Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, şehit Osman Çelik'in cenaze töreninde, 'Cenaze Marşı' çalan bandoyu susturdu.
Şırnak 'ta askerleri taşıyan minibüsün şarampole yuvarlanması sonucu şehit düşen, Jandarma Uzman Çavuş Osman Çelik'in cenazesi, ilk olarak Antalya'ya getirildi.
Burada helallik alındıktan sonra şehidin cenazesi, tören için Yazır Köyü Merkez Camii'ne götürüldü.
Törene, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Merkez Valisi Veysel Dalmaz, Antalya Vali Yardımcısı Recep Yüksel ile ilçelerden yaklaşık 2 bin kişi katıldı.
Bakan Ertuğrul Günay, ikindi üzeri kılınan cenaze namazından sonra toprağa verilmek üzere omuzlara alınan şehidin cenazesi top arabasına konulup götürülürken, askeri bandonun çaldığı cenaze marşının durdurulmasını istedi.
Osman Çelik'in cenazesi, omuzlarda taşınarak götürüldüğü Yazır Köyü Mezarlığı'nda toprağa verildi.
'İNSANLARIN BEKLENTİSİNE CEVAP VERDİM '
Şehit Osman Çelik'in cenaze töreninde 'Cenaze Marşı' çalan askeri bandoyu susturan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, tören sonrasında bu hareketine açıklık getirdi.
Büyük kentlerdeki cenazelere protokol üyelerinin katıldığını ve cenazelerin daha çok bir resmi tören halini aldığını kaydeden Bakan Günay, 'Protokol ağırlıklı törenlerde, kentlerde askeri bandonun Cenaze Marşı çalması doğal olabilir. Ancak burası küçük bir köy ve insanlar acılarını yaşamak, evlatlarını tekbirler, dualarla son yolculuğuna uğurlamak istiyor. Buna saygı göstermek gerekiyor. Ben de insanların bu beklentisine cevap vererek gereğini yaptım ve bandonun marş çalmamasını istedim ' diye konuştu.
10 güvenlik görevlisinin şehit düştüğü kaza sonrasında köylülerin askerlerin yardımına koştuğunu da hatırlatan Bakan Günay, 'Bölge halkı kaza sonrasında adeta yardım için seferber oldu.
Birlik ve beraberliğin en güzel örneklerinden biri sergilendi. Bu acı olay sonrasında böyle bir durum gördük ' dedi.
Bakan Günay'dan Mozart'lı Beethoven'lı Açıklama
'BATI 'DAN GETİRİLMİŞ TAKLİT ALIŞKANLIKLAR '
Anadolu 'da yaşayan halkın köy cenazesine giderken kendi geleneklerinin olduğuna dikkat çeken Bakan Günay, Batı 'dan alınan bazı alışkanlıkları taklit olarak yorumladı. 'Bırakın bandoyu insanlar bildikleri gibi dualarla tekbirlerle kendi cenazelerini kaldırsınlar ' diye devam eden Bakan Günay, 'Halk tarafından çok içselleştirildiğini biliyorum ama Türkiye 'de her şeyi Batı kalıpları ile görmeye çalışan dar bir çerçevede bazı yanlış anlaşılmalar olabiliyor ' şeklinde konuştu.
'MOZART GİBİ, BEETHOVEN GİBİ… '
Türk halkının kendine özgü alışkanlıklarının olduğunu tekrarlayan Bakan Günay, Mustafa Itri Efendi 'nin segah makamındaki bestesine dikkat çekti. Cenazelerde bando yerine bu tarz bir seçimin tercih edilmesi durumunda Anadolu 'nun gelenek ve göreneklerine daha uygun bir örnek olabileceğini ifade eden Bakan Günay, Mustafa Itri Efendi 'nin önemini vurgulayarak 'Mustafa Itri Efendi de dünya müzik otoriteleri tarafından tıpkı bir Mozart gibi, bir Chopin gibi ve Beethoven gibi çok değerli bilindiğini ve batı kalıplarını bilirken kendi büyük bestekarlarımızı da bilmemiz gerektiğini hatırlatmak isterim ' şeklinde konuştu.
İLGİLİ DİĞER VİDEOLAR
Şehit Cenazesinde Bandonun Susturulması
29 Ağustos 2012 Çarşamba
Şehit cenazeleri
27 Ağustos 2012 Pazartesi
Bandoyu neden susturdu
27 Ağustos 2012 Pazartesi
Askeri Bandoyu Sustudu
25 Ağustos 2012 Cumartesi
Şehide Cenaze Marşı Mı ?
25 Ağustos 2012 Cumartesi
Bakan Günay bandoyu susturdu
25 Ağustos 2012 Cumartesi