Suriyeli mülteciler yetiştiriyor Türk kursiyerler işliyor

kamptan detay
-biber serasından detay,
-biber toplayan suriyeliler detay,
-suriyeliler röp
-koordinatör röp
-toplanan biberlerden detay
-biberlerin salça yapılması detay
-kurs hocası röp
-kursiyer röp
-toz biber yapımı detay

( HATAY - ÖZEL)- Hatay’ın Altınözü İlçesi’nde Boynuyoğun Geçici Barınma Merkezi’nde Suriyeli vatandaşların yetiştirdiği biberler Altınözü’lü kadınların elinde salça ve toz bibere dönüşüyor.- Boynuyoğun Geçici Barınma Merkezi’nde 6 dönümlük alandaki serada 22 aile geçimini sağlıyor HATAY

- Hatay’ın Altınözü İlçesi’nde Boynuyoğun Geçici Barınma Merkezi’nde Suriyeli vatandaşların yetiştirdiği biberler Altınözü’lü kadınların elinde salça ve toz bibere dönüşüyor. Altınözü’nde bulunan Boynuyoğun Geçici Barınma Merkezi’nde Altınözü Kaymakamlığı koordinesinde Dünya Açlık Örgütü’nün (Welt Hunger Hilfe) katkıları ile hazırlanan projede Suriyeli vatandaşlar, serada biber yetiştiriyor. Yetiştirilen bu biberler ise Kalkınma Bakanlığı Sosyal Destek Programı katkıları ile hazırlanan Pamuk Eller Yöresel Ürünler Üretiyor Projesi’ndeki kursiyerler tarafından işlenerek salça ve toz biber haline getiriliyor. Boynuyoğun Geçici Barınma Merkezi’nde 6 dönümlük alandaki serada 22 aile geçimini sağlarken, projenin amacı ise Barınma Merkezi’nde bulunan Suriyeli vatandaşların, boş vakitlerini değerlendirmelerini sağlayarak dul, yetim ve öksüz ailelere maddi katkı sağlamak. Boynuyoğun Geçici Barınma Merkezi’nde kalan ve serada biber yetiştiriciliği yapan Suriyeli vatandaş Firas Hamşo, serada çalışmaya başladıktan sonra hem psikolojik hem de maddi olarak rahatladığını belirterek, “Suriye'de yaşanan olaylar nedeniyle Türkiye'ye geldim. Orada büyük sıkıntılar çektik. Sera yapılmadan önce burada ruhsal olarak çok sıkıldık. Aynı zamanda maddi ve manevi olarak zor günler geçirdik. Bu sera yapıldıktan sonra hem ekonomik hem sosyal olarak aktivitelerin olması nedeniyle belli bir rahatlığa kavuştuk. Hem Türkiye Cumhuriyeti'ne, Recep Tayyip Erdoğan'a ve tüm Türk vatandaşlarına teşekkür ediyorum” dedi.
Bir başka Suriyeli vatandaş ise Ahmed Emin, bu imkanları sağladıkları için Türkiye Cumhuriyeti’ne teşekkür ederek “Ben de Suriye'deki savaştan kaçarak Türkiye'ye geldim. Burada ailemle birlikte 8 kişi yaşıyoruz. Sera yapılmadan önce hem ekonomik hem psikolojik olarak sıkıntılar yaşadık. Sera da çalışmaya başladıktan sonra ekonomik sıkıntıların yanı sıra ruhsal sıkıntılarımızı da atlattık. Burada toprakla uğraşınca bütün dertlerimizi sıkıntılarımızı unuttuk. Bize bu imkanları sağladıkları için tüm Türkiye'ye teşekkür ediyorum” dedi.
Serada yetiştirilen biberlerin başka bir projeye satışının gerçekleştirildiğini ve orada ki kursiyerler tarafından salça ve toz biber yapıldığını söyleyen Proje Koordinatörü Gökhan Arslan ise “Altınözü Kaymakamı Bülent Uygur'un talimatıyla 6 dönümlük bir Sera projesi hazırladık. Buraya Dünya Açlık Örgütü’nün (Welt Hunger Hilfe) tarafından hibe edildi. Projenin tamamı Alman Yardım Derneği’nden alındı. Burada 22 aile çalışmakta olup bu aileler dul, yetim ve öksüz ailelerdir. Suriyeli misafirlerimiz savaştan uzaklaşıp burada bir nebze psikolojik sıkıntılarını giderdi. Projenin de amacı buydu, hem psikolojik, hem ekonomik destekti. Bunu da başardık ve bundan dolayı hepimiz mutluyuz. Tüm katkılarından dolayı herkese teşekkür ederiz. Burada toplanan biberler daha sonra pazara sürülüyor. Pazarda halka arz ediliyor. Ayrıca diğer projelerimiz de değerlendiriyoruz. Bir projeden başka bir projeye satış yapıyoruz. Dolayısıyla 2 projemiz de faydalanmış oluyor” ifadelerine yer verdi. Yetiştirilen biberler Pamuk Eller Yöresel Ürünler Üretiyor projesi ile buluşarak salça ve toz biber haline getirilirken Proje Eğitmeni Derya Bilmez kursiyerlere ek gelir elde ettiklerini söyleyerek “projemiz kapsamında toz biber, biber salçası yapıyoruz. Biberlerimiz Boynuyoğun’da ekiliyor. Orada başka bir proje kapsamında toplanıyor bize geliyor, biz de burada işlemini yapıyoruz. Proje kapsamında ev hanımlarımız var. Onlar hem evlerine sosyal destek sağlıyorlar, hem para kazanıyorlar, hem de bildikleri işte ek gelir imkanı buluyorlar. Toplamda 15 kursiyerimiz var” ifadelerine yer verdi. Pamuk Eller Yöresel Ürünler Üretiyor projesi kursiyerlerinden Mehtap Yavuz ise “kurs açıldıktan sonra duyduk, katılmak istedik. Katıldıktan sonra hem maddi hem manevi ve psikolojik olarak daha iyi oldu. Evde oturuyorduk hiç bir işimiz yoktu. Bu proje olunca bizim için avantaj oldu şimdi biber zamanı olduğu için salça, pul biber yapıyoruz” dedi.
(GKH
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile