Doç. Dr. Tolga Karaköy röp
-Laboratuvar dan detaylar
-Diğer detaylar
( SİVAS - ÖZEL - HD)-Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Tolga Karaköy, kuraklığa dayanıklı baklagil tohumu üzerinde çalışmalarının sürdüğünü açıkladı.
SİVAS
- Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Tolga Karaköy, kuraklığa dayanıklı tohum tür ve çeşitliliğin geliştirilmesi konusunda çalışmalarının sürdüğünü belirtti.
Türkiye’de ki kuraklık beklentisi bilim adamlarını bu yönde çalışmalara itti. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Tolga Karaköy, kuraklığa dayanıklı tohumlar üzerinde çalışmalarının sürdüğünü kaydetti.
Karaköy yaptığı açıklamada, “İklim rejiminin değişikliğine yönelik olarak yıllardır bu konular hakkında da çalışmalarımız söz konusu. Özellikle kuraklığa dayanıklı tür ve çeşitliliğin geliştirilmesi konusunda bizim çalışmalarımız var. Kuraklığa dayanıklı çeşitlerin geliştirilmesi için melezleme ve ıslah çalışmaları yapmaktayız. Bu manada özellikle bölgemiz açısından gerek baklagiller gerek tahıllar grubunda ıslah çalışmalarını yürütüyoruz. Şuan çeşit adaylarımız var, bu çeşit adaylarımızın üzerinde çalışmalarımız sürüyor.” dedi.
Kuraklık son derece mühim. Doç. Dr. Tolga Karaköy, son 44 yılın en kurak ikliminin yaşandığını, kuraklığın son derece mühim olduğunu belirterek, “Tarımsal manada kuraklık dediğimiz zaman, bitkilerin ihtiyacı olan suyu topraktan alamamasına biz tarımsal kuraklık olarak ifade ediyoruz. Bu yıl gerçekten çok ciddi bir kuraklık söz konusu. Son 44 yılın en kurak iklimini yaşamaktayız. Kuraklık son derece mühim. Özellikle ülkemizin içinde bulunduğu periyota bakacak olacaksak bu periyotun içerisinde kuraklığın yaşanması iklim değişikliğinden dolayı kaçınılmaz. Tabi bitkisel açıdan çok önemli. Özellikle bizim bölgemizde yoğun olarak fizyolojik kışlık buğdayın yetiştirildiğini görmekteyiz. Bu açıdan baktığımızda son bahardan başlayarak bu döneme kadar olan yağışa baktığımız zaman buğdayın çimlenmesi dahi yeterli yağışın düşmediğini söyleyebiliriz. İklim rejiminin değişikliğine yönelik olarak yıllardır bu konular hakkında da çalışmalarımız söz konusu. Özellikle kuraklığa dayanıklı tür ve çeşitliliğin geliştirilmesi konusunda bizim çalışmalarımız var.” şeklinde konuştu.
Sivas’ta bilim adamları kuraklığa çare arıyor
İLGİLİ VİDEOLAR
Kayseri’de ‘Aspir’ hasadı başladı
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Akrabalarıyla miras yüzünden tartıştı, 50 yıldır yaşadığı yeri terk etme kararı aldı
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Vali Günaydın: “Yoğun bakımdaki hastaların yüzde 91’i aşısız hastalar”
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Yeraltı suları kullanıldı, kuraklığa rağmen Konya Ovası'nda pancarda verim düşmedi
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Suların çekildiği Mehmetli Barajı alarm veriyor
30 Ağustos 2021 Pazartesi
67 yıldır dede mesleğini yapıyor
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Hakan Keleş: “Yeni bir takım olmanın zorluklarını çekiyoruz”
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Tarım işçisinin çadırda beslediği yavru ceylanlara el konuldu
29 Ağustos 2021 Pazar
Merakı antika dükkanı açtırttı
29 Ağustos 2021 Pazar
Şehzadeler Belediyesi kırsal mahallelerdeki ova yollarını asfaltlamaya devam ediyor
29 Ağustos 2021 Pazar