Darbelere gerekçe gösterilen 35. Madde’nin değişmesi için çalışma başlatıldığını belirten Bozdağ, “Maddedeki ‘Anayasa ile tayin edilmiş’ ifadesi değiştirilerek TSK’nın görev alanı ülkeyi koruma şeklinde netleştirilecek” dedi.

BAŞBAKAN Yardımcısı Bekir Bozdağ, darbeye gerekçe gösterilen, TSK İç Hizmet Kanunu 'nun 35. Maddesi ve görev devir teslim yeminlerini düzenleyen 37. maddesi dahil 5-6 noktada değişiklik hazırladıklarını açıkladı. Bozdağ, 2014 'te fiilen çok güçlü yarı başkanlık modeline geçileceğini söylerken, yaptıkları kamuoyu araştırmalarında Başkanlık sistemine desteğin tartışma sürdükçe sürekli olarak arttığını belirtti. Başbakan Yardımcısı Bozdağ, Uludere 'den, Cemevlerinin yasal statüsüne, yasadışı dinlemelerden kuvvetler ayrılığına kadar peçok konuda da önemli açıklamalarda bulundu.

'ANAYASAYLA TAYİN ' İFADESİ DEĞİŞTİRİLECEK

TSK İç Hizmet Kanunu 'nun 35. Maddesindeki koruma kollama ve benzer ifadelerin olduğu 5-6 maddeyi değiştireceklerini belirten Bozdağ, “Kaldırmıyoruz, darbeye gerekçe, bahane olarak kullanılan ifadeleri değiştiriyoruz. Aynı ifadeler 37. maddedeki görev devir teslim yeminlerinde de var, onlar da değişecek. Planlanan değişiklikle, 35. Madde 'de yeralan 'Anayasa ile tayin edilmiş ' ifadesi değiştirilerek TSK 'nın görev alanı ülkeyi koruma şeklinde netleştirilecek” dedi. Yürürlükteki asker yemini şöyle: “Barışta ve savaşta, karada, denizde ve havada her zaman ve her yerde milletime ve cumhuriyetime doğruluk ve muhabbetle, hizmet ve kanunlara ve nizamlara ve amirlerime itaat edeceğime ve askerliğin namusunu Türk Sancağının şanını canımdan aziz bilip icabında vatan, cumhuriyet ve vazife uğrunda seve seve hayatımı feda eyliyeceğime namusum üzerine and içerim.”

HALK SEÇECEKSE BAŞKANLIĞA FİİLEN GEÇİLİR

Türkiye 'de ilk kez Cumhurbaşkanını doğrudan milletin seçeceğini belirten Bozdağ, “Bu da fiili 'yarı başkanlık ' demek. Cumhurbaşkanı adayı seçim kampanyasında vaatlerde bulunacak, neler yapacağını anlatacak. Şu an Cumhurbaşkanının yetkilerine baktığımızda, Bakanlar Kuruluna onaylama yetkisi veriyor anayasa. Yani başbakanın atadığı bakanı onaylamayabilir, kendisi 'şu kişi bakan olsun ' diyebilir. Bugünkü yetkilerle cumhurbaşkanı seçtiğimizde, bildiğimiz yarı başkanlıktan daha güçlü bir yarı başkanlık sistemi getirmiş olacağız. Daha önce hatırlayın, Sezer yetkilerini aşıp bakanların belirlenmesine müdahale ediyordu. Demirel, Erbakan 'a, Çiller 'e müdahale ediyordu. Şimdi yeni bir düzenleme olmadan cumhurbaşkanı halk tarafından seçilirse de sorunlar çıkacak. Ancak bu kez cumhurbaşkanı ikinci kez seçilebileceği için sorun çıkarmamaya gayret edecektir” dedi.

CEMEVLERİ İÇİN ENGEL ANAYASA

Hazreti Peygamberin iki ibadet yeri yaptırdığını ve bunların ikisinin de adının mescit olduğunu hatırlatan Bozdağ, “Bugün devrim kanunlarıyla tekkeler, zaviyeler, dedelik, babalık, çelebilik makamları yasak. Ama uygulamada bu mekanlar, bu sıfatlar yok mu, var. Fakat biz anayasanın 174. maddesiyle korunan devrim kanunlarını yok sayarak cemevleri için düzenleme yapamayız. Yoksa biz cemevlerine karşı değiliz, en çok cemevi bizim dönemimizde yapıldı” diye konuştu. Yasadışı dinlemelerle ilgili de konuşan Bozdağ, “Bizden önce devletin kurumları ayrı ayrı ve kafasına göre dinleme yapıyordu. Bunu TİB 'le bitirdik. Artık devletin hiçbir kurumu yasadışı dinleme yapamaz. Ancak teknoloji yasadışı ortam dinlemeyi kolaylaştırıyor. Eskiden sadece istihbarat kurumlarının ulaşabileceği cihazları artık çok ucuz fiyatlarla herkes alabilir durumda” diye konuştu.

KUVVETLER AYRILIĞI DAHA GÜÇLENMELİ

Kuvvetler ayrılığının kalkmasını değil tam tersine dahada güçlenmesini istediklerini belirten Bozdağ, “Özellikle bağımsızlaşmasını istiyoruz. Anayasa komisyonu çalışmaları sırasında uzlaşma sağlanamayan öneriler parantez içinde yazılıyor ve geçiliyor. Bizim başkanlık sistemi önerimiz de parantez içinde yazılır, geçilir ve sonra yeniden ele alınır, uzlaşma sağlanır ve sadece başkanlık önerisi kalırsa onu da çekeriz, kimse endişe etmesin. Son yapılan anketlere başkanlık sistemine desteğin yüzde 30 'ları aştığını gösteriyor” dedi. Bozdağ, Uludere 'de yaşanan süreçle ilgili de, “Terörle mücadelede benzer kazalar yaşandı geçmişte de. Biz üstünü örtmedik, örtmeyeceğiz. İlk günden itibaren acılı ailelerin yanında olduk. Şu anda 4 koldan soruşturma sürüyor. CHP ve BDP sürecin uzamasını istismar ediyor ama yargıya müdahale etmemiz söz konusu olamaz ki” diye konuştu.

Muhalefetten '35. madde' tepkisi

İLGİLİ DİĞER VİDEOLAR

''2014'te fiilen yarı başkanlık''

25 Aralık 2012 Salı

Başkanlık sistemi tepkisi

25 Aralık 2012 Salı

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile