Venüs, Güneş'in önünden geçti. Türkiye'den de görülen gök olayı, 105 yıl içinde bir daha gerçekleşmeyecek.

Dünya bugün sık rastlanmayan bir gök olayına tanık oldu. Venüs, Güneş ve yerküre ile aynı eksende sıralandı. “Sabah Yıldızı”, önünden geçtiği 6 buçuk saat süresince Güneş 'in üzerine düşmüş siyah bir leke olarak görüldü.

Geçiş hareketi en net Norveç ile Amerika Birleşik Devletleri 'nin Kaliforniya eyaletinde izlenebildi. Bu müthiş gök olayını kaçırmak istemeyenler, yüksek yerlerde teleskop ve röntgen filmi yardımıyla Venüs 'ün geçişini seyretti. Los Angeles 'ta Pavina de Silvaof adlı kadın, buna tanıklık edebilmesi için oğlunun okulu kırmasına göz yumduğunu söylüyor: “Bu, ona evrende neler olup bittiğini gösterebilmek için hayatta bir kez yakalayabileceğim bir fırsat. Bugün bu fırsatı kaçırmayıp saat 10.00 'da burada olabilmek için okulu astık. Sırf ona gezegenler ve güneşi öğretebilmek için.”

Güneş 'e en yakın ikinci gezen olan Venüs 'ün Güneş 'teki iz düşümünün görüleceği bir sonraki tarih ise 2117 yılı. Venüs 'ün Güneş önünden geçişi, Türkiye 'de yerel saatle 07.50 'de sona verdi ve 2 saat 50 dakika gözlemlenebildi.

Venüs Güneş’le Buluştu

Dünya, 112 yıl sonra Venüs ile Güneş' in buluşmasına şahit oldu. Bu astronomi olayı 6 saat 12 dakika sürdü. Türkiye saati ile 08:13 te başlayan olay 14:26' da sona erdi. Avrupa, Asya ve Afrikadan tam olarak izlenebilen geçiş Türkiye' de İstanbul Kandilli Rasathanesi, Ankara Üniversitesi , Antalya' da Akdeniz Üniversitesi Gözlem Evi' nde izlendi. Sonraki geçiş 8 yıl sonra gerçekleşecek.

İLGİLİ DİĞER VİDEOLAR

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile