Sevakin adasından genel görüntüler
( HARTUM ) - Sevakin neden önemli ?- 400 yıl İstanbul'dan yönetilen Sevakin Adası imarı için Türkiye'ye tahsis edildi HARTUM
- Yavuz Sultan Selim’in 1517’de Mısır’ı fethiyle Osmanlı yönetimine geçen, 400 yıl doğrudan İstanbul'dan yönetilen ve Afrika’nın hac kapısı olan Sevakin Adası, imarı için Türkiye'ye tahsis edildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sudan Cumhurbaşkanından Sevakin Adasının imarı için Türkiye’ye tahsis edilmesini istedi. Sudan Cumhurbaşkanı Ömer El-Beşir, Sevakin Adasının imar için Türkiye tahsis edilmesini kabul etti. Sevakin Adası, 1517'de Yavuz Sultan Selim'in Mısır'ı fethi ile Türk topraklarına katıldı.
1882'de Mısır'ın İngilizler tarafından işgal edilmesiyle Osmanlı yönetiminden çıktı. Sudan'ın 1956 yılında bağımsızlığını kazanmasıyla, Sevakin Adası Sudan topraklarının bir parçası oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sudan temasları kapsamında 400 yıl boyunca Osmanlı'nın adası olan Sevakin'i ziyaret etti. Halkının Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı büyük bir sevinçle karşıladığı Sevakin Adası’nda karemala renkli devler meşhur. Sudan’ın kuzeydoğusunda Kızıldeniz’in batı kıyısında düz ve oval bir ada olan Sevakin, yüzyıllardır önemli bir kültür ve ticaret limanı olarak hizmet gördü. Sevakin Adası 3 bin yıldır güçlü imparatorluklar için stratejik ve hayati öneme sahip liman oldu. Sevakin Adasında 3. Ramses Milattan Önce 10. yüzyılda bir liman inşa etti. Afrikan’ın Kızıldeniz’e açılan ticaret limanı olan Sevakin yine Afrikalı Müslümanların Mekke'ye gitmek için hac kapısı oldu. Osmanlı İmparatorluğunun idaresi altındayken doğrudan İstanbul'dan yönetilen bu adada, Araplar, Afrikalılar, Türkler ve Hintliler gibi çok milletten insan yaşıyordu. Burada farklı milletlerden insanların aralarında yaptıkları evliliklerle çok zengin bir kültür oluştu. Sevakin geliştikçe Sudan sahillerine zenginlik getirdi. Sevakin’de binalar taşlaşmış mercanlardan inşa edilmiş. Binaların duvarları işlenmiş ağaç ve taşlarla süslenmişti. Sevakin, 19.yüzyılda Doğu Afrika'dan getirilen kölelerin başka ülkelere gönderilmek üzere toplandığı bir ada haline gelmişti. Köle ticareti ortadan kalkmaya başladığı zaman önemini kaybetmeye başladı.
1918’deki büyük depremden sonra Sevakin harabeye döndü. Adanın sığ suları ve mercan yapısı sebebiyle ve 20. yüzyılda Sudan limanının inşasıyla ticari önemini kaybetti ve hayalet bir şehre döndü. Bir zamanların mercan şehri olan Sevakin şimdi eski kalıntılarıyla bir turizm sanayine dönüştü. Sevakin hala Hac için kullanılan bir liman olarak hizmet vermeye devam ediyor.
- Sevakin Neden Önemli ? - 400 Yıl İstanbul'dan Yönetilen Sevakin Adası İmarı İçin Türkiye'ye Tahsis Edildi
İLGİLİ VİDEOLAR
Gizemli monolit Diyarbakır’da ortaya çıktı
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Selçuk Bayraktar: 'Artık diyoruz ki insansız savaş uçağımızı da yapabiliriz'
29 Ağustos 2021 Pazar
Kampa katılan öğrencilere tarla ve mandıralarda uygulamalı eğitim
28 Ağustos 2021 Cumartesi
AKUT'tan gönüllülerine gerçeği aratmayan arama ve kurtarma eğitimi
28 Ağustos 2021 Cumartesi
Bikem Kanık: 'UEFA Avrupa Ligi Kupası’nı bir kez daha ülkemize getirmek isteriz'
27 Ağustos 2021 Cuma
- İsrail Başbakanı Bennett, ABD Savunma Bakanı Austin ile görüştü
26 Ağustos 2021 Perşembe
Oğlunu depremde kaybetti, 40 yıllık emeğini müzeye dönüştürdü
24 Ağustos 2021 Salı
Yolunu şaşıran sansar ailesi şehre indi
24 Ağustos 2021 Salı
Bozkurt’taki sel felaketinde görev alan AFAD gönüllülerine teşekkür belgesi
23 Ağustos 2021 Pazartesi
Emekli profesör evini aile müzesine dönüştürdü
23 Ağustos 2021 Pazartesi