'Referandumdan Bir Yıl Sonra Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi' - TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Şentop - İSTANBUL

"Referandumdan Bir Yıl Sonra Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi" - TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Şentop - İSTANBUL - TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Şentop'ın konuşması"Referandumdan Bir Yıl Sonra Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi" paneli - TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Şentop: - "16 Nisan'da ortaya çıkan hükümet sistemi değişikliğiyle Türkiye, bu darbeleri sürekli hale getiren, başka bir ifadeyle vesayetçi sistem dediğimiz sistemin anayasal olarak tasfiyesini gerçekleştirmiştir. Bu 100 yıl içinde yaşadığımız üçüncü gelişmedir"İSTANBUL (AA) - TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, "16 Nisan'da ortaya çıkan hükümet sistemi değişikliğiyle Türkiye, bu darbeleri sürekli hale getiren, başka bir ifadeyle vesayetçi sistem dediğimiz sistemin anayasal olarak tasfiyesini gerçekleştirmiştir. Bu 100 yıl içinde yaşadığımız üçüncü gelişmedir." dedi.
Şentop, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanlığı ve Marmara Üniversitesi tarafından Marmara Üniversitesi'nin Sultanahmet'teki Rektörlük Binası'nda düzenlenen "Referandumdan Bir Yıl Sonra Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi" panelinin açılışında, tarihi dönemlerden geçtiğimizi, "bir çağın kapandığı, yeni bir çağın açıldığı" olayların yaşandığını dile getirdi.Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi referandumuyla Türkiye'de çok önemli, çok tarihi gelişmelerin yaşandığını ifade eden Şentop, "Aslında 100 yıllık tarihimizde geriye doğru baktığımızda 3 önemli dönüm noktası var. Bunlardan birincisi Birinci Cihan Harbi, arkasından İstiklal Harbi, saltanatın kaldırılması ve cumhuriyetin ilanıyla gelişen süreç. İkincisi olumsuz anlamda bir dönüm noktası, 27 Mayıs 1960 darbesi ve bu darbe ile getirilen sistem. Muhtıra ve yeni bir darbeyle getirilen sistem aslında 1961'de kurulan anayasal sistemin devamı mahiyetindedir." dedi.
Şentop, Türkiye'nin darbeler geçmişi olduğunu dile getirerek, son olarak da 15 Temmuz darbe girişimi olduğunu hatırlattı.15 temmuz sonrasında yaşanan gelişmelerin, 27 Mayıs 1960 darbesiyle açılan parantezin kapandığını gösterdiğini dile getiren Şentop, şunları kaydetti:"16 Nisan'da ortaya çıkan hükümet sistemi değişikliğiyle Türkiye bu darbeleri sürekli hale getiren, başka bir ifadeyle vesayetçi sistem dediğimiz sistemin anayasal olarak tasfiyesini gerçekleştirmiştir. Bu 100 yıl içinde yaşadığımız üçüncü gelişmedir. Ama sadece geçmişi değil, Türkiye'nin geleceğini de teminat altına alan çok önemli tarihi bir gelişmenin bugün yıl dönümündeyiz. Hükümet sistemiyle neyi gerçekleştiriyoruz? Vesayetçi sistemin Türkiye'de etkin olabilmesi için parlamenter sistem içinde Meclis'in içinde dağınık siyasi yelpaze kullanılmıştır, istismar edilmiştir. Hükümetin Meclis içinden çıkması dolayısıyla parlamento içi dengeleri değiştirmek suretiyle hükümetler düşürülmüş, hükümetler kurdurulabilmiştir. Yeni sistemde milletin hükümeti doğrudan seçtiği ve belli bir süreyle hükümeti seçtiği yeni sistem, artık siyaset dışı aktörlerin siyasete müdahale alanı sınırlanmıştır."Şentop, hükümet sistemi tartışmalarının yeni olmadığını, aslında 1923 yılı ekim ayında da Türkiye'de bir anayasa tartışması olduğunu anlattı.Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Emin Arat da cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin demokratik bir model olduğunu dile getirerek, "Milletlerin muasır medeniyet seviyesine ulaşmasının başlıca şartı siyasi istikrarın demokratik bir ortamda sağlanmasıdır. Son 15 yılda ülkemizde inşa edilen siyasi istikrar büyük toplumsal dönüşmeye imkan tanımış, sahada ekonomik hamleler kronikleşmiş sayısız soruna çözüm getirmiştir. Türkiye, küresel ölçekte hayranlık uyandıran büyük projelerin birbiri ardına hayata geçirildiği dinamik bir ülke haline gelmiştir." diye konuştu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile