Taşeli'nin soğuk çorbası "batırık" - KARAMAN - Soğuk çorbası batırığın yapılışından detay - Soğuk çorba"batırık"servisedime detayı - Güneyyurt'ta yaşayan ev kadını Gülizar Gülser'le röportaj - Güneyyurt belediye başkanı Celal Yağız ile röportajTaşeli'nin soğuk çorbası "batırık" - Karaman , Mersin ve Antalya'nın, Taşeli bölgesi olarak da bilinen Orta Toroslar üzerinde yer alan yerleşim yerlerinde yağ kullanmadan ince bulgur, mevsimlik sebzelerle yapılan ve soğuk çorba da denilen "batırık", özellikle günlerde günlerde pasta börek yerine sofraları süslüyor - Güneyyurt Beldesi Belediye Başkanı Yağız: - "Batırık bizim milli bir yemeğimizdir. Kolay yapılır. Özel bir malzeme gerektirmez. Üç kadın bir araya geldimi hemen yaparlar. Tarlada, bahçede hemen yapılabilir. Diğer yerlerde yapılanlardan farklı olarak sulandırılarak tüketilir"KARAMAN (AA) - Yörük kültürünün yaşatıldığı Karaman , Mersin ve Antalya'nın, Taşeli bölgesi olarak da bilinen Orta Toroslar üzerinde yer alan yerleşim yerlerinde yağ kullanmadan ince bulgur ve mevsimlik sebzelerle yapılan, "soğuk çorba" da denilen "batırık", özellikle günlerde pasta börek yerine sofraları süslüyor.Genellikle ev yapımı bulgurla yapılan batırık, domates, soğan, maydanoz ve salça ile yoğruluyor. Bu karışımın içine ince çekilmiş ceviz içi, fıstık veya susam karıştırılıyor. Suyla karıştırılarak çorba olarak sunulan batırık, özellikle yaz günlerinde içine buz katılarak servis ediliyor. Karaman 'ın Ermenek ilçesine bağlı Güneyyurt beldesi Belediye Başkanı Celil Yağız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, beldelerinde birçok medeniyetin izlerinin bulunduğunu söyledi.
Yüzlerce yıl öncesine dayanan yemek kültürünün en önemli örneklerinden birinin batırık olduğunu belirten Yağız, "Batırık bizim yöresel bir yemeğimizdir. Kolay yapılır. Özel bir malzeme gerektirmez. Üç kadın bir araya geldi mi hemen batırık yaparlar. Tarlada, bahçede hemen yapılabilir. Diğer yerlerde yapılanlardan farklı olarak sulandırılarak tüketilir. Yani soğuk çorbadır. Yazın sıcak günlerde batırığın içine tercihe göre buz da katılır." diye konuştu.
- "Türk mutfağında çok fazla soğuk çorba çeşidi yoktur"Batırığın besleyici, sağlıklı bir yiyecek olduğunu vurgulayan Yağız, sözlerini şöyle sürdürdü:"Bizim insanımız bulguru kendi tarlasından aldığı buğdaydan hazırlar. Fabrikada üretilen bulguru tüketmez. Batırıkta kullanılan cevizi, domatesi, soğanı, yeşilliği, salatalığı, yani ne kullanıyorsa kendi üretir. Yanında mevsimine göre salamura üzüm yaprağı, haşlanmış lahana, turşu tüketilir. Kullanılan malzemeler organiktir. Masrafsızdır. Çünkü her zaman bir evde bulunabilen malzemelerden yapılır. İçine kesinlikle yağ katılmaz. Türk mutfağında çok fazla soğuk çorba çeşidi yoktur. Bu yüzden batırık Türk mutfağının farklı yemeklerinden biridir. Civar illerde de yapılıyor ama Ermenek'te daha güzel yapılır. Bize göre en güzel batırığı Ermenekli, Güneyyurtlu kadınlar yapar."Güneyyurt'ta yaşayan ev kadını Gülizar Gülser de batırığın en meşhur yemeklerinden biri olduğunu dile getirerek, "Üç dört arkadaş bir araya toplanınca yaparız. Bunun belli bir günü, saati yok. Hiç üşenmeyiz. Başka yerlerde kadınlar toplandı mı pasta, börek yapar, biz batırık yaparız. Kullandığımız malzemeler de tamamen kendi ürünlerimizdir." ifadelerini kullandı.
Taşeli'nin soğuk çorbası 'batırık' - KARAMAN
İLGİLİ VİDEOLAR
Muş’ta örtü yangını
31 Ağustos 2021 Salı
30 Ağustos Zafer Bayramı Esenyurt’ta coşkuyla kutlandı
31 Ağustos 2021 Salı
Bitlis’teki örtü yangını ormanlık alana sıçramadan kontrol altına alındı
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Kayseri’de ‘Aspir’ hasadı başladı
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Van’da Rewşan Çeliker konseri
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Başkan Çerçioğlu ve Günel gençlerle bir araya geldi
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Ulus Atatürk Anıtı restore edildi
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Vahit Emre Savaş: 'Avrupa Şampiyonası'nda terimizin son damlasına kadar mücadele edeceğiz'
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Kayserililer 'Kurtalan Ekspres' coştu
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Başkan Yılmaz’dan Anıtkabir ziyareti
30 Ağustos 2021 Pazartesi