Ergenekon davası kapsamında 4 yıl 277 gündür tutuklu bulunan Mustafa Balbay, Cumhuriyet Gazetesi'nde basın toplantısı düzenledi. Siyasete hızlı döneceğini açıklayan Balbay, hedefinde yerel seçimler olduğunu ifade etti.

Ergenekon davasının tutuklu sanıklarından CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, Sincan'daki cezaevinden tahliye edilmesinin ardından çocuklarını okula götürdü ve 4 yıl 278 gün sonra gazetesi Cumhuriyet'e gitti.

4 yıl 277 günün ardından ilk kez dün geceyi ailesiyle geçiren Balbay, uzun bir aradan sonra çalışma arkadaşları ile zaman geçirdi ve meslektaşı gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Aynı zamanda CHP İzmir Milletvekili de olan Balbay artık siyaset yapmak için önünde engel kalmadığını, CHP'nin yerel seçimlerdeki adayları ile beraber çalışacağını, elinden gelen yardımı yapacağını anlattı.

İşte Balbay'ın gazetecilere yaptığı açıklamalardan satır başları:

POLİTİKANIN OLUMSUZ ALGISINI DEĞİŞTİRMEK GEREKİYOR
Anadolu'da biri ötekine kötü bir şey söylediği zaman bana politika yapma derler. Bu olumsuz algıyı da değiştirmek gerekiyor. Bundan sonra siyasette de varım diyorum. Haddimi biliyorum, ne yapabileceğimi biliyorum.

Ama bir ucundan da ben tutacağım. Hep beraber çalışacağız. Belediye Başkanları çağırırlarsa ne söyleyeciğimi anlatayım. Geçen hafta çıkarsam yerel seçimlerde başta İzmir olarak her Belediye Başkan adayının yardımcılarından biri ben olacağım. Ne olursa olsun, bu ülkede çok şey yapacağım.

Bir planınız yoksa başkasının planının parçası olursunuz. Biz bir plan yapabilecek güçteyiz. Bunun kanıtı Gezi'dir. Gezi ruhunun içerideki yansımasını anlatamam size. Cumartesi, Pazar Türkiye ayaktaydı, acaba Pazartesi sürer mi diye konuştuk.

10 ARALIK İNSAN HAKLAMALARI GÜNÜ
Bugün 10 Aralık insan hakları günü. Benim dilim sürçer bazen insan haklamaları günü diye yanlış söylüyorum. Bu ona karşı durulabileceğinin kanıtı bence. Gezi Eylemlerinin tüm Türkiye'de yayılması bunun başlıca göstergesidir. Bundan sonra artık özgürlükler konuşulsun diyorum. Basından kaynaklanan sorunların çözümü basın özgürlüğündedir sözü Atatürk'ün, bence yaşamın her alanına uyarlanabilir.

TÜRKİYE'DE HUKUK ÖYLE ÜSTÜN Kİ ULAŞAMIYORSUNUZ

Son olarak kısaca vurgulamak istediğim Anayasa Mahkemesinin Karakı çok önemli. Hukuk öyle üstün bir yerde ki Türkiye'de ulaşmak kolay değil. Abartmamak lazım, bazıları için 5 yılı geçmiyor ulaşmak ama böyle de olmamalı. Herşeyi bir yana bırakıyorum, Mustafa Balbay vekil olduktan sonra bırakmalıydınız diyor mahkeme. Basın toplantısı başlamadan Sayın Demirel aradı. Konu benim şahsım değil ama Demirel, 'sizden özür dilenmeli' dedi. Ben bu toplumda özgürlükler konuşulsun yeter. Özgürlük böyle birşey. Var olunca doğal karşılanıyor. Kaybedilince önemseniyor.

6 DEFA TAMAM ŞİMDİ ÇIKIYORUZ DEDİK
Bir süreçtir, hiç umut yoktur. Belli sonucun sonunda çıkacağım dersiniz. Nazım Hikmet yeter ki kararmasın sol memenin ardındaki cevahir diyor ya. Bunu da paylaşayım. Tam 6 kez tamam bitti virajını döndük. Birincisi Mahkeme Başkanı Tahliye dedi. Üyeler direnemez denildi. Ama böyle olmadı. Mahkeme Başkanının sürgünü çıktı. İkinci viraj milletvekilliğiydi. Gelenek böyle denildi. Üçüncü viraj vekillikten sonra ben de bekledim gerçekten.


TBMM Başkanı Cemil Çiçek'ten Mustafa Balbay Açıklaması

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, ' Sayın Mustafa Balbay'ın tahliyesinden memnuniyet duydum. Geç de olsa bunun gerçekleşmesine sevindim. Umut ederim, uzun süreli tutuklu kalmış olanların da mağduriyetleri giderilir ' dedi.

Çiçek, AA muhabirinin sorusu üzerine, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, Ergenekon davasının tutuklu sanıklarından CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay'ın tahliyesiyle ilgili kararını değerlendirdi.

Meclis Başkanı Çiçek, ' ' Sayın Mustafa Balbay'ın tahliyesinden memnuniyet duydum. Geç de olsa bunun gerçekleşmesine sevindim. Umut ederim, uzun süreli tutuklu kalmış olanların da mağduriyetleri giderilir ' diye konuştu.

' Hayırlı olsun '

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, ' Hayırlı olmasını diliyorum ' dedi.

Anayasa Mahkemesi'nin bireysel başvuru üzerine aldığı kararı anımsatan Yazıcı, ' Hak ve özgürlükler kadar eşitlik kuralı da önemli. Benzer durumdaki insanlar için kanun kurallarının aynı şekilde uygulanıyor olması eşitlik kuralı gereğidir. Sanırım diğerleri ile ilgili de alacak. Bunlar Türkiye'nin deneyimi. Türkiye, geldiği bugün itibariyle hem bireysel hak ve özgürlükler açısından hem de demokratik standartlar açısından bir kazanım diye düşünüyorum ' ifadelerini kullandı.

İçişleri Bakanı Muammer Güler de doğru kararı hukukun vereceğini belirterek, Anayasa Mahkemesi'nin kararını mahkemenin uygulamış olduğunu söyledi.

Buruk sevinç yaşıyoruz

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Atilla Sertel de yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti:

' Yarım ve buruk bir sevinç yaşıyoruz. Burukluğumuz halen cezaevlerinde uzun yıllardır tutuklu bulunan meslektaşlarımız içindir. İlk günden bu yana dile getirdiğimiz gibi tutukluluk süresi uzadıkça hak ihlalleri artmakta, insanların özgürlüklerinden alınan süre kadar sağlık durumları da tehdit altına girmektedir. Bu karar başta diğer tutuklu gazeteciler olmak üzere, uzun yıllardır esaret altında tutulan diğer tutuklular için de örnek teşkil etmelidir. Dileğimiz gazeteci tüm arkadaşlarımızın özgür yargılanmasıdır. Dileğimiz uzun tutukluluk sürelerinin infaza dönüşmeden son bulmasıdır. İzmir Gazeteciler Cemiyetinin saygın üyelerinden meslektaşımız Mustafa Balbay ' a 'hoşgeldin', ailesine, sevenlerine 'gözünüz aydın' diyoruz. '
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile