NAKKAŞ YAPILIRKEN DETAY
-CAMİ İÇ VE DIŞ DETAY
-AÇIKLAMALAR
( SAKARYA -ÖZEL) Osmanlı’dan kalan "Nakkaşlık" sanatını gelecek nesillere aktarmak istiyor - 24 yıllık nakkaş ustası Sıddık Korkutata camilere nakkaş sanatı ile güzellik katıyor - Korkutata: “Elimden geldikçe Osmanlıdan kalan bu sanatı layıkıyla yapmaya çalışıyorum ve kültürümüzü gelecek nesillere aktarmaya çalışıyorum” SAKARYA
- 1993 yılından beri cami, sarayların duvarları ve kubbelerini süsleyen ve nakkaş işlemesi de yapan 24 yıllık nakkaş ustası Sıddık Korkutata yaptığı açıklamada, “Elimden geldikçe Osmanlı'dan kalan bu sanatı layıkıyla yapmaya çalışıyorum ve kültürümüzü gelecek nesillere aktarmaya çalışıyorum” dedi.
Osmanlı döneminde oldukça yaygın olan ancak günümüzde ilginin azaldığı nakkaşlık sanatının son temsilcilerinden Sıddık Korkutata, 24 yıldır cami ve sarayların duvarlarını, kubbelerini süslüyor. Geleneksel Türk sanatları arasında 9. yüzyıldan beri var olduğu bilinen nakkaşlık sanatı camilere yaparak, Türk-İslam kültürünü gelecek nesillere taşıyor. “İnşallah cemaat de memnun olur” Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Cami Ustası Yücel Kalfa, “Bu işi röle ve yapı dekorasyon adına yaptım. Bu işi kurban bayramından sonra başladık ramazan bayramına yetiştirmek için ve şuan camimiz bitmiştir. Bu caminin nakış işlerini Sıddık arkadaşımız yapmıştır ve ortaya çıkanlardan memnunum inşallah cemaat de memnun olur” dedi.
“Gelecek nesillere aktarmaya çalışıyorum” 24 yıllık nakkaş ustası Sıddık Korkutata kültürü gelecek nesillere aktarmak istediğini belirterek, “24 yıldır bu sektörde uğraş veriyorum. Elimden geldikçe Osmanlıdan kalan bu sanatı layıkıyla yapmaya çalışıyorum ve kültürümüzü gelecek nesillere aktarmaya çalışıyorum. Bu caminin çalışmaları Selçuklu ve Osmanlı sentezlemesinden güzel bir çalışma olmuştur. Özellikle günümüzde nakkaş tezinat işi son iş olduğu için maalesef bozulmaya yüz tutmuş bir sanattır. Bunu sebebi ise işi yaptıranların liyakatta olmaması müteahhitlerin, muhtarların ve başkanların eline verilen bu iş okumuş liyakatlı insanlar tarafında denetlenmemesi günümüzde çok tahrip olmuştur. Biz bu sanatı yaparken ebrudan tesibe, baroktan rokokoya her alan da kendimizi kısmen yetiştirmiş ve o alanda yol alıyoruz” diye konuştu.
“Rumi motifler kullandı” Cami yaptıran hayırsever vatandaş Selman Çetinsayar ise yaptığı açıklamada, “Röle ve inşaattan Yücel beyle birlikte tamamen Selçuklu-Osmanlı mimarisine uygun bir cami düşündük ve diğer mimari desen ve motiflerimizi beraberce kararlaştırdık. Bu vasıtayla Sıddık beyle tanıştık kendisi de camimize uygun Rumi motifler kullandı” şeklinde konuştu.
Osmanlı’dan kalan 'Nakkaşlık' sanatını gelecek nesillere aktarmak istiyor
İLGİLİ VİDEOLAR
Bu kayaçlar görenleri şaşırtıyor
23 Ağustos 2021 Pazartesi
Çekiç, çiviyle tonlarca ağırlığındaki taşları sanat eserine dönüştürüyor
2 Ağustos 2021 Pazartesi
Kurban Bayramı'nda 3 bin 500 kişi Kibyra Antik Kenti'ni ziyaret etti
29 Temmuz 2021 Perşembe
İstanbul’un en büyük içme suyu kaynağı olan Alibeyköy Barajına akan derede korkutan görünler
28 Temmuz 2021 Çarşamba
Evlat nöbeti tutan ailelerden HDP ve CHP'ye tepki
24 Temmuz 2021 Cumartesi
Jandarmadan helikopterle bayram dönüşü trafik denetimi
24 Temmuz 2021 Cumartesi
Edremit Körfezinde 2 kilometreyi aşan araç kuyrukları oluştu
24 Temmuz 2021 Cumartesi
Sönmüş yanardağ gölünde rafting yaptılar
23 Temmuz 2021 Cuma
- Andrea Poli, FTA Antalyaspor’da
23 Temmuz 2021 Cuma
BİŞKEK - Türkiye Diyanet Vakfı Kırgızistan'da yaklaşık 1700 hisse kurban eti dağıttı
22 Temmuz 2021 Perşembe