Bursa ' da bir iş adamı tarafından üretilen Türkiye ' nin ilk yerli denizaltısı mavi sulara indi.Bursa ' da Türk Denizaltı Sanayi (TURKSUB), tarafından üretilen ilk yerli denizaltının tanıtımı Mudanya ' da yapıldı. 10 kişilik bir ekibin, 2 seneye boyunca üzerinde çalıştığı yüzde yüz yerli denizaltısını Adrenalin Scuba Doo, mavi sulara indi. Yaklaşık 1 buçuk saat şarjı giden Scuba Doo, denizin 25 metre derinliğine inebiliyor. 5 ileri ve 2 geri vitese sahip motor olmasına rağmen firma yetkilileri Scuba Doo ' nun hızını gezi maksatlı olduğu için suyun altında bir dalgıcın hızına göre sabitledi. Yaklaşık 2.5 deniz mili hızla gidebilen Scuba Doo ' dan firma günde 3 tane üretebiliyor. Yurt dışından 20 bin dolara getirilen denizaltının fiyatı 5 bin dolar olacak. Yurt dışında 20 dakikalık kiralık ücretinin 79 Euro olduğu öğrenilirken, Türkiye ' de ise 30-45 dakika arasının 100 dolara kiralanması bekleniyor.
' DALIŞ KORKUSUNU GİDERMEK İÇİN BU ÜRÜNÜ GETİRDİK '
Denizaltı ile ilgili bilgiler veren firma sahibi Burçin Doğan, “Bu dünyada var olan bir cihazdı. Biz bu cihazın Türkiye ' de olmadığını fark ettik, 94 yılında Amerika ' da bu cihaz üretilmiş. Fakat Türkiye pazarına hiç girmemiş. Biz bunu alıp, Türkiye ' ye getirmek istediğimizde çok büyük maliyeti olduğunu hissettik. Biz bunu kendimiz üretebilirimiyiz diye düşündük. Bu cihazı fikir sayesinde ürettik. Üzerinde 2 yıldır ar-ge çalışmalarımızla birlikte bu aşamaya kadar geldik. Şuan günde 3 tane üretebilecek kapasitedeyiz. Dalış turizmine bir alternatif getiririz diye umuyoruz. Görüştüğümüz yerler var. Bunlar olumlu yaklaşıyor. Biz bu ürünü dalış korkusunu gidermek için getirdik. Yüzme bilmeyen veya az yüzebilen insan suyun altına girmekten ürkebiliyor” dedi.
' İKİ PARMAĞI ÇALIŞAN HERKES BU ALETE BİNEBİLİR '
Denizaltının teknik özelliklerinden bahseden Doğan, “Alette omuza kuru ortam var. Öndeki oksijen tüpünden serbest bir hava akışı sağlıyor. Sonra bir atmosfer basıncı oluşuyor. İçinde bir elektrik motorumuz var. Elektrik motorunun çevreye hiçbir zararı yok. Tamamen kapalıdır. Dümen kanatlarımız ve palamız var. Suyun altında yatay hareket ettiğimiz gibi yukarı-aşağı hareket edebiliyoruz. Dalışlarda 5 metre uygun görülüyor. Yoldan geçen adamın deneme dalışı için 5 metre uygun görülüyor. Bunda da bir denge şamandırası kullanıyoruz ve alet 5 metrede asılı kalıyor. Suyun üzerine yükselirken, altına inmesini kesiyoruz. Altında ağırlık merkezi var. Ağırlık merkezi aşağıya kaçmaya çalışırken, kafanın üzerindeki oksijen yukarıya çıkmaya çalışıyor. Bu yüzden alet dengede kalıyor. Serbest hava akışı da var. İçindeki kullanıcı ağzında cihaz olmadan serbest şekilde nefesini alabiliyor. İki parmağı çalışan herkes bu alete binebilir” dedi.
Türkiye’nin İlk Yerli Denizaltısı Mavi Sulara İndi
İLGİLİ VİDEOLAR
Keçiören, 30 Ağustos Zafer Bayramını özel çocuklarla kutladı
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Özel bireyler, deniz festivalinde doyasıya eğlendi
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Adrenalin ve macera dolu ralli yarışı sona erdi
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Samandağ açıklarında yunuslardan görsel şölen
26 Ağustos 2021 Perşembe
Dünyaca ünlü sahil açık hava oteline döndü
26 Ağustos 2021 Perşembe
Bozok yaylasında yüzme bilmeyen çocuk kalmayacak
26 Ağustos 2021 Perşembe
Erzurumlu çocuklar yüzmeyi açık hava yüzme havuzlarında öğreniyor
26 Ağustos 2021 Perşembe
Mevsimlik tarım işçilerinin çocukları ilk kez havuzla buluştu
25 Ağustos 2021 Çarşamba
Göl kenarındaki umutlu bekleyiş yerini acı feryatlara bıraktı
24 Ağustos 2021 Salı
Tekne ile açıldığı gölde suya atlayan genci arama çalışmaları sürüyor
24 Ağustos 2021 Salı