Türkiye'nin heykelleri İskenderun'da üretiliyor

yapılan heykellerden görüntü
-Emrah Ateşli'nin heykel yaparken çalışmasının görüntüleri
-meral hocanın çalışmasının görüntüleri
-Emrah Ateşli ile röp.
-Meral hanım röp.

( HATAY ) - İskenderunlu heykel sanatçılarının yaptıkları heykeller, Türkiye'nin farklı şehirlerinin simgeleri haline geliyor HATAY

- Hatay'ın en büyük sanat atölyesinde 20 yılı aşkın süredir heykel sanatını icra eden Meral Aran Kaysı ve Emrah Ateşli, Türkiye'nin birçok ilinin simgesi olan heykelleri başarı ile yapıyorlar. 30 yıldır heykel sanatı ile ilgilenen Meral Aran Kaysı, evinin bir odasında başladığı heykel sanatına bugün Hatay bölgesinin en büyük atölyesinde devam ediyor. Yanında öğrenci olarak başlayan ve 17 yıldır bu sanata gönül veren Emrah Ateşli ile birlikte Türkiye'nin farklı illerinden gelen heykel siparişlerini başarı ile karşılayan Ateşli ve Kaysı, birlikte çalışmalarını sürdürüyorlar. Resim yapmaya ilgisinin olduğunu ve çocukken tanışarak yanında çalışmaya başladığı Meral Aran Kaysı ile 17 yıldır birlikte çalıştığını ifade eden Emrah Ateşli, heykel sanatına olan aşkını Mustafa Kemal Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü ve Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Heykel Ana Sanat Dalında mastırını yaparak taçlandırdı. Türkiye'nin birçok şehrine anıt heykeller yaptıklarını belirten Emrah Ateşli, en büyük hayalinin ise memleketi Hatay'da bir üniversitede öğretim görevlisi olarak bilgi ve becerisini yeni nesillere aktarmak olduğunu söyledi.

Ateşli, "Çocukluktan beri resim yapıyordum bu süreçte Meral hoca ile tanışıp yanına kursa geldim onun sayesinde üniversiteyi kazandım ve okudum. Günümüzde sanata ve sanatçıya verilen değer ne yazık ki ortada. Ben de Meral hocam gibi topluma ve sanata faydalı öğrenciler yetiştirmek sanata ve sanatçıya katkı sağlamak istiyorum. Bu hayalimi ise kendi şehrimde üniversitede sürdürmek istiyorum" dedi.
"Çiftçi olan babamın resim yapmasından etkilendim" 30 yıldır sanatın içerisinde olan Meral Aran Kaysı ise, çiftçi olan babasının resim yapmasından etkilenerek sanata gönül vermiş. Altı kardeşinin de resim sanatı ile ilgilendiklerini belirten ve resim yaparak bu yola çıktıklarını vurgulayan Meral Aran Kaysı, evin bir odasında başladığı çalışmalarını 17 yıldır Hatay bölgesinin en büyük atölyesi haline gelen sanat galerisinde sürdürdüklerini belirtti.
Kaysı şöyle konuştu: "Türkiye'nin birçok bölgesinde yaptığımız anıt ve heykel çalışmalarımız var. Bronz ve polyester olmak üzere iki çeşit heykel yapıyoruz. Küçük boyutlarda başladığımız heykel çalışmaları şimdi 6-7 metre boyutundaki heykel çalışmalarımızla devam ediyor. Heykel sanatı uzun soluklu ve meşakkatli bir süreci vardır ama yaptığımız eserimizi yerinde gördüğümüzde tüm yorgunluğumuzu unutuyoruz. Adana, Hatay, Şanlıurfa, Gaziantep bölgesinde atölyemiz tek diyebilirim. Biz burada olmamıza rağmen Türkiye'nin birçok bölgesine heykel yapıyoruz. Bu atölyede 11 yıl yağlı boya ve desen kursu verdim, yüzlerce öğrenci geldi geçti bunların içerisinde Emrah 17 yıldır benimle beraber devam etti. Sanata dair büyük bir ilgisizlik var insanın yüreğini acıtan bir durum bu, toplumumuzun geldiği bu durumda gençlerimiz hedefsiz yaşıyorlar, bugünkü gençlik bizim imkansızlıklar içerisinde yürüttüğümüz gençliğe benzemiyor, her türlü imkana rağmen sanattan kopuk bir gençlik var bence gençlerimiz sanatın hangi dalı olursa olsun mutlaka sanatla ilgilenmelidirler."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile