Kestane pişirilmesi
-Röportaj
-Genel ve Detay
( İSTANBUL - ÖZEL)-Yükselen fiyatlar kestanecilerin elini yakıyor İSTANBUL
- Kış mevsiminin vazgeçilmezlerinden olan kestane yüzde 50 zamlanması kestanecileri vurdu. İhracatçının köylerdeki kestaneyi topladığını ve köylülerin de stok yaptığını belirten kestaneciler, “Neredeyse her şeye yüzde 50 zam geldi. Kestane fiyatları ihracattan dolayı çok yükseldi” dedi.
Kış aylarının vazgeçilmezleri arasında yer alan kestane, havaların soğumasıyla tezgahlardaki yerini aldı. Çiğ kestanenin kilosu 20-25 TL arasında, pişmişinin kilosu ise 130 TL'ye satıldığı kestane adeta el yakıyor. Fiyatların yüzde 50 yükseldiğini belirten kestaneciler ihracatçıların köylerdeki kestaneyi topladığını ve köylülerin de kestaneleri stok yaptığını belirtti.
“Peşin parayla kestane bulamıyoruz” Kestaneci Bekir Akdağ, işlerin çok düşük olduğunu ve kestane bulmakta zorluk çektiklerini söyleyerek, “Kestaneler daha önce 18-20 liraya alıyorduk. Bu sene zam oldu kilosunu 35-40 liradan alıyoruz. O yüzden bizde fiyatları yükselttik. Daha önce 100 liraya satıyorduk, şimdi 130 TL yaptık. O yüzden kestane de yurtdışına gidiyor, ihracat başlamış. Bir de fırsatçılar stok yapıyor, kestane bulamıyoruz. Peşin parayla da bulamıyoruz. Önceden çok kolay buluyorduk, fiyatlarda uygundu, bu sene çok pahalı. Daha önce 200 gram 20 liraya veriyorduk, şimdi 150 gramı 20 TL yaptık. Müşteri itiraz etmiyor, alıyorlar. O kadar iş yok, çok şükür ekmek çıkıyor. “Aracılarla ihracatçıların arasında kaldık” Başka bir kestaneci ise, “Pandemi nedeniyle hiç iş yok. Şükürler olsun ki, aracıların sayesinde hiçte kestane alamıyoruz. Önceden hatırla gönülle, evrakla senetle alabiliyorduk. Şu anda hep aracıların elinde olduğundan dolayı ne alabiliyoruz, ne de satabiliyoruz. Gerçi iş de yok, soran da yok. Saat 3 olmuş daha siftah yapmadım. Önceki işlere göre, önceden eşimizin, dostumuzun sayesinde kestane alabiliyorduk. Şimdi adam para vermeden bir kilo kestane bile vermiyor. Önceden 18-20 liraya alıyorduk, şu anda 35 lira para peşin olduğu halde vermiyorlar. 35’ten aşağı olmaz diyorlar, ihracat var, aracılar var diyorlar. Aracılarla ihracatçıların arasında kaldık” dedi.
(DCC-EG-
Pişmiş kestanenin kilosu 130 lira oldu
İLGİLİ VİDEOLAR
TİM ve İTÜ, uydular için yerli güneş panelleri geliştiriyor
27 Ağustos 2021 Cuma
Kilis'te siyah mesai: 'Horoz karası' kurutulmaya bırakıldı
26 Ağustos 2021 Perşembe
26 yıl önce hobi olarak diktiği fıstıklar ABD yolunda...Bölgede yetişmez denileni üretti
25 Ağustos 2021 Çarşamba
Tek tek nakşettikleri terlikleri tüm dünyaya ihraç edecekler
19 Ağustos 2021 Perşembe
Kamu ve özel şirketlerin iş birliği arttırılacak
19 Ağustos 2021 Perşembe
Yılın ilk Hicaz Narı hasadı Silifke’de yapıldı
19 Ağustos 2021 Perşembe
Aydın İnciri'nin sorunları masaya yatırıldı
18 Ağustos 2021 Çarşamba
Domates tarlada 1 lira, markette 5 lira
10 Ağustos 2021 Salı
Manisa'dan yaş sebze ihracatı 600 milyon dolara ulaştı
6 Ağustos 2021 Cuma
Dünyaca ünlü 'sultani üzüm' hasadı başladı
5 Ağustos 2021 Perşembe