Eski bakanlardan Hasan Celal Güzel, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in 28 Şubat’ın baş faili olduğunu belirterek, “Şimdi gerine gerine ‘28 Şubat darbe değildir’ diyor. Böyle rezalet olur mu?” dedi.

Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu bünyesinde kurulan 12 Eylül Askeri Müdahalesini Araştırmaya Yönelik Alt Komisyon eski bakanlardan Hasan Celal Güzel’i dinledi. Güzel, toplantı öncesinde gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Türkiye’deki tüm darbeleri yaşadığını ve ‘darbe çocuğu olduğunu’ ifade eden Güzel, “Aradan 50-60 sene geçti bu işten kurtulamadık” dedi.

1960 ihtilalinde yaşının küçük olduğun ancak 12 Mart ve 12 Eylül’e yaşadığını ve 28 Şubat’ta da aktif hale olduğunu belirten Güzel, talep halinde 28 Şubat konusunda savcılara verdiği bilgiler doğrultusunda komisyonu da bilgilendireceğini söyledi.

“28 ŞUBAT’IN BAŞ FAİLİ DEMİREL”
9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in Komisyon üyelerine ‘işiniz zor’ dediğinin hatırlatılması üzerine Güzel, “Kolay bir iş değil bu. Ama doğru dürüst bir soruşturma yapılırsa Demirel’in işi zor. Ben komisyon üyelerinin 4 saat Demirel ile ne konuştuğunu bilmiyorum. Şimdi kendilerine soracağım. Üstelik işi yapan Demirel, kotaran Demirel, 28 Şubat’ın baş faili Demirel. Şimdi gerine gerine ‘28 Şubat darbe değil’ diyor. Böyle rezalet olur mu?” diye konuştu.

Daha sonra komisyonun kameralara kapalı bölümünde konuşan Güzel, Türkiye’nin en büyük şanssızlığının darbeleri yaşaması olduğunu belirterek, eğer darbeler olmasaydı bugün Türkiye’nin kişi başına düşen gelirinin 30 bin dolar olacağını söyledi.

Güzel, “Darbeler Türkiye’nin en büyük belasıdır. Türkiye’nin en büyük sorunu demokrasidir. Demokrasi sorunu halledilmediği için hiçbir sorun çözülememiştir. Son dönemde askeri vesayetin kaldırılması yönündeki adımlar bizi ümide sokmuştur. Meclis’te ilk kez darbeler inceleniyor. Halbuki darbecilerin yaptıkları hep yayına kar kalmıştır” dedi

Yargının hiçbir zaman darbeleri soruşturamadığını, bu işe girişen savcıların da HSYK’dan atıldıklarını belirten Güzel, 28 Şubat konusunda klasörler dolusu hazırladığı belgelerin 15 yıl boyunca Adliyede beklediğini söyledi.

Güzel, “Yargı hep darbecilerin emrinde olmuştur. Darbeciler hakimleri tank gibi top gibi kullanmıştır. Türk yargısı hiçbir şekilde ‘ben varım’ diyerek karşı çıkamamış, uşaklık yapmıştır” dedi

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile