Adıyaman'da Hedef Bir Milyon Turist

Turizm sezonunun açılmasıyla birlikte Adıyaman'da ki tarihi ve kültürel yapılar ziyaretçilerini ağırlamaya başladı.

Şanlıurfa'nın Göbekli Tepe tarihi yapısını UNESCO Dünya Kültür Kirasına alınıp alınmayacağına karar verecek ekip, Adıyaman'da ki tarihi yerleri gezdi. Almanya Cottbus Üniversitesi Öğretim Üyesi Proje Başkanı Prof. Dr. Klaus Rheidt, Prof. Dr. Leo Schmidt, Dr. Anja Merbach, Dr.Henning Burtwitz, Heidelberg Üniversitesi'nden Dr. Güler Ateş ve dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen öğrenciler Adıyaman'ın tarihi ve kültürel yerlerini gezdi. Adıyaman'da ki tarihi yerleri gören ekip eserlere hayran kaldılar.

Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Ekinci'nin rehberlik ettiği grup ilk olarak Kommagene Uygarlığı'nın beş büyük kentinden birisi olan Perre Antik Kent'e geldi. Burada kaya mezarlarının bulunduğu odalara giren ekip, gördükleri tarihi yapı karşısında şaşkınlıklarını gizleyemediler.

Daha sonra Karakuş Tepesine giden grup buradaki devasa yapıtlar hakkında bilgi aldıktan sonra, Dünya'nın tek kemerli tek köprüsü olan ve yaklaşık 1800 yıldan beri ayakta olan Cendere Köprüsü'nü gezdi. Cendere Köprüsü'nün görkemli yapısını heyeti kendisine hayran bıraktı.

Eski Kahta Kalesi'nin restorasyon çalışmaları nedeniyle ziyarete kapalı olmasından dolayı gelen yerli ve yabancı turistler buraya uğramadan Arsemia Ören Yerine geçiş yapıyor. Burada bulunan heykeller ve yer altına inen ve uzunluğu 178 metre olan tüneller Adıyaman'ın tarihi yapısına ayrı bir gizem katıyor.

Kommagene Krallığı'nın en görkemli eseri olan UNESCO Kültür Mirası Listesinde yer alan 2 bin 206 metre yükseklikteki Nemrut Dağı'na yolculuk yapan grup, yol kenarındaki kar yığınlarını görünce şaşkına döndüler. Yaklaşık 5 metre kalınlığındaki kar, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oldu. Hatıra fotoğrafı çektirenlerin yanında, karda kayan turistlerin zirveye zorlu tırmanış gerçekleştirildi. Metrelerce kar kalınlığının olduğu Nemrut Dağı yolunun aksine zirvenin eteklerinde filizlenen çiçekler baharın zirveye yeni geldiğini gösteriyor.
Nemrut Dağı zirvesinin doğu terasında bulunan devasa heykeller gün yüzüne çıkıp tüm güzelliğini sergilerken, batı terasındaki heykellerin bazıları kar altında. Doğu terasını gezen turistler batı terasına geçince heykellerin bazılarını görebiliyor.

Almanya Cottbus Üniversitesi Öretim Üyesi Proje Başkanı Prof. Dr. Klaus Rheidt, UNESCO listesinde yer alan en önemli eserlerden birisini görmek ve öğrencilere göstermek için Adıyaman'a geldiklerini belirterek, bu eserlerin nasıl korunduğu ve UNESCO'ya nasıl girdiğini öğrencilere anlatmak için geldiklerini söyledi.

Prof. Dr. Klaus Rheidt, ' Nemrut Dağı korunabiliyor fakat çok büyük problemler var. Kar ve donma nedeniyle meydana gelen hasarlar var. Buraları korumak için yeni teknolojiler deneniyor. Burayı korumak çok zor ama bu son gelişmeler çok iyi ve iyi sonuçlar verecektir ' dedi.Öğrencilerde Adıyaman'da ki tarihi yapıların çok ilginç olduğunu, ve çok etkilendiklerini ifade ettiler.

TOPLAM 1 MİLYON TURİST

Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Ekinci, tarihi, kültürel ve inanç turizmiyle birlikte Adıyaman'ın 1 milyon turisti hedeflediğini vurgulayarak, ' Son üç yıldan beri istatistiki çalışmalara çok önem veriyoruz. Zaman zaman turizm hareketliliğinin arttığını, zaman zaman durduğunu görüyoruz. Fakat şunu sevinerek söyleyeyim Adıyaman'da hiçbir zaman ibrenin ucu aşağı doğru inmedi. Her zaman arttı. Bu artıklaş yüzde 30 ila yüzde 50 arasında değişen oranlarda oldu. Öyle zannediyorum ki bu yıl ki artışta bu oranda olacak. Bu yıl inşallah sadece Nemrut Dağı'nda 100 bin çıtasını devireceğiz. Nemrut'la birlikte inanç turizmini işin içersine kattığınız zaman toplu olarak bir milyon turist civarında yerli ve yabancı turisti ağırlamış olacağız ' dedi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile