Said Nursi'nin Eğitim Felsefesi

Said Nursi Bediüzzaman'ın eğitim felsefesinin ele alındığı sempozyum, Van'da yeni açılan Elite Word Oteli'nde başladı. Sempozyuma katılan konuşmacılar, Bediüzzaman'ın eğitime verdiği öneme vurgu yaptılar.

Van Valiliği, Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve Risale Akademi ve Akademik Araştırmalar Vakfı işbirliğiyle düzenlenen Medresetüzzehra Sempozyumu'na katılan Vali Münir Karaloğlu, ' Medresetüzzehra artık kurulmalı. ' dedi. Karaloğlu, ' Madem bir bahardayız. Bu sempozyumun da başka bir sonucu olmalı. Said'i Nursi'nin bu topraklardaki kardeşliğin bekası için projelendirdiği medresetüzzehra üniversitesi artık kurulmalı. ' diye konuştu.

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, materyalizmin çöküşe geçtiği bir dönemde olduğumuzu belirterek, ' Üstad'ın tezlerinin devrim yapacağı dönemdeyiz. ' dedi. Üstad'ın düşüncelerinin devrim yapacağı özelliklere ait olduğunu aktaran Tarhan, ' Üstad'ın tezleri düşünce tenbelliğini ortadan kaldırıyor. Bu tembelliğin ortadan kaldırılması için üstad asırlarca çözüm üretti. Bu çözümün üstadın kitaplarının 50 dile çevrilmesi, dünyada okunması ve tartışılması düşünce dünyasındaki değiştirici rolünün göstergesidir. İkinci özelliği ise materyalizmi kendi metodlarıyla çürütmüştür. Bu eserleri okuyan kimseler Allah'ı tanımasına yaklaşmasına vesile olmuştur. ' dedi.

Fatih Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alparslan Açıkgenç, konuşmasında, eğitim felsefesi ve eğitim sistemi arasındaki farklar ve benzerliklerden bahsederek, ' Eğitim felsefesinde bir esas, bir de hedef vardır. Üstad hazretlerinin eğitim felsefesinin esaslarını, İslam'ın özünü oluşturan Kur'an'ın 4 temel unsuru olarak belirlemiştir. Bunları üstadın Kur'an tefsirinden çıkarabiliriz. Tevhit, nübüvvet, haşir ve ibadettir. ' diye konuştu.

TOBB Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ahmet Yıldız ise 3 gün sürecek sempozyumda son derece tarihi bir meseleden bahsedileceğini ifade etti. Yıldız, üstadın eğitim felsefesinin, 'Kur'an'ın sönmez güneşini yansıtacağım' dediği dönemde başladığını aktardı.

Üstad'ın talebesi Abdulkadir Badıllı ise bu sempozyumun düzenlenmesinde büyük katkısı olan Van Valisi Münir Karaloğlu ve YYÜ Rektörü Peyami Battal'dan 'Medresetüzzehra' fikrinin faaliyete dökülmesini rica etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile