MANİSA OVASI DETAY
-MÜJGAN ŞENAY DETAY
-MÜJGAN ŞENAY RÖPORTAJ
-MANİSA BAĞLARI DRONE DETAY
( MANİSA -ÖZEL)- Manisa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Müjgan Şenay:- “Gelecek dönemde başarıyı elde etmenin yolu özellikle çiftçilerin örgütlenmesinden geçecek”- “Git gide yaşlanan bir çiftçi kesimimiz var. Dışarıdan alınmış bir takım modelleri de ülkemize uyarlayacak şekilde oluşturulacak birlikler ve kooperatiflerle yapılabileceğini düşünüyoruz”- “İthal ürünler yerine üreticimiz desteklenmeli”- “Bizim zeytinimizin ve zeytinyağımızın aroması dünyaca benimsenmiş ve bilinen bir aromadır”- “Bizim dünyaca bu kadar ünlü olan zeytinimizi zeytinyağımızı bence biz burada daha çok ön plana çıkarıp, düşük maliyetlerle üreterek yurtdışına göndererek kalitemizi ortaya koymalıyız yada bu aromamızı ön plana çıkarmalıyız ki onlar bize gelsinler” MANİSA
- Türkiye’nin en önemli tarımsal merkezlerinin başında gelen Manisa’daki üreticilerin yaşadığı sorunlara çözüm aramaya devam ettiklerini kaydeden Manisa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Müjgan Şenay, başarıyı elde etmenin yolunun özellikle çiftçilerin örgütlenmesinden geçeceğini söyledi.
Şenay ayrıca birçok ürünün ithal edilmesi yerine yerli üreticilerin desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Aralık ayının sonunda yapılan genel kurulla Manisa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanlığına seçilen Müjgan Şenay her zaman olduğu gibi bundan sonra da sektörün sorunlarına yönelik detaylı çalışmalar yapacaklarını belirtti.
Şenay, “Bizim bu seneki hedeflerimizin içerisinde özellikle mühendislerimizi ve çiftçilerimizi bir araya getiren, çiftçilerin örgütlenmesi ve onların çalışmalarını destekleyecek bir takım çalışmalarda ortak işbirliği içine girmemiz gerektiği konusuna ağırlık vereceğiz. Gelecek dönemde başarıyı elde etmenin yolu özellikle çiftçilerin örgütlenmesinden geçecek. Çünkü git gide yaşlanan bir çiftçi kesimimiz var. Dışarıdan alınmış bir takım modelleri de ülkemize uyarlayacak şekilde oluşturulacak birlikler ve kooperatiflerle yapılabileceğini düşünüyoruz. Bununla ilgili ortak çalışmalar yürüteceğiz. Bunun dışında mühendislerimizin problemleriyle ilgili, sektörel sorunların üstünde duracağız. Bölgemizdeki, üzüm, belki bir parça pamuk devreye girecek inşallah, mısır gibi bunların ekim alanları, problemleri ve bunların çözüm önerileriyle ilgili mutlaka görüşlerimiz olacaktır. Bunlarla ilgili çalışmalarımız devam edecek” dedi.
Özellikle tarım alanlarında bir takım sıkıntılar yaşandığına dikkat çeken Şenay, “Tarımsal alanlarda bölgemizde maalesef otoyolların ve benzeri yapıların geçmesiyle ilgili bir takım sıkıntılarımız var. Bu sıkıntılardan çiftçimiz de ciddi anlamda etkileniyor. Belki üretim planlarının olmaması sebebiyle üreticilerimiz ne ekeceğini yada o yılın hangi üründe para getireceğini bilemediğinden dolayı yaşadığı bir takım sıkıntılar var. Fiyatlardaki dalgalanmalar ciddi anlamda çiftçimizi etkiliyor. İnşallah önümüzdeki yıllarda 2018 sezonu inşallah bunların çok sıkıntılı olmadığı süreçleri getirir diye umut ediyorum. Mühendisler olarak her zaman için çiftçilerimizin yanında bu süreçte onların arkasında olacağımızı belirtmek istiyorum” şeklinde konuştu.
“İthal ürünler yerine üreticimiz desteklenmeli” Son zamanlarda birçok ürünün ithal edildiğini ve bunun ülkedeki üreticileri daha zora soktuğunu ifade eden Şenay şunları söyledi: “Zeytinyağının Tunus’tan ithal edilecek olması tabi ki bizim görüşümüze göre üreticilerimiz açısından sıkıntılı bir durum neden? Bundan önce de biliyorsunuz nohut, buğday, mercimek gibi ürünleri yurtdışından aldık ama bunları almamızla beraber yerli üretimde ciddi anlamda düşüşler gerçekleşti. Bu bize göre zeytinde de oluşabilecek bir sıkıntı. Maliyetleri ülkemizde çok yüksek olan ürünler bunlar. Önemli olan aslında onları ithal etmek değil, çiftçinin maliyetini düşürecek girdileri, düşük maliyetli girdiler sağlayabilmek yada çiftçiye destekleri, hammaddeye destekleri özellikle üretim aşamasındaki destekleri sağlayarak kendi ürünümüzün daha az maliyetle üretilmesini sağlamak bizler için daha doğru olacaktır, üreticimiz için daha doğru olacaktır. Özellikle onların üretim alanlarının artırılması ve artırılan bu üretim alanlarında destekler ve teşvikler verilmesi zeytinyağını dışarıdan almaktan çok daha iyidir ve daha sağlıklıdır diye düşünüyorum. Bizim zeytinimizin ve zeytinyağımızın aroması dünyaca benimsenmiş ve bilinen bir aromadır. Bu aroma iklimle örtüşen bir durumdur. Siz bunu bu bölgeden değil, başka bir bölgeden aldığınızda aynı tat ve lezzeti yakalayamazsınız. Bizim dünyaca bu kadar ünlü olan zeytinimizi zeytinyağımızı bence biz burada daha çok ön plana çıkarıp, düşük maliyetlerle üreterek yurtdışına göndererek kalitemizi ortaya koymalıyız yada bu aromamızı ön plana çıkarmalıyız ki onlar bize gelsinler. Bu sayede de bizim çiftçimiz, bizim üreticimiz daha çok ekim alanlarına sahip olsun .”
Üreticiler sorunlarını kooperatiflerle aşacak
İLGİLİ VİDEOLAR
Üniversiteli Burçin mezun olup çiftçiliğe başladı, ilçedeki ilk mango hasadını yaptı
29 Ağustos 2021 Pazar
Şanlıurfa’da acı telaş sürüyor
28 Ağustos 2021 Cumartesi
CHP lideri Kılıçdaroğlu: “Yangınlarda bir dayanışma kültürü sergilendi”
27 Ağustos 2021 Cuma
“Zeytinin Babası” gözyaşlarıyla son yolculuğuna uğurlandı
27 Ağustos 2021 Cuma
Ayancık'ta sel sonrası araba mezarlığı görüntülendi
27 Ağustos 2021 Cuma
Bu mezarlar kolaylığı ile dikkat çekiyor
27 Ağustos 2021 Cuma
Nakliyecilerden tomruk iddialarına yanıt: “Algı operasyonu”
26 Ağustos 2021 Perşembe
Dünyaca ünlü resimleri canlandırıp fotoğraflarını çekiyor
26 Ağustos 2021 Perşembe
Samsun'da Ayçiçeği hasadı başladı
26 Ağustos 2021 Perşembe
-Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Başkan Zolan’a ödül
25 Ağustos 2021 Çarşamba