Türkiye Katılım Bankaları Birliği Olağan Genel Kurulu - Başbakan Yardımcısı Şimşek (2) - İSTANBUL

- Toplantı salonundan görüntüler - Başbakan Yardımcısı Mehmet ŞimşekTürkiye Katılım Bankaları Birliği Olağan Genel Kurulu - Başbakan Yardımcısı Şimşek: (2) - "Katım bankalarından İslami norm ve ilkelere uygun ürünler geliştirmelerini istiyoruz. Güçlü bir şekilde o alanlarda aktif olmalısınız. Girişim sermayesi fonları gibi alanlarda daha fazla görünür olun" - "Sermaye piyasaları çok derinleşmiş olsa bugün Türkiye dış kaynaklı ortamda bu kadar çok büyük dalgalanmalar yaşar mıydı? Yaşamazdı. Bugün mevduat konusunda bu kadar büyük bir yarış olur muydu? Olmazdı" - "Bu ülkenin size ihtiyacı var. Biz hükümet olarak bu sektörün gelişmesi için yanınızdayız ve bütün konularda önünüzü açmaya çalıştık, hazırır, bu çalışmalara devam edeceğiz"İSTANBUL (AA) - Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Katım bankalarından İslami norm ve ilkelere uygun ürünler geliştirmelerini istiyoruz. Güçlü bir şekilde o alanlarda aktif olmalısınız. Girişim sermayesi fonları gibi alanlarda daha fazla görünür olun." dedi.
Şimşek, Çırağan Saray'ında Türkiye Katılım Bankaları Birliği'nin 17. Olağan Genel Kurulu'ndaki konuşmasında, KOBİ'lerin finansmana erişimini yüzde 26'lardan yüzde 35 düzeyine çıkartması nedeniyle katılım bankalarına teşekkür etti.Kendi öz değerlerine yani İslami norm ve prensiplere uygun ürünlere doğru bir kayış görüldüğünü aktaran Şimşek, bu durumun da kendilerini çok sevindirdiğini söyledi.

Şimşek, katılım bankalarına ilişkin, "Biz sizin yanınızdayız. Bu sektörün gelişmesi, büyümesi için ne gerekiyorsa birlikte yapmaya hazırız. Bireysel emeklilikte otomatik katılım başlatıyoruz. Vatandaşımızın yüzde 63'ü faizsiz finans ürünü istiyorum diyor. Bu kadar büyük ilgi ve potansiyel var. Bu ülkenin size ihtiyacı var. Biz hükümet olarak bu sektörün gelişmesi için yanınızdayız ve bütün konularda önünüzü açmaya çalıştık, hazırır, bu çalışmalara devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.Katılım sigortacılığının önünü açtıklarını ve bu alanın gelişmeye müsait olduğunu belirten Şimşek, katılım bankalarından bu alanda ilave çaba göstermeleri çağrısında bulundu.Girişim sermayesi fonlarına ilişkin de gerekli adımları attıklarını vurgulayan Şimşek, "Bu sizin alanınız. Sizin iş modelinizin özü bu. Bu konuda sizden de çok güçlü bir şekilde görünürlük ve çaba bekliyoruz." yorumunu yaptı. - "Sermaye piyasalarının gelişmesi Türkiye açısından hayati öneme sahip"Şimşek, Merkez Bankası'nın likiditenin artırılması noktasında bir çalışma gurubunu koordine ettiğini ve orada güzel gelişmelerin olacağını belirtti.
Merkezi Danışma Kurulu'nun bu dönemin en samut başarısı olduğunu ifade eden Şimşek, "Bu önemli bir konu. Sektörün kredibilitesi ve itibarı çok önemli. Güven herşeydir. Sizin geleneksel bankacılık sektöründen farklı olduğunuzu ortaya koyacak en önemli kurumsal adımlardan bir tanesidir bu." dedi.
Şimşek, katım bankalarından İslami norm ve ilkelere uygun ürünler geliştirmelerini istediklerini söyleyerek, "Güçlü bir şekilde o alanlarda aktif olmalısınız. Sizden girişim sermayesi fonları gibi alanlarda daha fazla görünür olmanızı istiyoruz. Bu kadar ilgi varken aslında bütün alanlarda daha görünür olun. Bunu bir Ar - Ge olarak görün." diye konuştu.
Gelecek dönemde faizsiz finans sektörünün gelişmesi için birlikte çaba göstereceklerini ifade eden Şimşek, Türkiye olarak sermaye piyasalarının geliştirilmesi ve derinleştirilmesine ihtiyaç duyulduğunu, çünkü geleneksel bankacılığın bir sınırının olduğunu dile getirdi.Şimşek, şu değerlendirmelerde bulundu:"Sermaye piyasaları çok derinleşmiş olsa bugün Türkiye dış kaynaklı ortamda bu kadar çok büyük dalgalanmalar yaşar mıydı? Yaşamazdı. Bugün mevduat konusunda bu kadar büyük bir yarış olur muydu? Olmazdı. Çünkü sermaye piyasalarının gelişmesi Türkiye açısından hayati öneme sahip. İstanbul Finans Merkezi bileşenlerinden olan ve büyüme potansiyelinin yüksek olduğu alan faizsiz finans. Önümüzdeki dönemde faizsiz finansın gelişmesi ve büyümesi için çok çalışacağız. Bu alandaki gelişme ülke riskini ve piyasalardaki oynaklığı azaltır. Ortaklık meselesi çok önemli ve işin özü bu."Başbakan Yardımcısı Şimşek, dövizle borçlanmaya getirdikleri makroihtiyati çerçeveye ilişkin katılım bankalardan bir serzeniş olduğunu bildiklerini, bu noktada Hazine olarak dövize dayalı kira sertifikası noktasında katılım bankaları ile çalışmaya hazır olduklarını sözlerine ekledi.(Bitti)
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile