Tokat'ta özel ocaklarda pişirilen kebap
-Kebapta kullanılan malzemelerin şişe takılması
-Şişe takılan kebabın iki tarafından odun yanan ocağın ortasına asılması
-Kebabın pişirildikten sonra çıkarılarak servis edilmesi
-Kebap ustası Abdullah Kışlalı röportaj
( TOKAT ) TOKAT
- Coğrafi işaret tesciliyle dünya lezzet haritasına adını yazdıran Tokat kebabı Ramazan ayıda iftar sofralarını süslüyor. Tokat denilince akla gelen lezzetler arasında ön sıralarda yer alan 'Tokat kebabı' Raman ayında da ilgi görüyor. Korona virüs önlemleri kapsamında paket servisi veren lokantalarda yapılan kebap iftar sofralarının süslüyor. 3 asırlık lezzet özel ocaklarda pişiriliyor. Diğer kebap çeşitlerine göre Tokat kebabında kullanılan malzeme şişilerek takıldıktan sonra ocağa dikey olarak takılıyor. Kuyruk yağı, kuzu eti, patlıcan, patates bir şişe takılarak iki yanında ateş yanan ocakta pişiyor. Ayrıca domates, yeşilbiber ile birlikte sarımsaklarda bir başka şişe takılıyor. Yaklaşık 25 dakikada pişen kebap şişlerden tepsiye çekilerek servis ediliyor. Kebaba lezzetini kuyruk yağı veriyor 39 yıldır kebapçılık yapan 60 yaşındaki Abdullah Kışlalı, Ramazan ayında Tokat kebabı özlemi çekenlere hizmet verdiklerini söyledi.
Kışlalı, Tokat kebabının ocağından etine kadar özel bir yemek olduğunu belirterek, “Tokat kebabı kuyruk yağı, kuzu eti, patlıcan ve patatesin sıra ile şişe takılmasından oluşan bir lezzet. Bu sıralama şişe takılan malzeme iki tarafında ateş yanan ocağın ortasına takılarak pişiriliyor. Kebaba lezzetini şişin en üstüne taktığımız kuyruk yağı veriyor. Kuyruk yağı üsten aşağı akarak ete ve sebzelere lezzet veriyor” dedi.
Pandemiden dolayı paket servisi yaptıklarını belirten Kışlalı, sınırlı saatler içerisinde gelen siparişleri yetiştirmeye çalıştıklarını kaydetti.
Önceki yıllarda Tokat Kebabının sadece Tokat’ın sebzesinin çıktığı yaz aylarında yapıldığına dikkat çeken Kışlalı, “Artık yılın her mevsimi sebzenin bulunması nedeni ile kış mevsimi hariç diğer aylar da kebap yapıyoruz. Ama daha lezzetli olanı yerli sebzenin çıkması ile oluyor” diye konuştu.
Kebabın kilosunun 280 lira, porsiyonun 70 lira olduğunu belirten Kışlalı, "Geçen sene kilosunu 260 lira ile kapatmıştık. Bu sene 280 lira. Kebapta kullanılan kuzu eti, sebze fiyatları, ocakta kullandığımız odun fiyatları yükseldi. 1 kilogram kebap 8 şişten oluşuyor. 1 kilo 400 grama yakın kuyruk yağı ile birlikte et kullanıyoruz. 5-6 kişi 1 kilo kebapla rahatlıkla doyar” ifadelerini kulandı. (Nİ-
Tescilli lezzet iftar sofralarını süslüyor
İLGİLİ VİDEOLAR
Hem selin izleri siliniyor, hem de korona ile mücadele sürüyor
30 Ağustos 2021 Pazartesi
80 yaşındaki Osman dede 60 yıldır çaycılık yapıyor
27 Ağustos 2021 Cuma
Mesleğinde 61 yılı devirdi, tek derdi çırak bulamamak
27 Ağustos 2021 Cuma
Düşen sebze ve meyve fiyatları pazarlara olan ilgiyi arttırdı
26 Ağustos 2021 Perşembe
- Başkan Avcı gençlerle güne merhaba dedi
25 Ağustos 2021 Çarşamba
Artan korona virüs vakalarına rağmen Altınkum Plajı tıklım tıklım
25 Ağustos 2021 Çarşamba
Türkiye’nin tek “kırmızı” ilinde aşı olanlar aşısızlara tepkili
25 Ağustos 2021 Çarşamba
İl Sağlık Müdürü Bulut: “Yoğun bakımda yatanları görünce üzülüyoruz”
24 Ağustos 2021 Salı
Adana'da görev yapan doktordan hemşehrilerine aşı çağrısı
23 Ağustos 2021 Pazartesi