Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yerli otomobil üretimine ilişkin, "Bugün Türkiye yerli otomobilin yüzde 85'ini yapacak kapasiteye sahip" dedi.

Beyaz TV ekranlarında yayınlanan Rasim Ozan Kütahyalı'nın sunduğu Adalet Masası programına konuk olan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye ekonomisine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

'10 sene önce bir Başbakan çıkıp 'Biz yerli otomobil yapacağız' deseydi, gülerdik, dikkate almazdık ' diyen Çağlayan, 'Türkiye'de şu anda 100 liralık otomobil üretiminin 56 doları yerli, 44 doları yabancı parçalardan yapılıyor. Motoru Türkiye'de yapmaya başlayalım 56 yüzde 70'e çıkıyor. Aktarma organlarını, şanzımanı, vitesi, vs. bunları Türkiye'de yaptığımız zaman yerlilik oranı motoru da katınca yüzde 78'e çıkıyor. İthal ettiğimiz kaportayı kendimiz yapalım bir anda Türkiye'deki otomobilde yerlilik oranı yüzde 82'ye çıkıyor. İşte bizim aradığımız bu. Yüzde 100 yapmak şart değil, ama bugün Türkiye bunun yüzde 85'ini yapacak kapasiteye sahip ' şeklinde konuştu.

'TÜRKİYE DESTAN YAZIYOR, YETER Kİ PRANGALARINDAN KURTULSUN '

'Yerli otomobil yaptığımız zaman bu bir yerde bizim sektörümüzün bağımsızlığı anlamına gelecek. Göbek bağını kaldırıcağız ' ifadesini kullanan Bakan Çağlayan, 'Bugün Türkiye'nin dünyada öyle isimleri var ki; Peugeot'ya, Mercedes'e tasarım ve dizayn yapıyorlar, Türkiye bu seviyeye gelmiş. Örnek vereyim; dünyada 175 tane fiyat fabrikası var. İki yıl önceki fiyat fabrikası Bursa Tofaş dünyanın en verimli fabrikası seçildi neden? 3 bin 500 Türk işçisi çalışıyor artık. Ford, Toyota içinde aynı şeyi söylüyorum. Hyundai'a bütün markalara bakın Türk emeği artık son derece kalitesi yükselen bir yapıya geldi ' diye konuştu.

Bugün gelinen seviyede Türkiye'nin destan yazıdığını söyleyen Zafer Çağlayan, 'Yeterki Türkiye bazı prangalarından kurtulsun ' dedi. BEYAZ GAZETE

Zafer Çağlayan: 'Çözüm süreci ekonomiyi uçuracak'

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan,Beyaz Tv ekranlarında çözüm sürecinin ülke ekonomisine katkısı üzerine konuştu.

6.bölgenin on beş iline Cumhuriyet tarihinin en önemli teşvik sistemini açıkladıklarını belirten Çağlayan ,teşvik kapsamında o bölgede yatırım yapacak olan yatırımcılara arsa vereceklerini,kullandıkları kredinin 900 bin lirasına kadar faiz desteği sağlayacaklarını ve çalıştırdıkları asgari ücretlinin her biri için brüt ve vergi ücretlerini karşılayacaklarını söyledi.

''Diyarbakır'da geçen yılın Ocak-Şubat ayında toplam dört teşvik belgesi verilmiş.Bu yılın aynı döneminde 24 teşvik belgesi verildi.'' diyen Çağlayan ''Diyarbakır'da geçen yılın Ocak-Şubatında teşvik belgesi alanlar 22 milyon liralık sabit yatırım yapacağız demişler.Bu yılın ilk iki ayında 338 milyon liralık sabit yatırım öngörüldü''dedi

Diyarbakır'da geçen yıl Ocak-Şubat ayında teşvik belgeli yatırımlarla 98 kişilik istihdamın öngörüldüğünü söyleyen Bakan Çağlayan '' Bu sene Ocak-Şubat ayında öngörülen istihdam 1046 kişi'' diye konuştu.

Çağlayan,İnsanların doğdukları yerde doymaları ve terörün elinde oyuncak olmamaları için dünyanın en rekabetçi yatırım, teşvik sisteminin olduğu,en ucuz maliyetle rekabet yapılabileceği bir alan oluşturduklarını söyledi.

Çözüm sürecinin ekonomiyi uçuracağı konusunda vurgu yapan Zafer Çağlayan ''Çözüm sürecini başarı ile sağlarsak,Türkiye'yi tutana aşk olsun'' ifadelerini kullandı.








Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile