Sofraların asırlık lezzeti: "Kurutulmuş et" - KONYA - İlçede ninelerinden gördüğü yöntemle eti tuzlayarak kurutan 75 yaşındaki Keriman Özağar'ın evinden detaylar - Kurutulmaya bırakılan etden detaylar - Keriman Özağar'ın röportajıSofraların asırlık lezzeti: "Kurutulmuş et" - Konya 'nın Toros Dağları üzerine kurulu şirin ilçesi Taşkent'te eti tuzlayarak kurutma geleneği, yörede yaygınlığı azalsa da sofraların vazgeçilmez lezzeti olmaya devam ediyor - İlçede ninelerinden gördüğü yöntemle eti tuzlayarak kurutan 75 yaşındaki Özağar: - "Dolaplar çıktı ama bu geleneği bırakmayız. 'Kuru et' diyoruz adına. Eti kuruttuktan sonra bozulma veya sağlığa zararlı durumu olmaz. Yemeklerimizin içinde değerlendiriyoruz"KONYA (AA) - ABDULLAH DOĞAN - Konya 'nın Taşkent ilçesinde tuzda bekletilerek kurutulan et, sofraların vazgeçilmez lezzeti arasında yer alıyor.Yeşil örtüsü, engebeli arazileriyle Toros Dağları üzerinde yer alan Taşkent ilçesinde mutfakların vazgeçilmezi olan kurutulmuş et, yaz - kış demeden tüketiliyor. Yüzyıllardır süregelen et kurutma geleneği, soğutma teknolojilerinin ve depolama sistemlerinin yaygınlaşmasına rağmen günümüzde de hala kullanılan bir yöntem.Küçükbaş hayvanın eti, tuzlanarak belirli süre bekletilmesinin ardından yaklaşık bir hafta kadar askıda kurutuluyor. Bu yöntemle farklı bir lezzet ve aroması olan et, genellikle yemeklere katılıyor. Yörede yaşayanlar, gıda endüstrisindeki gelişmelere rağmen, yemeklere verdiği lezzetten dolayı et kurutmaktan vazgeçmiyor.İlçe merkezinde yöre mimarisine uygun inşa edilen tarihi taş evde yaşayan 75 yaşındaki Keriman Özağar, günümüzde azalmaya yüz tutan et kurutma geleneği ve yöntemlerini AA muhabirine anlattı.Torosların çok güzel bir bölgesinde yaşam sürdüğünü belirten Özağar, yörede et kurutmanın geçmiş yıllarda çok daha yaygın olduğunu söyledi.
Özağar, kuru etin kışlık yiyeceklerin başında geldiğine dikkati çekerek "Bu geleneği, ninem ve annemden öğrendim. Önceden buzdolabı yoktu. Etleri bu şekilde muhafaza ediyorduk. Şimdi az da olsa bizim gibi hala et kurutan var. Bu yıl birkaç kere kuruttum, yine kurutacağım. Bunun lezzeti bir başka oluyor." dedi.
- "Üç gün boyunca tuzda bırakıyoruz"Küçükbaş hayvanın etinin kurutulabildiğini dile getiren Özağar, şöyle devam etti:"Etleri tuzla bastırıp, iki gün dinlendirdikten sonra kurutmak için asıyoruz. Kış yemeklerimize koyuyoruz. Çiğ eti üç gün boyunca tuzda bırakıyoruz. Tuzun içinde durdukça pişiyor. Sonrasında 5 - 6 gün boyunca asıyoruz, iyice kuruyor. Lezzeti anlatılmaz, tatmanız gerekir. Eti buzdolabında da muhafaza ediyoruz ama yine de bu et kurutmadan vazgeçemiyoruz. Ne kadar yapabilirsen. Ben genellikle 25 ila 50 kilogram arasında kurutuyorum. Bir hanenin ihtiyacı bu civarda."Bu geleneğin yüzyıllardır sürdürüldüğünü ifade eden Özağar, şunları kaydetti:"Biz büyüklerimizden öyle gördük. Sığır etinden olmaz, küçükbaş hayvan eti ile olur. Dolaplar çıktı ama bu geleneği bırakmayız. 'Kuru et' diyoruz adına. Eti kuruttuktan sonra bozulma veya sağlığa zararlı durumu olmaz. Yemeklerimizin içinde değerlendiriyoruz. Çok lezzetlidir, sağlıklıdır. Ben sağlığımı buna borçluyum."
Sofraların asırlık lezzeti: 'Kurutulmuş et' - KONYA
İLGİLİ VİDEOLAR
Bakan Varank: “Dünyada söz sahibi olabilmenin yolu savunma sanayiinden geçiyor”
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Bitlis’teki örtü yangını ormanlık alana sıçramadan kontrol altına alındı
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Kayseri’de ‘Aspir’ hasadı başladı
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Elazığ’ın son semer ve palan ustası teknolojiye direniyor
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Van’da Rewşan Çeliker konseri
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Yorulan koyunu ahıra kadar sırtında böyle taşıdı
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Vahit Emre Savaş: 'Avrupa Şampiyonası'nda terimizin son damlasına kadar mücadele edeceğiz'
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Trenin çarptığı 8 büyükbaş hayvan telef oldu
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Selçuk Bayraktar: 'Artık diyoruz ki insansız savaş uçağımızı da yapabiliriz'
29 Ağustos 2021 Pazar
Asırlık yarış ödülle sona erdi
29 Ağustos 2021 Pazar