- Elazığ 'da rölyef ustası Harun Taşdemir'in atölyesinde rölyef sanatıyla bakıra tablo yapması - Taşdemir'in çalışmalarından detaylar - Taşdemir'in konuşmalarıRölyef sanatıyla 46 yıldır bakıra şekil veriyor - Elazığ 'da, unutulmaya yüz tutmuş bakır rölyef sanatını yaşatan Harun Taşdemir'in yaptığı 3 boyutlu eserler beğeni topluyor - Harun Taşdemir: - "1972 yılından beri rölyef çalışması yapmaktayım, şu anda bakır rölyef sanatının doruğuna ulaştım diyebiliyorum"ELAZIĞ (AA) - Elazığ 'da unutulmaya yüz tutmuş bakır rölyef sanatını yaşatan Harun Taşdemir, 3 boyutlu eserleriyle dikkati çekiyor. Elazığ 'daki atölyesinde bakır rölyef sanatıyla portre, manzara ve çeşitli objelerin bakır üzerine rölyeflerini yapan sanatçı, ortaya koyduğu eserleriyle bugüne kadar ikisi yurt dışında olmak 24 sergi açtı.Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal gibi tanınmış simaların bakır üzerine kabartma tablolarını yapan Taşdemir, 3 boyutlu rölyef çalışmalarıyla da büyük beğeni topluyor.Taşdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sanata olan ilgisinin ortaokul sıralarında yaptığı bir heykel çalışmasının öğretmenleri tarafından çok beğenilmesiyle geliştiğini belirtti.
Yaklaşık 46 yıldır bakır rölyef sanatıyla eserler yaptığını ifade eden Taşdemir, şunları söyledi:"Öğrencilik yıllarımda, özellikle ortaokulda disk atan bir Romalı heykeli yapmıştım. Resim öğretmenimiz ve okul müdürümüz bunu çok beğenmişti ve babamı çağırarak 'Bu çocuk sanatçı olsun, bu yönde destekleyin.' diye telkinde bulunmuştu. İşte odur budur sanat ruhu bende alev alev yanıyor ve kendimi rölyef sanatçısı olarak geliştirdim. Uzun süre yağlı boya, kara kalem ve sulu boya çalışmalar yaptım ama rölyef çalışmasını Türkiye'de bu tarzda yapan kimse olmadığı için bakır rölyef sanatına yöneldim. 1972 yılından beri rölyef çalışması yapmaktayım, şu anda bakır rölyefin sanatının doruğuna ulaştım diyebiliyorum."Taşdemir, unutulmaya yüz tutan sanatlar arasında yer alan bakır rölyef sanatını yapmış olduğu sıra dışı çalışmalarla canlı tutmaya çalıştığını belirtti.
Çalışmalarının hepsini benzetme tekniği ile gerçek hayattan aldığını ve yaptığı 3 boyutlu bir çalışmanın büyük ilgi uyandırdığını aktaran Taşdemir, "3 boyutlu rölyefin ham maddesi bakır bir levha. Bu levhayı çekiçleyerek 3 boyutlu insan şekline getiriyorum. Elle tutulabilecek vaziyette çalışıyorum. Bu dünyanın en zor çalışmalarından biri. 3 boyutlu rölyefi Türkiye'de benden başka çalışan kimse yok, belki de dünyada 3 boyutlu rölyef çalışan sanatçı da yoktur." dedi.
- 24 sergi açtıTaşdemir, kendisini sürekli yenilemeye çalıştığını ve yaptığı her eserin birbirinden farklı ve ilgi çekici olmasına dikkat ettiğini aktardı.Bakır rölyef sanatının yurt içinde ve yurt dışında açtığı sergilerle tanıtımına katkı sunduğunu belirten Taşdemir, "Bugüne kadar 24 sergi açtım. Biri Almanya ve diğeri Fransa'da geri kalanı da İstanbul ağırlıklı 24 sergi açtım. Açtığım bu sergilerde çok büyük beğeni aldım." dedi.
Portre çalışmalarının yanında ağırlıklı olarak Osmanlı, eski İstanbul ve Anadolu kültürü temalı tablolar yaptığını aktaran Taşdemir, 3 boyutlu "Harput'ta bedesten tespihçisi", "Kaplumbağa terbiyecisi", "17. yüzyıl Karaköy İskelesi ve Sakızlı kayıkçılar", "Köylü kadınlar ve soku", "Tophane İskelesi ve Kılıç Ali Paşa Cami" adını verdiği tabloların eserlerinden bazıları olduğunu kaydetti.
Üç boyutlu rölyef sanatının oldukça zor bir teknik olmasından dolayı kimi eserlerinin 6 ay gibi bir sürede tamamladığını vurgulayan Taşdemir, "3 boyutlu 'Harput'ta bedesten tespihçisi' tablom benim baş eserim. 17 - 18 yüzyıl Harput'tan bir kesiti temsil ediyor ve bunu çok büyük bir özenle meydana getirdim." ifadelerini kullandı.
Rölyef sanatıyla 46 yıldır bakıra şekil veriyor - ELAZIĞ
İLGİLİ VİDEOLAR
25 yıllık fedakar eğitimci, tatil gününde öğrencileri için kolları sıvadı
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Maltepe’de elektrikli otomobillerden ‘sessiz’ 30 Ağustos konvoyu
30 Ağustos 2021 Pazartesi
115 ülkeye ihraç edilen kuru kayısıda hedef Uzak Doğu ve Brezilya’ya ihracatı arttırmak
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Silifke’de çilek fideleri toprakla buluşuyor
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Diyarbakır’da eğitim hazırlıkları başladı
29 Ağustos 2021 Pazar
Çorum’da okullar yüz yüze eğitime hazır
29 Ağustos 2021 Pazar
Engelliler Zafer Bayramını denizin altında bayrak açarak kutladı
29 Ağustos 2021 Pazar
Bakıra talep arttı, yetiştirilecek usta bulunamıyor
29 Ağustos 2021 Pazar
Van Gölü’ndeki mikrobiyalitlere dalış eğitimi
29 Ağustos 2021 Pazar
Annesinin gözyaşlarına dayamadı iki buçuk ayda 20 kilo verdi
29 Ağustos 2021 Pazar