- Venedik Bienali Türkiye Pavyonu'nda “Vardiya” başladı

Türkiye pavyonundan görüntüler
-Ziyaretçilerden detay
-Kerem Piker ile röportaj
-Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı ile röportaj
-Ali Aköz ile röportaj
-Schüco'nun Türkiye Genel Müdürü Can Eren ile röportaj
-Detaylar

( VENEDİK ) VENEDİK

- Venedik Bienali 16. Uluslararası Mimarlık Sergisi'ndeki Türkiye Pavyonu'nun açılışı, Türkiye’den ve dünyadan mimarlık, sanat ve akademi dünyasından pek çok önemli isim katılımıyla 24 Mayıs'ta gerçekleşti. Bu yılki teması Serbestmekân (Freespace) olarak belirlenen Venedik Bienali'nde Türkiye Pavyonu'nun projesi ise “Vardiya” oldu. Projede alışılagelmiş sergi kavramının dışına çıkılarak, 16 ülkeden 122 mimarlık öğrencisine vardiyalarla çeşitli formatlarda içerik üretme alanı oluşturmak amaçlanıyor. Küratörlüğünü Kerem Piker'in üstlendiği Türkiye Pavyonu'nun açılışına İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürü Şaban Karataş ile İletişim Koordinatörü Doğan Güngör, Türkiye’nin Roma Büyükelçisi Murat Salim Esenli ve Venedik Bienali Başkanı Paolo Baratta da katıldı.
Projede yer alan öğrenciler, İKSV'nin 'Açık Çağrı'sına başvuruda bulunanlar arasından seçildi. Türkiye’nin yanı sıra ABD’den Çin’e, Filistin’den Venezuela’ya, Kosta Rika’dan Almanya’ya 16 farklı ülkedeki okullardan Vardiya’ya katılacak öğrenciler on kişilik vardiyalar halinde kurulan atölyelerde film, enstalasyon, maket, fanzin, üç boyutlu baskı gibi pek çok farklı formatta içerikler üretecek. İKSV'nin koordinesinde yardımcı küratörlüklerini Cansu Cürgen, Yelta Köm, Nizam Onur Sönmez, Yağız Söylev ve Erdem Tüzün'ün üstlendiği Türkiye Pavyonu, 25 Kasım tarihine kadar ziyarete açık olacak. “Vardiya”nın küratörü Kerem Piker, mimarlık dünyasının en önemli etkinliklerinden biri kabul edilen Venedik Bienali'ne katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Bu bienalde ülke temsilinin de ötesinde bu mimarlık ortamının içerisinde bir üretici, bir paydaş olarak da yer almak demek. Biz bunu olabildiğince yaygınlaştırmak ve ulaşılabilir kılmak istedik ve proje böyle ortaya çıktı" dedi.
Türkiye Pavyonu'nun organizasyonunu üstlenen İKSV'nin Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı ise, Türkiye Pavyonu'nun açılmadan önce dahi ilginç projesiyle heyecan oluşturduğunu belirterek, Şimdiden katılımımızın çok başarılı olacağını görebiliyoruz. Bütün diğer projelerden farklı olacağını düşünüyorum" diye konuştu.
Projenin eş sponsorlarından VitrA adına söz alan Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu Başkanı Ali Aköz, "Projenin konsept ve süreci çok hoşuma gitmişti ama geldiğimde ne göreceğim konusunda kafamda soru işaretleri vardı. Ancak görünce çok pozitif anlamda şaşırdım, çok güzel olmuş" dedi.
Projenin diğer eş sponsoru Schüco'nun Türkiye Genel Müdürü Can Eren ise, "Genç mimarlara fırsat tanınması ve onların üreticiliklerinden faydalanılması olanağını sağlaması açısından çok ilginç bir proje" şeklinde konuştu.
Bienalde iki haftada bir gerçekleşecek atölyelerin konuları ise sırasıyla şöyle: "Venedik Zamanları (28 Mayıs-3 Haziran); Çocukluğun Geleceği (4-10 Haziran); Serbest Mekân olarak Film Mekân: B-Tipi Korku Filmi (25 Haziran-1 Temmuz); Eleştirel Medya Olarak Mimarlık (9-15 Temmuz); Scarpa’yla Yürüyüşe Çıkmak (16-22 Temmuz); (N)everland (30 Temmuz-5 Ağustos); Cenaze Adası (27 Ağustos-2 Eylül); Yolculuklardan (3-9 Eylül); Venedik: Yüzeyler, Geometriler, Dokular, Renkler (10-16 Eylül); Uçsuz Bucaksız Azınlık (24-30 Eylül); Venedik’i Yeniden Çizmek (1-7 Ekim); Hazine Avı (8-14 Ekim); Retrospektif (15-21 Ekim)"
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile