Ukrayna'nın çeşitli kesimlerinde Rusçanın resmi dil olmasını öngören yasa görüşülürken mecliste kavga koptu; bir milletvekili kanlar içinde kaldı.

Ukrayna'da muhalefet parlamentoda çıkan yumruklu kavga sonrasında soruşturma açılmasını istedi.Ukraynalı milletvekilleri, ülkenin belli kesimlerinde Rusça'nın da Ukrayna diliyle aynı statüde olmasını göngören yasayı tartışırken başkanlık kürsüsünün önünde kavgaya tutuştu.Televizyon kameralarının hemen önünde meydana gelen olay, gerginlik yaratan bir davranış ya da sözün çaktığı kıvılcımla büyüdü ve vekiller kürsü önünde kavgaya tutuştu.

Ukrayna'nın kritik bir süreçten geçtiğini belirten BBC muhabiri Jonathan Josephs, konu, Rusçaya bazı bölgelerde eşit statü verilmesi olduğunda, gerginliğin kaçınılmaz olduğuna işaret ediyor.Ukrayna, Sovyetler Birliği'nin 1991 yılında dağılmasından sonra bağımsızlığını ilan eden ilk cumhuriyetlerden biri olmuştu. Rusya, ülkenin doğusunda etkisini sürdürdü; Ukrayna'nın batı kesimiyse, yüzünü Batı'ya çevirmiş bölge olarak niteleniyor.

Kavganın odağındaki isimlerden biri olan muhalefet partisi vekili Mykola Petruk, bir boks maçındaymışcasına köşesini canla başla savundu.Ancak başından aldığı yara, gömleğini kan içinde bırakınca hastaneye kaldırıldı.Rusça ile ilgili yasayı Cumhurbaşkanı Yanukoviç'in lideri olduğu siyasi grup destekliyor; muhalefet ise yasanın ülkeyi böleceğini söyleyip karşı çıkıyor.

Ukrayna'nın Avrupa Futbol Şampiyonası'na günler kala bu olay nedeniyle kötü ün kazanacağını belirten BBC muhabiri, şampiyonaya Polonya ile birlikte Ukrayna'nın da ev sahipliği yapacağını hatırlatarak, muhalefet lideri Yulyo Timoşenko'nn yaşadıklarının da ülkenin uluslararası imajını zedelediğine işaret ediyor.

Vekillerin kavgasında kan aktı

Ukrayna Parlamentosu ' nda, Rus dilinin statüsüyle ilgili yasa tasarısının görüşüldüğü sırada iktidar ve muhalefet milletvekilleri yumruk yumruğa birbirine girdi.

Eski Başbakan Yulya Timoşenko ' nun tutukluluğu nedeniyle gergin günler geçiren Ukrayna parlamentosunda bugün de Rus dilinin statüsüyle ilgili yasada iktidarın değişikliğe gitmeyi istemesi muhalefet tarafından tepkiye neden oldu.

Sözlü sataşmalarla başlayan milletvekilleri arasındaki gerginlik kısa bir süre sonra yerini yumruklaşmaya bıraktı. Şu şişeleri dahil olmak üzere ellerline geçen cisimleri birbirlerine fırlatmaya başlayan milletvekillerinden bazıları yaralandı.

İktidar partisi tarafından hazırlanan ve kavgaya neden olan yasa tasarısı ise ülkenin resmi dili olan Ukraynacayı statüsünü korurken, Rus dilinin ise kullanım alanının genişletmesini öngörüyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile