Eski Genelkurmay Başkanı emekli orgeneral İsmail Hakkı Karadayı İstanbul'da gözaltına alındı. Sağlık kontrolünden geçirilen Karadayı, İstanbul’dan Ankara’ya getirildi. İfadesi alınan Karadayı, tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü 28 Şubat soruşturmasında önemli bir gelişme yaşandı. Eski Genelkurmay Başkanı emekli orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, 28 Şubat soruşturması kapsamında İstanbul'da gözaltına alındı.
Bugüne kadar 62 kişinin tutuklandığı 28 Şubat soruşturması, dönemin askeri komutasının zirvesine uzandı. Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, soruşturmayı yürüten savcıya ifade vermek üzere polisler eşliğinde İstanbul'dan Ankara'ya getirildi.
Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet savcılarından Mustafa Bilgili, dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı'yı ifadeye çağırdı.
Bunun üzerine polis ekipleri, İsmail Hakkı Karadayı'nın kaldığı Fenerbahçe Orduevi yanındaki lojmana gitti.
Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na götürülen Karadayı, burada sağlık kontrolünden geçirildi.
Sağlık kontrolünün ardından Karadayı, polisler eşliğinde Atatürk Havalimanı'na doğru yola çıkartıldı.
Ankara'ya getirilen Karadayı, Ankara Adalet Sarayı'na götürüldü.
28 Şubat soruşturması kapsamında bugüne kadar 90 kişi gözaltına alınmıştı. Aralarında dönemin 2. Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir'in de bulunduğu 60 kişi tutuklanmıştı.
GÖZALTI KARARI ÇIKARTILDI
Karadayı'nın avukatı Erol Yılmaz Aras, yaptığı açıklamada,''Bir gözaltı kararı yok, arama kararı yok. Şüpheli sıfatıyla ifadesinin alınması için uçakla Ankara'ya götürülecek'' dedi.
Emekli Orgeneral Karadayı'nın üzgün olduğunu belirten Aras,'Aslında böyle bir şeyi bekliyorduk. Daha önce ifade vermek istemiştik ama kabul edilmemişti. Şimdi şüpheli sıfatıyla ifade verecek' diye konuştu.
ÇEVİK BİR SUÇ DUYURUSUNDA BULUNMUŞTU
28 Şubat soruşturması kapsamında tutuklu bulunan dönemin Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir, dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Suç duyurusunda, Karadayı'nın Meclis Darbeleri Araştırma Komisyonu'nda söylediği “Batı Çalışma Grubu'ndan (BÇG) haberim yok” sözlerinin gerçeği yansıtmadığını iddia eden Çevik Bir dilekçesinde şu ifadelere yer vermişti:
'' 28 Şubat 1997 tarihli MGK toplantısı sonrasında da Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir, Genelkurmay Başkanı Karadayı'dan aldığı emir ve direktiflere göre mutad çalışmayı başlatmış, yönergeler, usul ve prensipler çerçevesinde hazırlıklarına başlamıştır”
KARADAYI'HER ŞEY YASALDI' DEMİŞTİ
Soruşturma sürecinde basına açıklama yapan İsmail Hakkı Karadayı ise çağrıldığı takdirde ifade vermeye gideceğini dile getirmişti.
Emekli Orgeneral Karadayı, “Ben 50 yıldan fazla TSK'da şerefle hizmet yaptım. Hayatım boyunca yasal olmayan hiçbir şey yapmadım, yasal olmayan hiçbir şeye imza atmadım. Alnım açık, yüzüm pak. Sonuçta çağırırlarsa gider ifademi veririm. Her zaman anayasa, yasalar, hukuk içinde hizmet etmiş biriyim” ifadelerini kullanmıştı.
Bu arada, Özel Yetkili Savcı Mustafa Bilgili'nin ilk iddianameyi tamamlamak üzere olduğu bildirildi. İddianamede zanlılara “darbeye teşebbüs” suçlaması yöneltilmesi bekleniyor.
KARADAYI'NIN İFADE İŞLEMİ TAMAMLANDI
Gündüz saatlerinde İstanbul'dan polis nezaretinde Ankara Adliyesi'ne getirilen Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı'nın savcılıktaki ifade verme işlemi tamamlandı.
Karadayı'nın ifadesi, soruşturmayı yürüten Mustafa Bilgili ve Kemal Çetin ile Terörle Mücadele Kanunu'nun 10. maddesi ile görevli Başsavcıvekili Murat Esen tarafından alındı.
SAVCI'TUTUKLANSIN' DEDİ
Karadayı, ifadesi alınmak üzere polis nezaretinde saat 14.30'da Ankara Adliyesi'ne getirildi.
Karadayı'nın ifadesini soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili ve TMK'nın 10. maddesiyle görevli Başsavcıvekili Murat Esen aldı. İsmail Hakkı Karadayı'nın ifade verme işlemi yaklaşık 4,5 saat sürdü.
İfadesinin ardından tutuklanması istemiyle nöbetçi hakimliğe sevk edilen Karadayı, nöbetçi hakim tarafından sorgulanacak.
AVUKATINDAN AÇIKLAMA
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen 28 Şubat soruşturması kapsamında Ankara adliyesinde ifade veren Karadayı, sorgusunun ardından tutuklanma talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi
Karadayı'nın avukatı Erol Aras, adliye önünde yaptığı açıklamada, Karadayı'ya 83 soru yöneltildiğini belirterek, "Bu sorulardan sonra, herhangi bir imza, paraf ve yasal belge olmamasına rağmen, Genelkurmay Başkanı'nın onayı olmadan bu yapılanmanın olmayacağı düşüncesiyle tutuklamaya sevk edildi. Şu andaki bilgi bu. Biraz sonra hakim karşısında, 'Haberi olmadan bu yapılanma olmaz'ın savunmasını vereceğiz" diye konuştu.
Aras, Karadayı'nın aleyhinde hiçbir delil bulunmadığını iddia etti
Karadayı Tutuksuz Yargılanacak
İLGİLİ DİĞER VİDEOLAR
Karadayı'nın serbest bırakılmasına itiraz
10 Ocak 2013 Perşembe
Karadayı ilk imzasını attı
10 Ocak 2013 Perşembe
Karadayı ilk imzasını verdi
10 Ocak 2013 Perşembe
Karadayı karakola giderek imza attı
10 Ocak 2013 Perşembe
Karadayı, karakola giderek imza attı
10 Ocak 2013 Perşembe
İlk imza gece yarısı
10 Ocak 2013 Perşembe
Karadayı'dan ilk imza geceyarısı
10 Ocak 2013 Perşembe
Karakola 00.01'de gitti
10 Ocak 2013 Perşembe
Çevik Bir İfade Verdi
8 Ocak 2013 Salı
Çevik Bir İfade Verdi
8 Ocak 2013 Salı
İfade Sonrası İlk Kez Konuştu
7 Ocak 2013 Pazartesi
Karadayı'dan Bir'e Suçlama
6 Ocak 2013 Pazar
Karadayı'nın İfadeleri
6 Ocak 2013 Pazar
Çevik Bir, Karadayı'ya cevap verdi
6 Ocak 2013 Pazar
Karadayı 'BÇG' suçlamalarını kabul etmedi
6 Ocak 2013 Pazar