Kerkenezlerden detaylar
-Bakımları yapılan kerkenezler
-Röportaj
-Doğaya salınmaları
-Yavruyken getirilen kerkenezlerin bakımı
( VAN -ÖZEL)- Elleriyle besleyerek büyüttükleri yaramaz kerkenezler özgürlüğe kanat çırptı- Prof. Dr. Lokman Aslan: "Kerkenez yavrularından ayrılmak bize zor gelecek" VAN
- Van’da yuvalarının bozulması nedeniyle yavru halde getirildikleri rehabilitasyon merkezinde bakımları yapılarak büyümeleri sağlanan 4 sevimli kerkenez, özgürlüğe kanat çırptı.Van’da ilkbahar aylarında elektrik direği değiştirilirken yuvaları bozulan yavru kerkenezler, Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) 14. Bölge Müdürlüğü ekiplerine teslim edildi. DKMP 14. Bölge Müdürlüğüne getirilen yavru kerkenezler ardından bakım ve tedavileri için Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezine gönderildi. Getirildikleri merkezde özenle beslenen yavru kerkenezler, belli bir büyüklüğe ulaştıktan sonra rehabilitasyona alındı. Burada uçmaları, avlanmaları ve tekrar doğada yaşama becerilerini kazanmaları için testlerden geçen kerkenezler, yırtıcı kuş becerilerini kazanmasıyla birlikte ekolojik dengede yerini alabilmesi için tekrar doğaya bırakıldı."Büyüyünceye kadar misafir ettik"İHA muhabirine konuşan Van YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, özellikle bahar aylarında çeşitli sebeplerden dolayı yuvadan düşmüş yavru hayvanlara hizmet verdiklerini belirtti.
Tek tek besleyerek büyümesini sağladıkları kerkenezlerin halkalama işlemlerinin ardından doğaya bıraktıklarını ifade eden Prof. Dr. Aslan, "Bunlardan 4 kerkenez yavrusu Doğa Koruma ve Milli Parklar 14. Bölge Müdürlüğü getirilmiş. Bu yavrular elektrik direği değiştirilirken yuvaları bozulduğu için getirilmişti. Yuvaları bozulduğu için annelerin bir daha yuvaya dönme imkanı yok. Bu yüzden bize getirildiler. Bizler tüy çıkmamış bir haftalık yavruları normal beslemesini yaptık. Diğer taraftan rehabilitasyonunu tamamladık. Büyüyünceye kadar burada misafir ettik. Daha sonra halkalama işlemlerini de yapıp doğaya bıraktık" dedi.
"Ayrılmak bize zor gelecek"Uçma yeteneklerini kazanıp kazanmaması, beslenmeleri ve kendi başlarına avlanmalar ı konusunda denemeler yaptıklarını dile getiren Aslan, merkeze 2020 yılından bu yana 80 yavru hayvanın getirildiğini ve bunlardan 60’ının tekrar doğaya kazandırıldığını söyledi.
Aslan, bir haftalıkken getirilen ve kayıt altına aldıklarını kerkenezlerden ayrılmanın kolay olmayacağını kaydetti.
Sevimli kerkenezlerden ayrılık zamanı
İLGİLİ VİDEOLAR
Beykoz’da sokak hayvanlarına özel rehabilitasyon merkezi
26 Ağustos 2021 Perşembe
Esenyurt’ta çalıntı olduğu iddia edilen kamyon ile dehşet saçtı: O anlar kamerada
26 Ağustos 2021 Perşembe
Beylikdüzü E-5’te feci kaza: Genç kızı hayatını kaybetti
25 Ağustos 2021 Çarşamba
'Diz kireçlenmesi en çok kadınlarda görülüyor'
25 Ağustos 2021 Çarşamba
Kontrolden çıkan araç aydınlatma direğini devirdi: 2 yaralı
24 Ağustos 2021 Salı
Afyonkarahisar’da 12 kerkenez doğaya salındı
23 Ağustos 2021 Pazartesi
Dev şehir hastanesinde sona yaklaşılıyor
23 Ağustos 2021 Pazartesi
Bursa yardımda yarışıyor
21 Ağustos 2021 Cumartesi
Sel bölgesinde ayının saldırısına uğrayan köpek tedavi edildi
21 Ağustos 2021 Cumartesi
Muş’ta sel ve erozyon oluşumuna kafes tel ve çuval set önlemi
20 Ağustos 2021 Cuma