'Seyirci izlediği diziyi unutur ama tiyatroyu her zaman hatırlar' - TEKİRDAĞ

"Seyirci izlediği diziyi unutur ama tiyatroyu her zaman hatırlar" - TEKİRDAĞ - Oyundan detaylar - Ahmet Yenilmez ile röportaj"Seyirci izlediği diziyi unutur ama tiyatroyu her zaman hatırlar" - Sinema, dizi ve tiyatro oyuncusu Yenilmez: - "Tiyatro daha kalıcıdır. Salona gelen seyirciler izledikleri filmi, diziyi sorun bilmezler, ama seyrettikleri tiyatro oyununu sorun çocukluk döneminde de olsa hatırlarlar" - "Abdülhamid'den sonra Selahattin Eyyubi'yi, Bilge Kağan'ı, Gazi Mustafa Kemal Paşa'yı sahneye aktarmayı çok isterim"TEKİRDAĞ (AA) - Sinema, dizi ve tiyatro oyuncusu Ahmet Yenilmez, "Tiyatro daha kalıcıdır. Salona gelen seyirciler izledikleri filmi, diziyi sorun bilmezler, ama seyrettikleri tiyatro oyununu sorun çocukluk döneminde de olsa hatırlarlar." dedi.
"Usta" adlı oyunu sahnelemek için Tekirdağ 'a gelen Yenilmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, baskın bir karakter olduğu için Abdülhamid'i canlandırdığı oyuna girince yağmurun altında kalmışcasına kan ter içerisinde kaldığını söyledi.

Oyunla 2'nci Abdülhamid Han'ı 81 vilayet ve 100 noktada turneyle anmak için yola çıktıklarını ifade eden Yenilmez, canlandırmaya çalıştığı karakterin oldukça zor olduğunu kaydetti.
- "3 yıl boyunca bütün hatıratları ve kayıtları elden geçirdik"Yenilmez, oyun bittiğinde izleyiciler için hem bugüne hem düne ayna tuttukları için mutlu olduklarını belirterek, "Bu tür karakterleri oynamak insana başka bir mesuliyet hissettiriyor. Yaklaşık 3 yıl boyunca eşimde Osmanlıca bildiği için bütün hatıratları, bütün kayıtları elden geçirdik. Okudukça canlandırdığınız karakterin baskısını daha çok hissediyorsunuz. O dönem yaşanan olaylar bu dönemle de örtüşünce aktör olmanın yanında bu ülkenin vatandaşı olarak başka bir duyguya sahip oluyorsunuz." diye konuştu.
Oyunun seyircilerin salona girmesiyle başladığını belirten Yenilmez, izleyicilerin de oyunun bir parçası olduğunu aktardı. - "Abdülhamid'i okumam sahnede işimi kolaylaştırıyor"Yenilmez, Abdülhamid'i, tarihi kaynakları okumanın sahnede işini kolaylaştırdığını dile getirerek, şunları kaydetti:"Sahnedeyken seyirciden aldığın tepki interaktif olduğu için ona cevap verebiliyorsun, hazırlıklı oluyorsun. Veya seyircinin hangi duygu içerisinde olduğunu kestirebiliyorsun. Sahnedeki performansınızı buna göre ayarlayabiliyorsunuz. Ölümünün yüzüncü yılında, coğrafyamızda yaşanan bu olayların olduğu dönemde Aldülhamid'in sahnelenmesi lazımdı. Bunu Ziraat Bankası ile beraber yapmak bize nasip oldu."Şu anda dizilerde anlatılanın dışında bilinmeyen bir Abdülhamid'i sahnelediklerini vurgulayan Yenilmez, "Bence tiyatro sinemaya göre daha iyi. Tiyatro daha kalıcıdır. Salona gelen izleyiciler seyrettikleri filmi, diziyi sorun bilmezler, ama seyrettikleri tiyatro oyununu sorun çocukluk döneminde de olsa hatırlarlar. Çünkü tiyatro edebiyatın başka bir dilidir. İzleyiciye sıcak bir temasta bulunur. Ben tiyatronun daha kalıcı olduğuna inanıyorum." ifadelerini kullandı.Yenilmez, Abdülhamitd'den sonra da farklı tarihi karakterli sahnelemek istediğinin altını çizerek, "Mesela Selahattin Eyyubi'yi sahneye aktarmayı çok isterim. Bilge Kağan'ı, Gazi Mustafa Kemal Paşa'yı sahneye aktarmayı isterdim. En çok sahnelemek istediğim karakterlerden birisi Gazi Mustafa Kemal Paşa. Çünkü Abdülhamit de Gazi Mustafa Kemal Paşa'da çok yalnız insanlardı, birbirlerine benziyorlar." değerlendirmesinde bulundu.Türkiye Cumhuriyeti devletinin, özellikle bugünlerin idrak edilmesi açısından Sultan Abdülhamid Han'ın iyi anlaşılması gerektiğini söyleyen Yenilmez, "Sultan Abdülhamid Han'ın daha uzun yaşasaydı her şey daha farklı olabilirdi" görüşünü iletti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile