Üreticiler çiğ süt fiyatında artış bekliyor - BALIKESİR
: - İşletmeden detaylar - Büyükbaş hayvanlar - Bigadiç Sütü Üreticileri Birliği Başkanı Murat Değer ile röportaj - Süt üreticisi Kamber Kanık ile ropörtaj - Süt sağımı Üreticiler çiğ süt fiyatında artış bekliyor - Ulusal Süt Konseyi'nin ocak ayında belirlediği ve 1 Şubat'tan bu yana uygulanan 1,53 liralık fiyatın artık maliyeti karşılamadığını ifade eden üreticiler, 1,80 - 1,90 lira fiyat talep ediyor - Bigadiç Sütü Üreticileri Birliği Başkanı Murat Değer: - "Üretici 1 litre süt ile ancak 1 kilogram yem alabiliyor. Konseyin bir an önce toplanıp Avrupa'da olduğu gibi 1 litre süt ile 1,3 kilogram yem alacak şekilde fiyat vermesi gerekiyor" - Süt üreticilerinden Kamber Kanık: - "Yaz dönemine girdik ancak saman fiyatları beklediğimiz kadar düşmedi. Maliyetler düşmediği için bizim kar oranımız iyice düştü. Şu an Ulusal Süt Konseyi'nin yeni fiyatı açıklamasını bekliyoruz"BALIKESİR (AA) - Girdi maliyetlerinden yakınan çiğ süt üreticileri, Ulusal Süt Konseyi'nden fiyatın artırılmasını bekliyor.Konseyin ocak ayında belirlediği ve 1 Şubat'tan bu yana uygulanan 1,53 liralık fiyatın artık maliyeti karşılamadığını ifade eden üreticiler, 1,80 - 1,90 lira fiyat talep ediyor.Günlük yaklaşık 280 ton inek ve 20 ton keçi sütü üretilen Balıkesir 'in Bigadiç ilçesinde, 3 bin civarında aile bu işten geçimini sağlıyor.Bigadiç Sütü Üreticileri Birliği Başkanı Murat Değer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üreticilerin yem ve süt paritesini, 1 litre süt 1,3 kilogram yem alacak şekilde hesapladıklarını belirtti.
Yılın başında, litresi 1 lira 53 kuruş ile bu paritenin yakalandığını ve Avrupa normlarıyla eşit seviyeye ulaşıldığını ifade eden Değer, haziran ayında toplanması gereken Ulusal Süt Konseyi'nin henüz toplanamadığını ve şu an itibariyle yeni fiyat açıklanmadığı için üreticinin sütü mevcut fiyat üzerinden sattığını dile getirdi.Değer, şubat ayından bu yana, saman, silaj ve yem fiyatlarının yükselmesiyle girdi maliyetlerinin arttığını belirterek, "Yılın başında Ulusal Süt Konseyi sütün litre fiyatını 1,53 olarak açıklamıştı. O dönemde yem fiyatları bugüne göre kabaca yüzde 30 daha ucuzdu. Aradan geçen zaman zarfında, yem, gübre, mazot fiyatlarının artmasıyla girdi maliyetlerimiz yüzde 30 civarında arttı. Ancak hala Ulusal Süt Konseyi toplanmadığı için litre fiyatı 1,53." diye konuştu.
Konseyin haziran ayında toplanıp, 1 Temmuz itibariyle yeni fiyatın hayata geçirilmiş olması gerektiğini ifade eden Değer, şunları kaydetti:"Üretici 1 litre süt ile ancak 1 kilogram yem alabiliyor. Konseyin bir an önce toplanıp Avrupa'da olduğu gibi 1 litre süt ile 1,3 kilogram yem alacak şekilde fiyat vermesi gerekiyor. 1,53 üzerinden yeni fiyatımızı hesaplarsak, yani yüzde 30 maliyet artışını üzerine eklersek bu 1 lira 80 kuruş ila 1 lira 90 kuruş civarına denk geliyor. 1 lira 90 kuruş olur ve bundan soğutma bedelini çıkarırsak üreticinin eline 1 lira 80 kuruş geçer. Mevcut şartlarda üreticinin eline 1 lira 44 kuruş geçiyor."Değer, ilçede hemen her hanenin süt üreticisi olduğunu vurgulayarak, günlük yaklaşık 280 ton inek ve 20 ton keçi sütü üretimiyle 3 bin civarında ailenin bu işten geçimini sağladığını bildirdi. - "Sütün 2 lira civarında olması gerekiyor"İlçedeki süt üreticilerinden Mehmet Gök (60) de ailesinin en az 60 yıldır süt üretimi yaptığını, kendisinin de 45 yıldır işin başında olduğunu aktardı.Sanayicinin sütü alırken kaliteye önem verdiğini, kendilerinin de kaliteyi tutturmak için hayvanları besin değeri yüksek yemlerle beslemeleri gerektiğini anlatan Gök, para kazandıkları taktirde bunu sağlayabildiklerini dile getirdi.Gök, gelinen noktada karlarının azaldığını ve yeni fiyatın bir an önce açıklanıp hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Bizim şu an para kazanmamız için 1 kilogram sütün 1,5 kilo yem alması gerekiyor. Yani sütün 2 lira civarında olması gerekiyor. Bu şekilde Avrupa fiyatlarını tekrar yakalarız. Benim 100'ün üzerinde sağmal hayvanım var günlük 2 ton süt üretiyorum" ifadelerini kullandı. - "Saman fiyatları beklediğimiz kadar düşmedi"Üretici Kamber Kanık (37) da girdi maliyetlerinin arttığını, konseyin buna göre bir fiyat açıklaması gerektiğini söyledi.
Beslediği yaklaşık 30 büyükbaş hayvandan günlük 600 litre süt aldığını aktaran Kanık, "Ocak ayında yemin çuvalı 52 liraydı şu an 69 lira. Yaz dönemine girdik ancak saman fiyatları beklediğimiz kadar düşmedi. Maliyetler düşmediği için bizim kar oranımız iyice düştü. Şu an biz Ulusal Süt Konseyi'nin yeni fiyatı açıklamasını bekliyoruz. Tahmini olarak beklentimiz 1,8 ile 1,9 lira civarında olması." dedi.
İLGİLİ VİDEOLAR
- Kolombiya’da polis merkezine bombalı saldırı: 14 yaralı
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Kayseri’de ‘Aspir’ hasadı başladı
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Anadolu’nun yıldızları Aksaray’da buluştu
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Trenin çarptığı 8 büyükbaş hayvan telef oldu
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Gümüşhane’de 2 ev ve ahır küle döndü
29 Ağustos 2021 Pazar
Gümüşhane’de 2 ev ve ahır küle döndü
29 Ağustos 2021 Pazar
Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi, deprem ve pandemide hem şehrin hem de bölgenin lokomotifi oldu
26 Ağustos 2021 Perşembe
Selden etkilenen çiftçilere 89 büyükbaş hayvan gönderdiler
25 Ağustos 2021 Çarşamba
Sudan Hayvancılık Bakanı Abdunnebi’ den TÜKETBİR Başkanı Tunç’ a ziyaret
25 Ağustos 2021 Çarşamba
Antalya ve Muğla'daki afetzedelere hayvan ve yem bağışı
25 Ağustos 2021 Çarşamba