Japon afet uzmanı Fumio Kaneko'dan korkutan uyarı: "Marmara Denizi'nde olacak depremde İstanbul ve Bursa tsunami etkisinde kalır. "

Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) Afet Yönetim Uzmanı Fumio Kaneko, 2006'dan beri Kandilli Rasathanesi'nde Marmara depremini araştırdığını söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı ile JICA işbirliğindeki protokol kapsamında okullardaki tatbikatları yerinde gözleyen ve tatbikatların yeterli olmadığını vurgulayan Kaneko, 'Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde İstanbul yakınlarında, Marmara Denizi'nde bir deprem olma ihtimali yüksek. Bu deprem 7-7,5 şiddetinden fazla olmaz. İstanbul ve Bursa tsunami etkisinde kalır ' dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı ile JICA arasında 2010'da başlayan 'Okul Tabanlı Afet Eğitimi Projesi' kapsamında, Bursa'nın Yıldırım İlçesi Karapınar Ortaokulu'nda bir tatbikat düzenlendi.

Sağlık Müdürlüğü, Yıldırım Belediyesi, Kızılay, Sivil Savunma Müdürlüğü ve Bursa İtfaiyesi'nin de destek verdiği tatbikatta, senaryo gereği 30 saniye süren 6,7 şiddetinde bir depremin ardından okulda yapılan kurtarma operasyonları canlandırıldı.

Tatbikatı Japonya'dan JICA Afet Yönetim Uzmanı Fumio Kaneko da izleyerek, sık sık not aldı.

Tatbikatta depremden sonra sınıflardaki öğrenciler kafalarının üzerine kitap ve defterleri koyarak dışarıya çıktı. Daha sonra sınıflarda sıkışan öğrenciler uzman ekiplerce kurtarıldı. Ayrıca sınıflara giren sağlık ekipleri yaralı öğrencileri muayene etti.

'Tatbikatlar yeterli değil '

Tatbikatı değerlendiren JICA Afet Yönetim Uzmanı Fumio Kaneko, öğrencilerin çok ciddi ve sessiz olmalarının ve tatbikata ebeveynlerin de katılmasının takdire şayan olduğunu söyledi.

Tatbikatların yeterli olmadığını belirten Kaneko şunları kaydetti:

'Birçok kurumun destek vermesi çok iyi. Ancak yeterli değil, afet yönetiminde 'yeterli' diye bir şey yok. Sürekli bu çalışmaların devam etmesi önemli. Sadece Türkiye için değil Japonya için de önemli. Üç yıldır biz bu projeyi yürütüyoruz. '

'Türkiye'deki binalar yetersiz '

Japonya'da 1995 yılında meydana gelen Kobe depreminin 7.2 şiddetinde olduğunu hatırlatan Kaneko, kaybın büyük olmasının ardından depreme yönelik çalışmaların arttığını dile getirdi.

Türkiye'de aynı şiddetteki depremin daha etkili olacağına dikkat çeken Kanoke, 'Binadan binaya değişir dağınıklılık, averaj olarak alırsak Japon binaları Türkiye'deki binalara göre iki üç kat daha güçlü diyebiliriz. İstanbul afete sıkı hazırlanıyor. Geçmiş depremleri de araştırmak önemli. Japon deneyimlerini Türk halkıyla paylaşmaktan memnunuz. Daha güvenli ülkeye topluma ulaşmak istiyoruz. ' diye konuştu.

İstanbul ve Bursa'da tsunami bekleniyor

Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde İstanbul yakınlarında Marmara Denizi'nde bir deprem olma ihtimalinin yüksek olduğunu öne süren Fumio Kaneko, depremin 7-7,5 şiddetinden fazla olmayacağını anlattı.

Can kaybının şehirden şehre göre değişeceğini belirten Kaneko şunları kaydetti:

'İstanbul yakınlarında birçok bilim adamı yakın zamanda deprem olmasını bekliyor. Muhtemel depremin büyüklüğü 7 ile 7,5 şiddetinde olacaktır. Tabi deprem denizde meydana geleceği için tsunami etkisi oluşturacaktır. İstanbul daha çok etkilenecektir, ama Bursa da tsunamiden etkilenecektir. Japonya'da iki sene önceki tsunamide dalgalar 10 metre boyutunu aşmıştı. İstanbul ve Bursa'daki deprem sonrası meydana gelecek tsunamide dalgalar çok yüksek olmaz. Deprem, Marmara Denizi'nde olacağı için dalgalar Bursa'ya çok şiddetli gelmez, İstanbul daha çok etkilenecektir. '

Bu arada benzer tatbikatların Balıkesir, Bolu Sakarya, Çanakkale, Düzce, İstanbul, Tekirdağ ve Yalova illerinde seçilen 79 pilot okulda daha yapılacağı öğrenildi.

Marmara depremi yakında mı?

İLGİLİ DİĞER VİDEOLAR

''2045 kadar deprem yok''

8 Mart 2013 Cuma

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile