- Mantı hamurunun açılması - Hamurun kesilmesi - Kesilen hamurların içinin doldurulması - Mantıların bükülmesi - Mantıların pişirilmesi - Sevisin hazırlanması - Servis edilmesi - İlçede doğal ürünlerle yöresel lezzetler sunan restoranı bulunan Nigar Kullukçu ile röportaj - İlçede doğal ürünlerle yöresel lezzetler sunan restoranı bulunan Nigar Kullukçu: - " Samsun , Sinop, Amasya ve ilçelerden insanlar geliyor, tadıyorlar ve bizi tercih ediyorlar. Yakakent mantısının her şeyi organik olduğu için coğrafi işaret ve patenti alındı"SAMSUN (AA) - VEYSEL ALTUN - Samsun mutfağının coğrafi işaret tescilli lezzeti "Yakakent mantısı", damak tadına önem verenlerin tercih ettiği yemekler arasında yer alıyor. Samsun 'un 15 coğrafi işaretli ürününden biri olan Yakakent mantısı, bükülme şekli ve ceviz ile servis edilmesiyle diğer mantılar arasında kendine ayrı bir yer ediniyor.Yakakent Belediyesinin müracaatıyla Türk Patent ve Marka Kurumundan geçen yıl coğrafi işaret tescili alan Yakakent mantısı, kentin geleneksel lezzetleri arasında yer alıyor.Un, tuz, yumurta ve su karışımıyla elde edilen mantı hamuru kadınlarca "beze" adı verilen parçalara ayrılarak bir süre dinlendiriliyor. Oklava ile açılarak yaprak haline getirilen hamur, daha sonra şeritler kesilip kare parçalar elde ediliyor.Soğan, kıyma ve baharatlarla yoğrularak elde edilen karışım, parçaların içine konularak Yakakent mantısına özgü iki ucu birleştirilerek üçgen şeklinde kapatılıyor.Hazırlanan mantı, kaynamış tuzlu suda haşlanıyor. Ardından müşterilerin zevkine göre sarımsaklı yoğurt ile domates soslu veya üzerine serpilen ceviz ve eritilmiş tereyağıyla servis ediliyor.İlçede doğal ürünlerle yöresel lezzetler sunan restoranı bulunan Nigar Kullukçu, AA muhabirine, coğrafi işaret alındıktan sonra kendisinin de "Nigar abla mantısı" adıyla patent aldığını söyledi.
Yakakent mantısının uzun yıllar evlerde yapıldığını, hiçbir yerde satılmadığını anlatan Kullukçu, "Yakakent mantısı denilince, cevizli ve yoğurtlu olarak ayrılır. Çoğu yerde bilinmez cevizli mantı. 10 yıl Yakakent'te kıyafet işiyle uğraşırken birdenbire yemek sektöründe buldum kendimi." dedi.
Sektörde 10 yıldır hizmet sunduğunu belirten Kullukçu, "Çok memnunum yemek sektöründe olmaktan. Samsun , Sinop, Amasya ve ilçelerden insanlar geliyor, tadıyorlar ve bizi tercih ediyorlar. Yakakent mantısının her şeyi organik olduğu için coğrafi işaret ve patenti alındı." ifadesini kullandı.İlçede müzik öğretmenliği yapan Cemil Ceylan da Yakakent mantısının diğer mantılardan farklı olduğunu vurgulayarak, henüz tatmamış olanlara mutlaka denemelerini tavsiye etti.
Samsun'un coğrafi işaret tescilli Yakakent mantısı, damakları şenlendiriyor
İLGİLİ VİDEOLAR
Maltepe’de elektrikli otomobillerden ‘sessiz’ 30 Ağustos konvoyu
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Diyarbakır’da eğitim hazırlıkları başladı
29 Ağustos 2021 Pazar
Çorum’da okullar yüz yüze eğitime hazır
29 Ağustos 2021 Pazar
Engelliler Zafer Bayramını denizin altında bayrak açarak kutladı
29 Ağustos 2021 Pazar
Bakıra talep arttı, yetiştirilecek usta bulunamıyor
29 Ağustos 2021 Pazar
Van Gölü’ndeki mikrobiyalitlere dalış eğitimi
29 Ağustos 2021 Pazar
Annesinin gözyaşlarına dayamadı iki buçuk ayda 20 kilo verdi
29 Ağustos 2021 Pazar
Erken menopoz teşhisi konulan 8 yıllık evli kadın, PRP tedavisiyle gebe kaldı
28 Ağustos 2021 Cumartesi
Tayini çıkan Kaymakam Çorumluoğlu, Ereğli’deki çalışmalarını değerlendirdi
28 Ağustos 2021 Cumartesi
Samandağ sahilindeki yavru deniz kaplumbağalarının deniz yolculuğu sürüyor
28 Ağustos 2021 Cumartesi