Türkiye Noterler Birliği Başkanı Cin’in konuşması
-Detay görüntüler
( ANKARA )- Türkiye Noterler Birliği Başkanı Dursun Cin:- “Sisteme katılım zorunlu değil, isteğe bağlı olacak”- “Merkez Bankası denetimli ödeme kuruluşları ya da bankalar sistem içinde yer alacaklar. Alıcı, bu sisteme başvurusunu yapacak, miktarı belirleyecek ve belirlediği miktar alıcının hesabından, emanet hesaba bloke edilecek”- “Sitem 1 Şubat itibariyle hizmete açılacak” ANKARA
- Türkiye Noterler Birliği Başkanı Dursun Cin, “Zaman zaman tarafları mağdur eden dolandırıcılıklar yaşandığı görünüyor. Örneğin; EFT yapıldığı söyleniyor, daha sonradan bakıldığında hesapta para olmadığı görünüyor. Ayrıca nakit para taşımanın getirdiği riskleri de bu sistem ortadan kaldıracak. Sistem 1 Şubat itibariyle hizmete açılacak” dedi.
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, taşıt alım satımında ‘Güvenli Ödeme Sistemi’nin kurulması ve işletilmesi konusunda Türkiye Noterler Birliği’nin yetkilendirilmesine yönelik protokol anlaşmasının ardından Türkiye Noterler Birliği Başkanı Dursun Cin, açıklamalarda bulundu.Türkiye Noterler Birliği Başkanı Cin, ‘Güvenli Ödeme Sistemi’nin işleyişi ve tarafların yapması gerekenler konusuna açıklık getirdi. Cin, alım satım işlemi tamamlanana kadar alıcının ödeyeceği paranın emanet bir hesapta bekletileceğini belirterek, “Biliyorsunuz 2’nci el araç alım satımları noterliklerde yapılıyor. Noterliklerde yapılan araç alım satımlarında bugüne kadar elden nakit ödeme, banka havalesi gibi uygulamalarla ödeme yapılıyordu. Taraflar isterse bu tür ödemeler ortadan kalkacak. Bu konuda Merkez Bankası denetimli ödeme kuruluşları ya da bankalar sistem içinde yer alacaklar. Alıcı, bu sisteme başvurusunu yapacak, miktarı belirleyecek ve belirlediği miktar alıcının hesabından, emanet hesaba bloke edilecek. O hesaptaki paraya, işlem bitinceye kadar hiçbir kimse müdahale edemeyecek. Daha sonra noterliğe gelecekler, noterde alım satım işlemi gerçekleşecek. İşlem bittikten sonra noter, aracı kuruluşa, ödeme yapan kuruluşa, işlemin bittiğini sistem üzerinden bilgilendirecek. Aracı kuruluş da o hesaptaki parayı, satıcının hesabına aktaracak. Sistem böyle işleyecek” ifadelerini kullandı.Sistemin kullanılmasının zorunlu olmadığını söyleyen Cin, alım satım işlemleri sırasında sistem kullanılırsa; dolandırıcılık ve nakit para taşıma riskinin ortadan kalkacağını aktardı. Sistemin 1 Şubat itibariyle hizmete açılacağının haberini veren Cin, “Sisteme katılım zorunlu değil, isteğe bağlı olacak. Temel amaç dolandırıcılığın önüne geçmek. Adalet Bakanı da açıklamıştı, zaman zaman bu tür işlemlerde, günde yaklaşık 30 bin işlem yapılıyor. Yılda da 8-9 milyon işlem yapılıyor. Zaman zaman tarafları mağdur eden dolandırıcılıklar yaşandığı görünüyor. Örneğin; EFT yapıldığı söyleniyor, daha sonradan bakıldığında hesapta para olmadığı görünüyor. Ayrıca nakit para taşımanın getirdiği riskleri de bu sistem ortadan kaldıracak. Sitem 1 Şubat itibariyle hizmete açılacak” açıklamasında bulundu.
Türkiye Noterler Birliği Başkanı Cin: “Hesaptaki paraya, işlem bitinceye kadar hiçbir kimse müdahale edemeyecek”
İLGİLİ VİDEOLAR
500 bin TL değerindeki ziynet eşyasını almak üzereyken suçüstü yakalandı...O anlar kameralara yansıdı
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Beşiktaş, Umut Meraş'ı kadrosuna kattı
30 Ağustos 2021 Pazartesi
- Hakkında 13 yıl 9 ay hapis cezası olan şahıs kimliksiz olarak yakalandı
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Gümrük kapılarında kaçakçılığa geçit yok
28 Ağustos 2021 Cumartesi
İnönü'nden esinlendi, evini Atatürk portreleri sergisine çevirdi
28 Ağustos 2021 Cumartesi
Antalya'da sezonun ilk domates fidanları toprakla buluştu
28 Ağustos 2021 Cumartesi
Öğrenci ve velilere 'kapora dolandırıcılığı' uyarısı
28 Ağustos 2021 Cumartesi
Dogecoin mağduru avukatı Keskin: 'Thodex'ten daha büyük bir dolandırıcılık'
27 Ağustos 2021 Cuma
Kars’ta 2 milyon sazan yavrusu göllere bırakıldı
27 Ağustos 2021 Cuma
Siber dolandırıcılık operasyonunda yakalanan 20 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı
26 Ağustos 2021 Perşembe