Japon Gelin Bakın Ne Yapıyor

Zonguldak'tan dil okulu için gittiği Malta'da Japonyalı Hiroko İkenoue'ye gönlünü kaptıran Murat Enşici, kısa sürede dünya evine girdi. İki erkek çocuk dünyaya getiren Enşici Çifti, Türk kilimlerini Japonya'da kurdukları şirkette satıyor. Yaz tatiline kayınvalidesinin köyüne gelen Japon gelin, inek sağdı, bahçe kazdı, halı yıkadı. Japon gelin kısa sürede köy halkının gözdesi oldu.

Zonguldak ' ın Devrek İlçesi ' nden Malta ' ya yabancı dil eğitimi almak için giden Murat Enşici aynı okulda eğitim gören Japon Hiroko İkenoue Türk geleneklerine göre yapılan bir düğün ile 2004 yılında evlendi. Türk adetlerine göre düğün yapan Enşici Çifti ' nin Haluk (4) ve Tolga (6) isminde iki de çocuğu dünyaya geldi.

Her yıl iki aylığına memleketleri Zonguldak ' a gelen çift, burada aileleri ile tatili geçiriyor. Bir taraftan da el dokuması kilimleri toplayarak Japonya ' ya getiren Enşici çifti, şirketleri aracılığı ile hem ticaret hem de Türkiye ' nin tanıtımını sağlıyor.

Japon gelin Hiroko Enşici ise Türk geleneklerine göre yaşarken köy hayatını da öğreniyor. Yöresel kıyafetleri giyen Japon gelin, ilk önce inek sağdı. Önce bir süre zorlanan Japon gelin Hiroko, inek sağdıktan sonra çeşme önünde halı yıkayan komşularına yardım etti. Eline aldığı fırça ile birlikte halı yıkayan Japon gelin, ardından kayınvalidesine bahçe kazmada yardım etti.

Yaklaşık 30 derece sıcağın altında bahçe kazan Hiroko Enşici, üzüm bağından yaprak toplayıp, bahçe suladı. Bahçeden topladığı otları küfesine dolduran Japon gelin Hiroko, otları evlerinin ağırındaki büyükbaş hayvanlarına getirdi. Mahallelinin ilgi odağı olan Japon gelin marifetlerini sergiledi. Japon kültürünün Türk kültürüne çok yakın olduğunu ifade eden Hiroko Enşici, “Eşimle on yıl önce Malta'da tanıştık. Ben İngilizce kursu için gelmiştim Malta'ya, aynı sınıftaydık. Tanıştık evlendik. Japonya'ya yerleştik. Beraber iş kurduk. Türkiye'den halı toplayıp Japonya'ya pazarlıyoruz. On yıl önce buralar çok farklıydı. Daha doğaldı. Özellikle İstanbul çok değişti. Yaşam standardı çok yükseldi. Ama doğal yapı bozuluyor işte. Bu iyi bir şey mi bilemem” dedi.

TÜRK KİLİMİNİ JAPONYA ' YA SEVDİRDİ

Her yıl geldikleri Türkiye ' de hem ailesini ziyaret eden Murat Enşici, Türkiye ' de yaklaşık 10 bin kilometre yol kat ediyor. Türkiye ' nin dört bir tarafındaki dokunan el dokuması kilimleri toplayarak Japonya ' ya getirdiğini ifade eden Enşici, şöyle dedi:

“2001 yılında eşimle tanıştık. 2003 yılı Mart ayında evlendik. Japonya ' ya yerleştik. Orada ikimiz bir şirket kurduk. Türkiye ' de dokunan el dokuması kilimleri alıp Japonya ' da satışını yapan bir firmamız oldu. Halen daha şirketimizi devam ettiriyoruz. Hem Türkiye ' nin tanıtılmasına, dilimizin döndüğünce Japonlara Türkiye ' nin güzelliklerini anlatmaya çalıştık. Eşim 2004 yılında Türkiye ' ye geldi. Burada düğün yaptık. İllaki bazı zorluklar oldu. Çevreye alışana kadar belli bir süre geçti. Annem olsun, akrabalarım olsun her fırsat buldukça onları ziyaret ederiz. İki oğlumuz dünyaya geldi. Mümkün olduğunca her yıl iki ay süreliğine burada çocuklarımız ve eşim kültürümüzü öğreniyor. Amacımız hem iş yapıp Japon insanları Türklere biraz daha kaynaştırabilmek. Bunu sağlayabilirsek ne mutlu bize.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile