İAÜ AFAM Proje Koordinatörü Serhat Yılmaz röp.
-Deprem kâhini diye anılan Frank Hoogerbeets röp.
( İSTANBUL )- Serhat Yılmaz: “Binanız sağlam değilse yapacağınız tüm hazırlıklar boşa gider” İSTANBUL
- İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Afet Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (AFAM) ve İAÜ Kariyer Merkezi tarafından düzenlenen “Depreme Hazır Mısınız?” panelinde Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri olan deprem konusu tüm yönleriyle ele alındı. İAÜ AFAM Proje Koordinatörü Serhat Yılmaz, “Binanız sağlam değilse yapacağınız tüm hazırlıklar boşa gider” dedi.
İstanbul Aydın Üniversitesi Florya Halit Aydın Kampüsü’nde gerçekleşen panelde, Türkiye’nin devamlı gündeminde olan deprem gerçeği, tüm yönleriyle ele alındı. İAÜ Mühendislik Fakültesi’nde eğitim alan inşaat mühendisi adaylarının ilgi gösterdiği panele, konuşmacı olarak İnşaat Yüksek Mühendisleri Birol Doyranlı ve Seyit İsmail Ulusoy, İnşaat Mühendisi Halil Ekinci’den başka, Japon Deprem Uzmanı, Yüksek Mimar ve İnşaat Yüksek Mühendisi Yoshinori Moriwaki de katıldı.
“Depreme hazır olan bölgenin temel kriteri bina sağlamlığıdır” İnşaat Mühendisi adaylarının depreme dayanıklı yapılarla ilgili üzerlerine düşen sorumlulukların neler olabileceğini tartıştıkları panelde İAÜ AFAM Proje Koordinatörü Serhat Yılmaz, “Panelde ağırlıklı olarak depremin yapısal hazırlığın konusunu ele aldık. Kartal’da yaşadığımız olay, bize artık direkt ‘Binalarımızın depreme karşı ne kadar güvenli, içerisinde yaşadığımız yapılar olası bir depremde ne kadar sağlam’ sorusunu sorduruyor. İstanbul’da 1 milyon 800 binin üzerinde yapı var. Bir bölgenin depreme hazır olmasının temel kriteri bina sağlamlığıdır. Binanız sağlam değilse yapacağınız tüm hazırlıklar boşa gider. Binaların özellikle İstanbul gibi deprem riski yüksek olan yerlerde depreme dayanıklı olması ilk koşulumuz olmalıdır. Bir inşaat mühendisi binayı yaparken, mimar tasarımı hazırlarken, içerisinde insanların yaşayacağını, olası bir depremde zarar görülmemesi gerektiği bilinciyle yapmalıdır” dedi.
“İstanbul’da bir deprem olacak demek yeni bir şey bulmak değil” Deprem kâhini diye anılan Frank Hoogerbeets: " 21 Şubat'ta büyük bir deprem olacağını tahmin ettim. Benim öngördüğümden biraz daha geç, Ekvador'da 7,5-7,7 arası deprem meydana geldi” dedi.
Frank Hoogerbeets’ın yaptığı bu açıklama üzerine, İstanbul’da deprem tehlikesinin olduğunu zaten herkes biliyor diyen Yılmaz, “2002 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı bir master deprem planı var. O planda, önümüzde ki 33 yıl içerisinde İstanbul’da büyük bir deprem olma olasılığı yüzde 65 ile ifade edilmiş. Bunu zaten 20 yıl önce yapılan açıklamada söylediler. Marmara Denizi de bu konu üzerinde dünyada en çok araştırmaları yapılan konumlardan biri. Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın buradan geçen kolu var bunu da hepimiz biliyoruz. Şimdi elimizde bu kadar veri varken İstanbul’da bir deprem olacak demek yeni bir şey bulmak değil” şeklinde konuştu.
(DŞ-
Türkiye’nin deprem sorununu ele alan panel
İLGİLİ VİDEOLAR
Beşiktaş, Umut Meraş'ı kadrosuna kattı
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Gümrük kapılarında kaçakçılığa geçit yok
28 Ağustos 2021 Cumartesi
AKUT'tan gönüllülerine gerçeği aratmayan arama ve kurtarma eğitimi
28 Ağustos 2021 Cumartesi
İnönü'nden esinlendi, evini Atatürk portreleri sergisine çevirdi
28 Ağustos 2021 Cumartesi
Antalya'da sezonun ilk domates fidanları toprakla buluştu
28 Ağustos 2021 Cumartesi
Kars’ta 2 milyon sazan yavrusu göllere bırakıldı
27 Ağustos 2021 Cuma
6 bin 500 adet saman balyası küle döndü
26 Ağustos 2021 Perşembe
Morutan resmen Galatasaray'da
25 Ağustos 2021 Çarşamba
Müzisyenlerden Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakan Ersoy’a teşekkür
25 Ağustos 2021 Çarşamba
Fuar alanlarında büyük veri toplamayı sağlayacak yazılım geliştirildi
25 Ağustos 2021 Çarşamba