Kharkov-İstanbul seferini yapan uçağı kaçırmaya çalışan Artem Kozlov, adliyeye sevk edildi.Kozlov'un Kiev'deki hükümet karşıtı eylemlere katıldığı ve Ukrayna polis kayıtlarında sabıkalı aktivist olduğu ortaya çıktı.

Ukrayna'dan İstanbul'a gelen yolcu uçağını ‘bomba var' diyerek kaçırmaya teşebbüs eden, ancak başarılı olamadan yakalanan 45 yaşındaki Ukraynalı Artem Kozlov'un İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ndeki sorgusu ardından adliyeye sevk edildi. Kozlov'un Kiev'deki hükümet karşıtı eylemlere katıldığı ve Ukrayna polis kayıtlarında sabıkalı aktivist olduğu ortaya çıktı. Ayrıca zanlıya ait alınan kan ve kıl örneklerinde Yenibosna'da bulunan Adli Tıp Kurumunda yapılan incelemelerinin ardından alkol ve ya uyuşturucu gibi bir maddeye rastlanmadığı öğrenildi.

İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde sorgulanan zanlının ilk ifadesinde, ülkesinde ve Rusya'daki tutukluların serbest bırakılması için uçağı kaçırmaya çalıştığını söylediği öğrenildi.

Vali Mutlu'dan Kaçırılan Uçak İçin Son Dakika Açıklaması

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, hava korsanının yapılan operasyonla ilgili detayları anlattı. Mutlu operasyonun silah kullanılmadan gerçekleştirildiğini belirtti...
Kharkov-İstanbul seferini yapan uçak, üzerinde bomba olduğunu söyleyen bir yolcu tarafından Soçi'ye yönlendirilmek istendi. Korsanın kokpite girmesini engelleyen pilotlar, uçağı Sabiha Gökçen Havalimanı'na indirdi. Teslim ol çağrılarına olumsuz yanıt veren korsana karşı operasyon yapıldı. Operasyon sonucu korsan etkisiz hale getirildi.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, yolcuların uçaktan boşaltılmasının ardından korsanın etkisiz hale getirdiğini belirterek, “Şuanda hava korsanı emniyetimizin gözetimindedir. Operasyon tamamlanmıştır” dedi.

Vali Mutlu yaptığı açıklamada; 'Saat 18 itibariyle Sabiha Gökçen Havaalanı'nda Pegasus yollarına ait Ukrayna-Sabiha Gökçen seferini yapan uçak bir hava korsanı tarafından indirildi. Çerkes yurttaşlara yönelik herhangi bir açıklaması olmadı' dedi.

Bu akşam saatlerinden itibaren yaşanan hava korsanı krizi bitti. Vali Mutlu yaptığı ilk açıklamada, Hava korsanının Soçi'ye gitme isteği üzerine, pilot ve mürettebatın uçağın İstanbul'a inmesini sağladığını açıkladı.

Mutlu “Başta Emniyet Müdürlüğü olmak üzere üzere bir kriz merkezi masası oluşturarak olayı kontrol etmeye başladık. Uçakta hava korsanının yalnız olup olmadığından, söylediği gibi yanında bomba olup olmadığına kadar tüm detaylar araştırıldı ve şahsın kendisiyle ilgili çok detaylı bir araştırma yaptık. Bu esnada havaalanı trafiğini geçici olarak kapattık. Müzakereler sonucunda oluşturulan güvenle, önce çocuk ve kadınları tahliye etme isteğimizi mümkün kıldık ve mürettebatla baş başa kalmasını temin ettik. Bu arada Özel Harekât Timleri, uçağın uygun noktalarından giriş yaparak yolcuların tahliyesini gerçekleştirdi ve korsanı etkisiz hale getirdiler.” açıklamalarında bulundu.

Hava korsanının gözetim altında olduğunu ifade eden Vali Mutlu, “Kimse, hiçbir zarar görmeden kurtarılmıştır. Emniyete bağlı tüm birimlerimiz, İçişleri Bakanlığımız ve tüm birimleri ve kriz masasındaki tüm arkadaşlarımız çok başarılı bir operasyon yaptı. Üzücü bir olaydı, şehrimizde yaşanması da bizi üzmüştür. Fakat yetkili birimlerimiz ne kadar yetenekli ve bilgili olduklarını net olarak gösterdiler, kendilerini yürekten kutluyorum. Bu operasyon yüzünden üzüntü duyan herkese geçmiş olsun diyorum.” şeklinde konuştu.

Vali Mutlu hava korsanı ile ilgili sorulan sorular üzerine ise “Üzerinde bir bomba yok. Sarhoş olduğu yönündeki tüm bilgileri aldık, ruh sağlığı yerinde midir, akli melekeleri tam mıdır, bu bilgileri aldık. Alkollü olduğu konusunda herhangi bir bilgi bize ulaşmadı. Alkol almamakla birlikte, farklı şeyler içmiş olabilir.” dedi.

Hava korsanının taleplerinin sorulması üzerine ise “Özellikle kendi ülkesinden yetkililerle görüşmek istedi. 45 yaşında bir Ukraynalı. Soçi'ye yönlendirme istiyordu oradaki sportif faaliyetlerle ilgili mesaj vermek istiyordu.” diyen Mutlu, korsanın şu an gözaltında olduğunu ve adli makamların gereğini yapacağını iletti.

Hava korsanının silahsız olduğunu da ekleyen Vali Mutlu, hava korsanının boğuşmadan kaynaklanan ufak bir yarası olduğunu da ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile