Kanser paneli
-Engin'in konuşması
-Dinleyiciler
( BURSA ) BURSA
- Osmangazi Belediyesi’nin kültür ve tarih konferansları kapsamında düzenlenen 'kanser tedavisi' konulu konferansa konuşmacı olarak Prof. Dr. Kayıhan Engin katıldı.
Ördekli Kültür Merkezi’ndeki konferansta Prof. Dr. Engin, kanser hastalığı ve kanser tedavisinde teknolojinin geldiği son nokta hakkında bilgiler verdi. Engin, “Her 10 sigara kullanıcısından biri akciğer kanserinden ölmektedir. Sigarayı bırakmak, riski önemli ölçüde azaltmaktadır. Bu hastalıkta yaş, önemli bir faktördür. Yaş ilerledikçe kanser riskimiz artar. Ayrıca yaş ilerledikçe direncimizin ve savunma mekanizmalarımızın zayıflaması da bir unsurdur” dedi.
Sebze ve meyvelerin kanserin gelişimini engelleyebileceğine dikkat çeken Engin, “Sebze ve meyveler, vitamin ve mineraller açısından zengin olmalarının yanı sıra antioksidanlar içermektedir. Bunlar da bedenimize giren hasar verici kimyasalların olumsuz etkilerini engeller. Aşırı yağlı yiyeceklerin tüketilmesi de bazı kanser türlerinin gelişimini kolaylaştırır. Kanser gelişim riski, obezite, egzersiz yapılmaması ve aşırı kırmızı et ve alkol tüketimi ile artar. Ayrıca, radyoaktif maddelere maruziyet lösemi ve diğer kanserlerin gelişimini kolaylaştırabilir. Aşırı güneş ışığı altında kalma ve güneş yanıkları cilt kanseri gelişim riskini artırır” diye konuştu.
Sigaranın kanserin en önemli sebeplerinden biri olduğunu ifade eden Prof. Dr. Kayıhan Engin, “Sigara başta olmak üzere zararlı maddelerin yaşamımızdan çıkarılması ve beslenme alışkanlıklarımızın iyileştirilmesi ile kanserlerin yüzde 60-65’i engellenebilir. Erken tanı ve tedavi yaşam kurtarıcıdır. Kanser ne kadar sınırlı ise başarı şansımız o kadar fazladır. Erken dönemde tanı konması durumunda kalın bağırsak kanserinde 5 yıllık sağ kalma oranı yüzde 90’ın üzerindedir. Meme kanserinde erken teşhis konulanlarda 5 yıllık sağ kalma yüzde 90’ın üzerinde iken, geç dönemde ise bu oran yüzde 15 dolayındadır. Akciğer kanserlerinde ise erken dönemde uzun ömür oranı yüzde 70’leri bulurken, geç dönemde bu oran yüzde 14’tür” dedi.
Sigara içme oranlarındaki düşüşün kansere bağlı ölümleri azalttığını belirten Engin, “Sigara içme oranlarının düşmesi, hızlı teşhis ve daha iyi radyolojik, cerrahi ve ilaç tedavileri ile 1990 yılından bu yana her yıl kansere bağlı ölümlerde yüzde 1 azalma sağlanmaktadır. Sık görülen kanser türlerinde ölüm oranları da son 20 yılda yaklaşık 3’te bir azalmış durumda” diye konuştu.
Osmangazi’de kanser paneli
İLGİLİ VİDEOLAR
Erzincan’da radyoaktif madde Sezyum-137 ele geçirildi
27 Ağustos 2021 Cuma
Ünlü Sanatçı Metin Çekmez son yolculuğuna uğurlandı
26 Ağustos 2021 Perşembe
3 kardeşten yangın bölgesine güneş ve ay enerjisi paneli
11 Ağustos 2021 Çarşamba
Gümüşhane ormanlarında şişe seferberliği
10 Ağustos 2021 Salı
- Kansere yenik düşen 2 çocuk babası polis memuru toprağa verildi
4 Ağustos 2021 Çarşamba
Hava sıcaklığı Edirnelilere zor anlar yaşattı
30 Temmuz 2021 Cuma
Uzmanlar epilasyon yaptıranları güneş ışığına karşı uyarıyor
30 Temmuz 2021 Cuma
Geç hasat kiraz dünyanın dört bir yanında rağbet görüyor
23 Temmuz 2021 Cuma
Fiyatı cepleri, tadı ise ağızları yakıyor
9 Temmuz 2021 Cuma