Profesyonel boks yolunda ilk adım (1) - İSTANBUL

- Hayrettin Dikkanoğlu ile röportaj - DetaylarProfesyonel boks yolunda ilk adım - Profesyonel Boks Federasyonu Derneği Kurucusu ve Başkan Vekili Dikkanoğlu:"Şu anda Türkiye'de profesyonel boks lisansı veren bir merci yok" - "Hem amatör sporcuların önünü açmak hem de Avrupa'da yaşayan binlerce Türk boksörümüze ülkemiz adına lisans verilmesini sağlamak istiyoruz" - "Cemal Kamacı, Selçuk Aydın ve Sinan Şamil Sam başka ülkeler adına dövüştüler" - Türkiye'nin profesyonel bokstaki ilk Avrupa şampiyonu boksörü Cemal Kamacı, Viyana'da bir gösteri maçı yapacakİSTANBUL (AA) - Profesyonel Boks Federasyonu Derneği Kurucusu ve Başkan Vekili Hayrettin Dikkanoğlu, Türkiye'de profesyonel boks lisansı veren bir kurum olmak istediklerini söyledi.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Dikkanoğlu, Türkiye'de boksun amatör olarak yapıldığını ve şu anki federasyonun profesyonel lisans verme yetkisinin olmadığını belirterek, "Profesyonel Boks Federasyonu Derneğini 2012 yılında kurduk ve belli bir mücadele sonunda yol almaya başladık. Şu anda Türkiye'de profesyonel boks lisansı veren bir merci yok. Hem amatör sporcuların önünü açmak hem de Avrupa'da yaşayan binlerce Türk boksörümüze ülkemiz adına lisans verilmesini sağlamak istiyoruz. Onlara sahip çıkmak ve Türkiye Cumhuriyeti profesyonel boks lisansı vererek bir çatı altında toplamak amacındayız." değerlendirmesinde bulundu. - "Antrenörlerin önü açılacak"Büyük başarılar yaşayan Türk boksörlerin başka ülkelerden aldıkları lisansla ringe çıktıklarını dile getiren Dikkanoğlu, şöyle devam etti:"Cemal Kamacı, Selçuk Aydın ve Sinan Şamil Sam başka ülkeler adına dövüştüler. Bunlar bizim ülkemizin insanları. Niçin başka ülke adı altında dövüşsünler. Amatör sporlar ve sporcular ekonomik olarak sıkıntı yaşamakta. Salonlar bomboş. Profesyonellik olduğu zaman sporcularda bir heyecan, duygu olacaktır. Amatörde başarıyı yakalayıp profesyonelliği yakalamaya çalışacaklardır. Hem amatördeki sporcuların hem de antrenörlerin önü açılacak" değerlendirmesinde bulundu.Avrupa Boks Birliğine (EBU) geçici üye olduklarını ve tam üyelik için çalışmalarının devam ettiğini anlatan Dikkanoğlu, "EBU'ya tam üye olmamız gerekiyor. Üyelik için de ülkemizden bir faaliyet raporu istenmekte. Bu faaliyet raporunu gerçekleştirdiğimiz an itibarıyla Türkiye'de EBU bünyesinde profesyonel lisans verme yetkisini yakalamış olacağız." şeklinde konuştu.
Viyana'da EBU yöneticileriyle bir araya gelmek için yarın Avusturya'ya gideceklerini söyleyen Dikkanoğlu şunları kaydetti:"EBU yöneticileri ve ve Avusturya Profesyonel Boks Federasyonu yöneticileriyle bir araya gelip Türkiye'de bu işi nasıl oluşturabiliriz diye ilk adımları atacağız. Sonra büyük bir faaliyet yapılması gerekecek. Bunun sonunda da EBU bize yetki verecek. Daha sonra da siyasilerle görüşeceğiz. Hızlı çalışıyoruz. Bu işin tamamen kurulması için iktidarın da bu konuya el atması gerekiyor. Bu konuya siyasi olarak destek verildiğinde bizim altyapımız hazır." - Cemal Kamacı, Viyana'da ringe çıkacakProfesyonel Boks Federasyon Derneği Başkanı olan Türkiye'nin profesyonel bokstaki ilk Avrupa şampiyonu boksörü Cemal Kamacı, Viyana'da bir gösteri maçı yapacak.Uzun bir aranın ardından yeniden Viyana'da ringe çıkacağı için heyecanlandığını söyleyen Kamacı, "1969 senesinde ilk kez Viyana'ya gittim. Türkiye'de profesyonellik yoktu, orada profesyonel oldum. 4 - 5 sene Viyana'da kaldım ve orada Avrupa şampiyonu oldum. Beni çok severlerdi. Bana 'Bizim Türk' derlerdi. Bundan dolayı federasyon beni oraya davet etti. Orada bir gösteri maçı ve konuşma yapacağız." diye konuştu.
- "Türkiye'de gelişemedi"Profesyonel boksun Türkiye'de gelişemediğini söyleyen Kamacı şunları kaydetti:"Profesyonel boks Türkiye'de gelişemedi. Dış lisanslarla dövüşüyorlar. Ben de Avusturya lisansı ile başladım, Almanya, ABD lisansları aldım. Boks amatör olarak fena sayılmaz ama istenilen seviyeye ulaşmış değil. Boksa bakan federasyonun bu işi bilmesi ve işe layık olması lazım."73 yaşında olmasına rağmen kendisini yeni müsabakalara hazır hissettiğini dile getiren Kamacı, spor yapmaktan ve antrenmandan keyif aldığını dile getirerek, "73 yaşında insanlar yürüyemiyor. Her sabah 150 şınav çekiyorum, 500 mekik yapıyorum. Haftada üç kez 10 kilometre koşuyorum. Koşmadığım zamanlarda idman yapıyorum. Spor sağlıktır, bu yaşta hastalık tanımıyorum." ifadelerini kullandı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile