Prof. Dr. Şevket Özkaya açıklamaları
-70 yaşındaki bir kişinin akciğerleri
-49 yaşında aşı olmamış bir kişinin akciğerleri
-detaylar
( SAMSUN - ÖZEL) Prof. Dr. Özkaya: "Aşı, 'delta' varyantından da koruyor" SAMSUN
- Korona virüsle mücadeleye dünya çapında devam edilirken bir yandan ortaya çıkan yeni korona virüs varyantları kafaları karıştırıyor. Son günlerde gündemde olan Hindistan'da tespit edilen 'delta' varyantıyla ilgili Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya aşı olarak, delta varyantından da korunmanın mümkün olduğunu söyledi.
Korona virüs pandemisinde rastlanılan delta varyantı endişe oluşturuyor. Hindistan'da ortaya çıkan ve ardından başka ülkelerde de görülmeye başlayan "delta varyantı" ile ilgili şuana kadar 12 binin üzerinde kovid hastasını tedavi eden VM Medical Park Samsun Hastanesi'nde görevli Göğüs Hastalıkları Uzm. Prof. Dr. Şevket Özkaya aşı vurgusu yaptı. Yeni varyantın endişe verici bir konu olduğunu belirten Prof. Dr. Özkaya, "Günde neredeyse ülkemizde 1,5 milyon kişiyi aşılıyoruz. Tarihsel süreçlerde salgınlardan tek kurtuluş yolunun aşı olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu salgının bitmesinde tek etkili yöntem aşıdır. Aşı sizi hastalığa yakalanmaktan korumayacaktır. Aşı olduğunuzda bu hastalığı ağır geçirmeniz önlenecektir. Yoğun bakıma düşmenizi önleyecektir. ‘Bu mevcut aşılar oluşan varyantlara etkili mi?’ diye soru geliyor. Bu delta varyantı dedikleri Hindistan varyantı da çok endişe verici bir konu. Şu an laboratuvar çalışmalarında mevcut aşıların delta varyantına da etkili olduğu bulunmuş. Bizim toplumumuzda çok fazla yayılmamakta birlikte Avrupa'da biraz arttığını görüyoruz. Eskisi kadar ciddi ölümler de yok Avrupa'da. Vaka artışına rağmen aşı oldukları için ölüm sayılarında bir artış yok. Sizin delta varyantı veya Hindistan varyantı ile ilgili endişe etmeniz gereken tek şey aşı olup olmama endişenizdir" diye konuştu.
Yaşlı ile genç vatandaşın akciğerlerindeki aşı farkı 70 yaşında aşı olmuş ve korona virüse yakalanmış biri ile 49 yaşında aşı olmamış ve korona virüse yakalanmış kişilerin akciğer tomografilerini inceleyen Prof. Dr. Özkaya, "Sizin gerçek yaşam verilerinden bir örnek vermek istiyorum. 70 yaşında bir teyzemiz, iki doz aşısını olduktan sonra Kovid- 19'a yakalanıyor. Çok hafif akciğer tutulumu ile evinde bunu rahatlıkla atlatıyor. Tedavisini evde yapıyoruz. 70 yaşında olmasına rağmen bu hastalığı çok hafif atlattı. Bu aşının teyzemiz üzerinde yüzde 100 koruyuculuğu var. Yoğun bakıma yatmadı. Hastalığı evinde geçiriyor. Bu, aşının avantajıdır. Aşı olmamış 49 yaşında genç bir hastamızın akciğerine baktığımızda ise neredeyse hiç akciğeri kalmamış, her tarafı neredeyse yanmış. Kovid-19'a bağlı harabiyet var. Hayatını zor kurtardık" şeklinde konuştu.
(FAU-SLH-
Prof. Dr. Özkaya: 'Aşı, 'delta' varyantından da koruyor'
İLGİLİ VİDEOLAR
Çaldığı araçla tatile giderken Bursa'da yakalandı
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Van’da 24 düzensiz göçmen yakalandı
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Vali Yırık ve eşi, Zafer Bayramının 99’uncu yılında, 99 yaşındaki Pembe Dağoğlu ile bir araya geldi
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Sağanak yağış sonrası pazar alanı sular altında kaldı
30 Ağustos 2021 Pazartesi
İskilip'teki yemek yarışması yoğun ilgi gördü
30 Ağustos 2021 Pazartesi
500 bin TL değerindeki ziynet eşyasını almak üzereyken suçüstü yakalandı...O anlar kameralara yansıdı
30 Ağustos 2021 Pazartesi
2 kişiyi ağır yaraladığı iddia edilen 3 şüpheli adliyeye sevk edildi
30 Ağustos 2021 Pazartesi
30 Ağustos’u 3024 rakımlı tepeye Türk Bayrağı dikerek kutladı
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Korona virüsten hayatını kaybeden 92 yaşındaki Kore gazisi son yolculuğuna uğurlandı
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Hopa’da ölüme terk edilen ikinci 'at' vakası
30 Ağustos 2021 Pazartesi