- Meyvelerden detay görüntüler - Yemeklerin hazırlanışı - Yemeklerden detay görüntüler - Aşçı Enis Özdoğan ile röportaj - Aile hekimi Çağlar Sağlam ile röportaj - Samsun lu aşçı Enis Özdoğan, kavun ve ayva dolmasından kuru erikli et yahniye, yenidünyalı köfteden kuru kayısı, kuru üzüm, incir ve bademin kullanıldığı ballı mahmudiyeye kadar Osmanlı mutfağında yapılan, unutmaya yüz tutmuş pek çok lezzeti yaşatıyor - Aşçı Enis Özdoğan:"Domates, biber, patates gibi sebzelerle Anadolu, Avrupa'da olduğu gibi Amerika'nın keşfinden sonra tanışıyor. Bu nedenle özellikle Osmanlı mutfağında meyvelerin yemeklerde kullanıldığını görüyoruz"SAMSUN (AA) - FATİH MEHMET KÜRKÇÜ - Osmanlı mutfağında yemeklerde sıkça kullanılan meyveler, artık yemeklerden ayrı tüketilse de Samsun lu aşçı Enis Özdoğan, bu lezzetleri yaşatmaya çalışıyor.Kavun ve ayva dolmasından kuru erikli et yahniye, yenidünyalı köfteden kuru kayısı, kuru üzüm, incir ve bademin kullanıldığı ballı mahmudiyeye kadar pek çok lezzet, Anadolu ve Osmanlı padişahlarının sofralarını süslerken, Özdoğan, mutfağında birbirinden renkli, unutulan meyveli yemekleri yaşatmak için çaba harcıyor.Özdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Osmanlı mutfağında meyvelerin yemeklerde sıkça kullanıldığını belirterek,"Anadolu topraklarına, bugün yemeklerin vazgeçilmezi olan bazı sebzeler, sonradan geldi. Bu dönemde yemekler çeşitlendirilirken meyveler kullanılırdı." ifadelerini kullandı."Domates, biber, patates gibi sebzelerle Anadolu, Avrupa'da olduğu gibi Amerika'nın keşfinden sonra tanışıyor. Bu nedenle özellikle Osmanlı mutfağında meyvelerin yemeklerde kullanıldığını görüyoruz" diyen Özdoğan, şöyle devam etti:"Anadolu'da da bu böyle. Sarayda mutfağa çok önem verilirdi. Saray mutfağında ayvadan eriğe, elmadan kavuna pek çok meyve yemeklerde kullanılıyor. Bazı kaynaklarda Fatih Sultan Mehmet'in kavun dolmasını çok sevdiğinden bahsediliyor. Bu yemeklerin pek çoğu bugün unutulmuş durumda."Müşterilerinin, ilk etapta yemeğin içinde meyve gördüklerinde şaşırdıklarını, ancak yediklerinde hoşlarına gittiğini dile getiren Özdoğan, "Önce, meyvenin tatlı ve ekşiliği ile etin bir arada lezzetli olmayacağını düşünüyorlar. Tattıklarında ise beğeniyorlar. Ne yazık ki elimizde net bir ölçü yok. Ben de deneme ve yanılma ile tatları dengeleyerek yemekleri pişiriyorum. Tatlı meyve ile içine kattığınız karabiber ve çeşitli baharatları öyle ayarlamalısınız ki o meyvenin ekşiliği veya tatlılığıyla içine koyduğunuz biberin acılığı birbirini dengeleyebilsin." diye konuştu.
Özdoğan, müşterilerinin meyveli yemekleri tattıktan sonra bu yöndeki taleplerinin de arttığını sözlerine ekledi.Restoranın sürekli müşterilerinden aile hekimi Çağlar Sağlam, meyvelerin yemek içinde kullanılmasının farklı lezzetler oluşturduğunu belirtti.
Sağlam, "Yenidünya, erik ve balkabağı gibi meyveler yemeklerin içinde değişik lezzetler verebiliyor. Bence çok başarılı. Unutulmuş lezzetler bunlar. Mutfağa değişik lezzetler ve tatlar katmak gerekiyor. Sürekli aynı şeyleri yememiş oluyoruz." ifadelerini kullandı.
Unutulan meyveli yemeklerle sofraları renklendiriyor - SAMSUN
İLGİLİ VİDEOLAR
115 ülkeye ihraç edilen kuru kayısıda hedef Uzak Doğu ve Brezilya’ya ihracatı arttırmak
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Çanakkale’de ‘150. Yılında Osmanlı Belgeleri Işığında Troya Kazıları’ sergisi açıldı
27 Ağustos 2021 Cuma
14. yüzyılda Sultan Orhan Gazi'nin yaptırdığı camiden geriye sadece ahşap parçaları kaldı
26 Ağustos 2021 Perşembe
Eyüpsultan Mezarlığı’nda dikkat çeken mezar taşı
26 Ağustos 2021 Perşembe
Malatyalılardan 'kayısı bizim' tepkisi
22 Ağustos 2021 Pazar
'Asrın projesi' ile Karadeniz’in kapıları ticarete açılacak
19 Ağustos 2021 Perşembe
Dr. Ahmet Özyalçın: 'Okullarımızın açılması yapacağımız aşıya bağlı'
9 Ağustos 2021 Pazartesi
KAYSERİ - Genç öğretmen tarihi yaşatarak öğretiyor
24 Temmuz 2021 Cumartesi
MALATYA - AB tescilli Malatya kayısısı 115 ülkede damakları tatlandırdı
23 Temmuz 2021 Cuma
‘En iyi yaş kayısı’ yarışması yapıldı
17 Temmuz 2021 Cumartesi