Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu’nun (SMDK) Başkanı Muaz el-Hatib’in sürpriz bir şekilde istifa etmesinin arkasında Suudi Arabistan’ın baskıları olduğu iddia edildi.

Muaz el Hatib'in istifası ile ilgili farklı iddialar ortaya atılırken Cihan Haber Ajansı'na (Cihan)açıklama yapan koalisyon üyeleri, El Hatib'in, Suriye geçici hükümeti başkanlığı için kendi adayının seçilmesi için baskı yapan Suudi Arabistan'ın tehditleri sebebiyle istifa ettiğini ileri sürdü .

İsminin açıklanmasını istemeyen Suriye Ulusal Konsey üyesi, Muaz el Hatib,” Sürekli söz vermelerine rağmen Suriye halkına gerekli desteği vermeyen uluslar arası kamuoyunun tutumuna tepkili. Tüm bunlara rağmen koalisyon bir araya gelerek geçici hükümetin başbakanı olarak Gassan Hito'yu seçti. Suudi Arabistan ise kendi adayı olan Asad Mustafa'nın seçilmesi konusunda baskı yapıyordu. Koalisyon bu baskılara tepki olarak, ani bir kararla Gassan Hito'yu geçici hükümetin başbakanı olarak seçti. Seçimler gayet demokratik bir ortamda yapıldı. Ancak Arabistan, desteklediği adayın seçilmemesi sebebiyle koalisyonu parçalamak ve finansal desteği kesmekle tehdit etti. Muaz el Hatib de kimsenin baskısına boyun eğilmeyeceğini göstermek için istifa etti." dedi.

İstifa ettiğini duyuran El Hatib, uluslar arası camiayı Suriye konusundaki kararsız tutumunu sert bir şekilde eleştirerek, "Eğer itaat edecek birisi ortaya çıkarsa onu desteklerler, itaat etmeyeni ablukaya alırlar aç bırakırlar. Biz hiç kimsenin rızası için dilenmeyeceğiz. Biz makamları, ulaşacak bir hedef değil güzel işler yapmak için vesile görüyoruz" açıklamasında bulunmuştu.

Öte yandan, Gassan Hito, Katar ve Suriyeli Müslüman Kardeşler tarafından desteklenirken, Suudi Arabistan’ın Assad Mustafa'nın seçilmesini istediği belirtiliyor. El Hatib'in de Gassan Hito'nun geçici hükümetin başbakanlığını desteklediği kaydediliyor.

El Hatib'in istifası

İLGİLİ VİDEOLAR

Suriye'de şiddet hız kesmiyor

28 Mart 2013 Perşembe

Arap birliği zirvesi

27 Mart 2013 Çarşamba

Esed'in koltuğunda hatip

27 Mart 2013 Çarşamba

Suriye'de yaşanan şiddet

21 Şubat 2013 Perşembe

MAB: Araplar biraz da kendilerine baksın

21 Kasım 2012 Çarşamba

Arap birliği toplandı

19 Kasım 2012 Pazartesi

Yeni Suriye muhalefeti

14 Kasım 2012 Çarşamba

Muhaliflere büyük destek

14 Kasım 2012 Çarşamba

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile