Solucan gübresi üretimi kadın girişimcinin geçim kapısı oldu - MUĞLA

- Solucan gübresi üretimi - Solucanlardan görüntüler - Gübreden görüntü - Öznur Akkaş'ın konuşması - Gübrenin toprağa serilmesiSolucan gübresi üretimi kadın girişimcinin geçim kapısı oldu - Muğla ’nın Milas ilçesinde kendi imkanlarıyla kurduğu tesiste ayda 1 ton solucan gübresi üreten kadın girişimci, elde ettiği gelirle aile ekonomisine katkı sağlıyor - Kadın girişimci Öznur Aktaş: - "100 bin solucan ile başladığım gübre üretiminde şu an 2 milyon solucanla ayda 1 ton gübre üretiyorum"MUĞLA (AA) - Muğla 'nın Milas ilçesinde solucan gübresi üreten kadın girişimci, işlerini büyütmeyi hedefliyor.Akyol Mahallesi’nde yaşayan evli ve 2 çocuk annesi 40 yaşındaki Öznur Akkaş, evinin bahçesindeki depoda kurduğu tesiste 2 yıldır solucan gübresi üretiyor.Akkaş, bu sayede istihdam da sağlıyor. "Sihirli bir değnek" olarak tanımladığı gübreyle üretilen doğal ürünlerle insanlara faydalı olmak istediğini belirten Akkaş, işlerini büyüterek daha çok kişiye istihdam sahası açmayı amaçlıyor.Bir kadın olarak fark yaratma isteği ile yola çıktığını ifade eden Akkaş, "100 bin solucan ile başladığım gübre üretiminde şu an 2 milyon solucanla ayda 1 ton gübre üretiyorum. Gübrenin kilosunu 5 liraya satarak ayda ortalama 3 bin lira gelir elde ediyorum." dedi.
Akkaş, sosyal medyada yaptığı araştırma sonucu solucan gübresi üretimine başladığını ifade etti.
Bahçesindeki kayısı ağacı ve sebzelerine solucan gübresi vererek meyvelerde verim artışı sağladığını anlatan Akkaş, “Solucan gübresi işine sosyal medyada yaptığım araştırma sonucu girdim. Solucan gübresi tarımsal üretimde verim artışının anahtarı. Gübreyi kendi seramda ve ağaçlarımda da kullanıyorum. Ailecek tamamen organik ürünler tüketiyoruz ve bunu herkese tavsiye ediyoruz.” diye konuştu.
Solucanlarını, yüzde 70 hayvan dışkısı, yüzde 30 da evsel organik atıkla beslediğini söyleyen Akkaş, şöyle konuştu:“Solucanlarımın gübre üretebilmesi için su gerekiyor. Sulamayı yağmur suyu kullanarak yapıyorum. Şu anda kendi imkanlarımla oluşturduğum 20 haznede üretim yapıyorum. Şimdi aylık bir ton üretim yapıyorum. Kendim de kullanıyorum. Solucanlar, hazneye koyduğum gübreyi 1 hafta içerisinde tüketiyor. Ben üreyen solucanlarımı tanesini 10 kuruşa satıyorum.”Solucan gübresinin bitkisel üretimde verim artışı sağladığını söyleyen Akkaş, girişimcilik belgesiyle devlet desteğinden yararlanmayı ve solucan gübresi üretimi tesisini geliştirmeyi hedeflediğini dile getirdi.Akkaş, bu işe gönül veren herkese kapısının açık olduğunu ve elinden geldiğince yardımcı olmaya çalışacağını kaydetti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile