Ve Kabe Yeni Örtüsüyle

Suudi Arabistan televizyonları Kabe örtüsünün değiştirilmesini canlı yayınladı.
Milyonlarca hacı adayı Arafat'a çıkarken Kabe'nin örtüsü değiştirildi. Sabah namazının ardından görevliler Kabe örtüsü (Kisve) değişimini yaptı.

6 MİLYON DOLARA MAL OLDU

Milyonlarca hacı adayının Arafat'a çıkması ardından bu günün ilk saatlerinde saf ipek kullanılarak dokunan altın işlemeli Kabe örtüsü omuzlarda taşınarak getirildi. 658 metrekare, 14 metre uzunluğunda, 101 santimetre genişliğinde olan gümüş ve altın ipliklerle işlenen, saf ipek olan ve siyaha boyanan Kabe örtüsü toplam 16 parçadan meydana gelirken yaklaşık 6 milyon dolara mal olduğu açıklandı.

450 KİLO İPLİKTEN 658 METREKARE KUMAŞ


Üzerinde'La ilahe illallah Muhammedün Resulullah','Allah Celle Celalühü','Sübhanallahi ve bihamdihi subhanallah El Azim','Ya Hannan, ya Mennan'yazılı 5 parçadan oluşan örtü için her yıl 450 kilo ipek iplikten 658 metrekare kumaş dokundu.

Vinçle yukarı çekilen daha sonra eski örtünün üzerine açıldıktan sonra alttaki örtü çıkarıldı. Örtü değişimini Suudi Arabistan televizyonu canlı yayınladı.

KABE ÖRTÜSÜNÜ OSMANLI HAZIRLIYORDU

Hilafet makamının Osmanlı Devleti'ne geçtiğinden beri Kabe örtüsünü Osmanlı hazırlıyordu. İstanbul'dan Mekke ve Medine'ye yardımları ve armağanları götüren Surre-i Hümâyûn Alayı, halkın da eşlik ettiği törenle, hazırlanan Kabe örtüsünü Mekke'ye ulaştırıyordu.

ÖRTÜNÜN KUMAŞI İTALYA'DAN

Şimdi ise Arabistan'ın sorumluluğunda olan Kabe örtüsünün kumaşı İtalya ve İsviçre'den geliyor. Fabrikada işlenip dokunuyor, ondan sonra da boyama işlemi başlıyor. Boyamadan sonra ise işlenmesi için makinelere gönderiliyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile