Tarihi kestane ağacından detay görüntü
-Kestane ağacını ziyaret edenler
-Alternatif Turizm işletmecisi Tolga Özgüven ile röportaj
-Ziyaretçilerden Münir Korman ile röportaj
( ANTALYA ) ANTALYA
- Antalya'nın İbradı ilçesinde 1000-1100 yıllık olduğu tahmin edilen 'Arapastık' kestane ağacı, tarihin sessiz tanığı olarak ilçeye gelenlerin ilgisini çekiyor. İbradı'da 1000-1100 yıllık olduğu tahmin edilen 'Arapastık' kestane ağacı turistlerin ilgisini çekiyor. Yerli ve yabancı turistlerin önünde durarak hatıra fotoğrafı çektirdikleri ağacın heybetli duruşu görenleri hayret içerisinde bırakıyor. İbradı'nın Ormana Mahallesi'nde alternatif turizm işletmeciliği yapan Tolga Özgüven, ağacı görmek için yerli ve yabancı misafirlerin geldiğini belirterek, "Kestane ağacı halen meyve veren bir ağaç. Özellikle Finlandiya'dan gelen doğa tutkunları, misafirlerimiz buraları çok beğeniyorlar. Ağacın heybeti ise görenleri hayret içerisinde bırakıyor. Ağaç görkemli olduğu gibi ağacın yaşının 1000-1100 yıllık bir ağaç olduğu tahmin ediliyor. Halen üzerinde meyvesi var" diye konuştu.
Özgüven, ağacın isminin hikayesini ise şöyle anlattı: "1000-1100 yaşlarında olduğu tahmin edilen bu ünlü kestane ağacının adını yaşanmış bir öyküden aldığı rivayet edilir. İbradı, tarihi boyunca çok büyük yangınlar geçirmiştir. Bu yangınların en önemlilerinden biri Osmanlı İmparatorluğu'nda da büyük yankı uyandıran 1861 yangınıdır. Bu yangın, Arap köle Zeynep'in efendisi Mustafa Efendi'nin konağını ateşe vermesiyle başlamış ve İbradı'nın büyük bölümüne yayılarak yanmasına neden olmuştur. Suçlu bulunan Zeynep ise, idam cezasına çarptırılarak bu ağaca asılmıştır. O günden sonra bu kestaneye 'Arapastı' adı verilmiştir." Tarihi kestane ağacını görmeye gelen ziyaretçilerden Münir Korman, Arapastık kestanesini görünce hayretler içerisinde kaldığını söyledi.
Korman, "Genişliğinin 13 metre olması beni çok şaşırttı. Hayatımda böyle bir heybetli ağaç görmedim. Ona nice uzun ömürler diliyorum" diye konuştu.
Tarihin sessiz tanığı...1000 yıllık kestane ağacı turistlerin gözdesi oldu
İLGİLİ VİDEOLAR
4 kardeş okul masraflarını çıkartmak için kitap satıyor
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Antalya’da 'HES' kodlu Fener Alayı
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Tarihi Murat Köprüsü Karakolu hizmete açıldı
30 Ağustos 2021 Pazartesi
İlkadım’da zafer konvoyu
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Vali Yırık ve eşi, Zafer Bayramının 99’uncu yılında, 99 yaşındaki Pembe Dağoğlu ile bir araya geldi
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Cinnet geçiren kadın tartıştığı kocasını bıçaklayarak öldürdü
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Mahmutbey-Bahçeşehir-Esenyurt Metro Hattı’nın ilk harcı döküldü
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Okulların açılmasına 1 gün kala sahiller boşaldı
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Kahramanmaraş’ta down sendromlu çocukların 30 Ağustos coşkusu
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Elazığ’ın son semer ve palan ustası teknolojiye direniyor
30 Ağustos 2021 Pazartesi