Prof. Dr Demirci: “Fast foodlarda ki kalori oranları 500 ile bin 500 arasında değişiyor”

Demirci’nin konuşması
-Dışarıda ki yiyeceklerden detaylar
-Genel görüntü ve detay

( TEKİRDAĞ -ÖZEL) TEKİRDAĞ

- Prof. Dr. Mehmet Demirci, fast food yiyeceklerin, çocukların bünyelerine zarar verdiğini, kalsiyum yönünden yetersiz beslendiği için çocukların büyümesinde kemik sağlığında olumsuzluklar yaşanmasına sebep olduğunu söyledi.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Demirci, “ Belenme ile ilgili konularda öncelik ile kişinin sağlıklı ve dengeli beslenmesi çok çok önemli olmakta. Yeterli ve dengeli beslenmek için vücudun ihtiyaç duyduğu yeterli besin maddelerinin tamamının alınması gerekiyor. Günümüzde çocuklar ile ilgili beslenmede çok fazla problem yaşanmakta. Bu fast food dediğimiz ayaküstü beslenme konusu çocukların ve gençlerin tabi ki beslenmelerinde, yaşantılarında çok fazla yer almakta” dedi.
“Çocukların kemik erimesi ile karşı karşıya kalmakta” Çocuklar gibi büyüklerinde fast food kulandığını belirten Demirci, “Bu büyüklere de yaygınlaşmakta tabi, bu fast foodlar da en dikkat çeken husus özellikle çocukların ihtiyaç duyduğu besin maddelerinden vitamin açısından A vitamini, C vitamini mineral, maddeler içinde tabi ki kalsiyum çok çok önemlidir. Çocukların beslenmesin de bunlar maalesef yetersiz alınmakta, bu vitaminlerin eksikliği ileride birçok probleme yol açmakta, sağlık sorunlarını ortaya çıkarmakta, bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkilemekte. kalsiyum yönünden yetersiz beslendiği için çocukların, büyümesinde kemik sağlığında olumsuzluklar yaşanmasına sebep olmakta ileri yaşlara geldiği zaman bu çocukların kemik erimesi ile karşı karşıya kalmakta özellikle kız çocuklarında ileri yaşlarda bu oranın menopoz sonrası daha fazla olduğunu erkeklere göre 3-5 kat daha fazla olduğunu söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı. “Yağda pişen fast foodlarda yağ çok alınmış oluyor” Dışarda yapılan yiyeceklerin yağ oranın fazla olduğunu vurgulayan Demirci, “Bu ağırlıklı olarak çocuklarda fazla kalori alınıyor, alması gereken kalorinin hemen hemen 1 öğün fast food tüketmekle yarısını almış oluyor. Yani düşünün 2 bin kalori alan çocuğun alması gereken bin kalorisi fast foottan gelebilmekte zaten fast foodlarda ki kalori oranları 500 ile bin 500 arasında değişiyor. Fast foodların hazırlanması da önemli tabi ki bunların çoğu derin yağda kızartılıyor yani bu kızartma işi derin yağda olduğu için yağlar çok fazla kullanılmış oluyor. Bu yüzden fiziksel ve kimyasal olarak bozulmalar oluyor yağda buda tabi ki sağlık açısında zararlı, bir diğer önemli konu yağda pişen fast foodlarda yağ çok alınmış oluyor. Buda tabii ki yağ olarak yine çocuklarda obezitenin fazla kalori alındığı için en büyük nedeni olarak görülebilir. Fast food tüketilirken tabii ki yanında en fazla kolalı içecekler tüketilmekte bunlarında yoğun olarak bir enerji sağlamasının dışında hiçbir besin öğesi taşımamaktadır” açıklamasını yaptı. “Sebze ağırlıklı yemeklere ağırlık vermek ve sebze yemeklerini çocuklarımıza sevdirmek” Çocukları Fast Foodlardan uzak tutmanın bu saatten sonra zor olduğun ve çocuklara sebzeleri sevdirmek gerektiğini hatırlatan Demirci, “Fast Foodlardan tabi ki çocuklarımızı tamamen uzaklaştırmamızda zor. Bu saatten sonra, ancak bunların daha az tüketmeleri, yine bunun yanında tabi ki sağlıklı yemelerini de içmelerini de sağlamak için hiç olmazsa evlerde yapılan hazırlanan yemeklerden sebze ağırlıklı yemeklere ağırlık vermek ve sebze yemeklerini çocuklarımıza sevdirmek. Bu şekilde tabi ki faydalı olan tüm vitaminleri, mineral maddelerin diğer protein karbonhidrat faydalı olan karbonhidratları bu şekilde alması sağlanmış olur” dedi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile