yıl boyunca bakımı ve masrafları orman teşkilatımız tarafından yapılıyor. Geliri ise tamamen orada yaşayan vatandaşlarımızın oluyor” değerlendirmesinde bulundu. Ormanlar, Eşit ve Adil Bir Şekilde Kura ile Dağıtılıyor Tesis edilen ormanların eşit ve adil bir biçimde orada yaşayan köylülere kurayla verildiğini belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Oluşturulan ormanları orada yaşayan vatandaşlardan müracaat edenlerin sayısına bölüyor ve parselliyoruz. Daha sonra ise kura ile bu alanların sertifikalarını adil bir şekilde bu vatandaşlarımıza veriyoruz. Bunun son örneğini Edirne’de yaptığımız merasimde gerçekleştirdik” dedi.
Edirne’deki merasimde 6 aileye bu sertifikalardan verdiğini vurgulayan Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Biz bu yıl Edirne’de 5 köyde 29.460 adet gelir getirici tür fidan dikeceğiz. Yine Edirne’mizde 2017 yılı sonuna kadar 82 köyde 419.700 adet gelir getirici tür fidanı toprakla buluşturduk. Bu tip ağaçlandırmaları ülkemizin her yerinde yapıyor ve orman köylümüze yeni gelir kapıları açıyoruz ”açıklamasını yaptı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile